ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2018

Μύλος στην ΕΡΤ

Θαλασσινός εναντίον Κωστόπουλου (ανοιχτά πλέον)

Mε δημόσια παρέμβασή του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιώργος Θαλασσινός παίρνει θέση καταγγέλοντας τον τρόπο διοίκησης της ΕΡΤ και συγκεκριμένα τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τη στελέχωση των θέσεων ευθύνης του νέου οργανογράμματος.
Στην επιστολή του με τον..
τίτλο «ΕΡΤ- Επιστροφή στις ρίζες» ο Γ. Θαλασσινός καταλογίζει στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Βασίλη Κωστόπουλο παράτυπες διαδικασίες, αποκλεισμό ικανών στελεχών, έλλειψη λογοδοσίας και έλλειψη στρατηγικού οράματος για τη Δημόσια Τηλεόραση.
Αφορμή για την δημόσια παρέμβαση Θαλασσινού στάθηκε η διαδικασία επιλογής Γενικού Διευθυντή Ραδιοφωνίας, με τελική επιλογή του Δ.Σ. την τοποθέτηση του ίδιου του Διευθύνοντος Συμβούλου Β. Κωστόπουλου.
Αναλυτικά η επιστολή του Γ. Θαλασσινού:
"Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, Βασίλης Κωστόπουλος, διά του γραφείου τύπου της εταιρείας, επέλεξε να κάνουμε την συζήτηση για το μέλλον της Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ και δημόσια. Κανένα πρόβλημα. Το μόνο πρόβλημα είναι τα ψέματα και οι δικολαβίες.
Γι αυτό ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα.
  • Ο Β. Κωστόπουλος δεν εξηγεί, πώς ένα πενταμελές ΔΣ οδηγείται σε έλλειψη απαρτίας με έναν απόντα. Αρα δεν ισχύει ότι έλειπε μόνο ένας !
  • Δεν εξηγεί επίσης γιατί ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ και υπεύθυνος ,με απόφαση του ΔΣ, για τη Ραδιοφωνία, με 20ετή επιτυχημένη πορεία στο ραδιόφωνο και τα ΜΜΕ, ήταν ακατάλληλος να επιλέξει προϊσταμένους προγραμμάτων της ΕΡΑ, ενώ ο ίδιος ,χωρίς την ελάχιστη εμπειρία και γνώση του αντικειμένου, είναι ο κατάλληλος.
  • Ο Β. Κωστόπουλος δεν εξηγεί με βάση ποια κριτήρια και με ποιά διαδικασία αποφάσισε να κηρύξει άγονη την διαδικασία προκήρυξης της θέσης του Γενικού Διευθυντή Ραδιοφωνίας, ώστε να καταλήξει να αυτοπροταθεί για τη θέση. Λίγες οι 10 υποψηφιότητες; Έλειψαν τα πτυχία; Η εμπειρία; Όχι βέβαια. Ο εκλεκτός του δεν διέθετε τα τυπικά προσόντα. Οπότε θα διοριστεί διά της πλαγίας..
  • Δεν μας εξηγεί γιατί δεν ζήτησε προτάσεις από τον υπεύθυνο για το Ραδιόφωνο ΠΡΙΝ ορίσει τους νέους  προϊσταμένους της ΕΡΑ. Και γιατί θα φέρει στο ΔΣ τις αποφάσεις του για..διαβούλευση και όχι για απόφαση.
Με τέτοιες δικολαβίες και υποσχέσεις απέσπασε 3 υπέρ και 1 κατά, στην ψηφοφορία στο πρόσφατο ΔΣ της ΕΡΤ για τον αυτοδιορισμό του, ενώ απειλήθηκε και το 2-2.
Με έωλες –στα όρια της παρατυπίας – διαδικασίες, με αποκλεισμούς και εξοστρακισμούς ικανών στελεχών, με ένα ΔΣ διχασμένο και αμήχανο, χωρίς στρατηγικό σχέδιο και χωρίς όραμα, η ΕΡΤ παραδίδεται σταδιακά στην απαξίωση, την περιθωριοποίηση και την αδράνεια, με αποκλειστική ευθύνη των «διοικούντων».
Έτσι οδηγούμαστε αισίως σε μία ΕΡΤ όπως την ονειρευτήκαμε… στους χειρότερους εφιάλτες μας.
Οδηγούμαστε σε μία ΕΡΤ που –επιτέλους – οι συνδικαλιστές και η ομήγυρης δεν εργάζεται, αλλά διοικεί, οι Γενικοί Διευθυντές δεν έχουν απαραίτητα πτυχίο ΑΕΙ, αλλά μπάρμπα στην Κορώνη, οι συνταξιούχοι διοικούν επιτροπές, ενώ οι υπεύθυνοι σημαντικών διευθύνσεων δεν γνωρίζουν αγγλικά.
Οδηγούμαστε σε μία ΕΡΤ, που την «εκσυγχρονίζουν» ακατάλληλοι άνθρωποι με φθαρμένα υλικά, ενώ θέτουν το μεγάλο μέρος του δυναμικού της σε αδράνεια.
Οι αρμόδιοι ας αναλογιστούν τη ζημιά που γίνεται σ’ ένα μεγάλο και έμπειρο Ραδιοτηλεοπτικό Οργανισμό σε βάθος χρόνου, τα επιχειρήματα που προσφέρονται σε όσους τον επιβουλεύονται.
Και όσοι αυτή τη στιγμή οδηγούν την ΕΡΤ σε πλήρη παρακμή, ας αναλογιστούν τι είναι ευκολότερο: Να  πλήξεις έναν ισχυρό, σύγχρονο, απαραίτητο στην κοινωνία οργανισμό ή μία ΕΡΤ που την παρακολουθούν λίγοι και ακόμη λιγότεροι την σέβονται;"
Χθες το Γραφείο Τύπου της ΕΡΤ σχετικά με την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΤ για τη Γενική Διεύθυνση Ραδιοφωνίας, είχε βγάλει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε:
"Για να μην υπάρξουν παρερμηνείες σχετικά με την απόφαση του Δ.Σ., μετά και τις ανεπίσημες και ανώνυμες αναφορές «εργαζομένων της ΕΡΤ», ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα.
Η απόφαση λήφθηκε προκειμένου να καλυφθεί με τον μόνο δυνατό τρόπο μια σημαντική έλλειψη, να λειτουργήσει η Γ.Δ. Ραδιοφωνίας, ύστερα από την εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου να κηρυχθεί άγονη η διαδικασία πλήρωσης της θέσης του Γενικού Διευθυντή αυτής. Δυστυχώς, αυτό το πρόβλημα προέκυψε από την επίμονη άρνηση μέλους του Δ.Σ. να λάβει μια ξεκάθαρη και υπεύθυνη θέση για την επίλυσή του. Αντ’ αυτού προτίμησε επί σειρά συνεδριάσεων να απέχει από τη διαδικασία και να εμποδίζει με την απουσία του (με τη μέθοδο της δημιουργίας έλλειψης απαρτίας) τη λήψη οριστικής απόφασης.
Κατά τη συνεδρίαση, τα μέλη του Δ.Σ. όρισαν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, ως ασκούντα προσωρινά τα καθήκοντα του Γ.Δ. Ραδιοφωνίας με διαδικασίες που προβλέπονται από τον Γενικό Κανονισμό της εταιρείας και το νόμο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προσωρινή ανάθεση καθηκόντων στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν.
Επίσης, να σημειωθεί ότι ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος έχει εκ του νόμου το δικαίωμα να ορίσει τους διευθυντές των Τμημάτων της Γ.Δ. Ραδιοφωνίας, εντούτοις έκανε γνωστό ότι θα φέρει τα προτεινόμενα απ’ αυτόν ονόματα για διαβούλευση με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, κάτι που ενισχύει τη διαφάνεια της διαδικασίας. Αυτό μάλιστα επικυρώθηκε με την απόφαση του Δ.Σ.
Ο στόχος του νέου Οργανογράμματος είναι να λειτουργήσει η ΕΡΤ αποδοτικά και με όραμα για το μέλλον. Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ υπηρετούν αυτόν τον σκοπό, κόντρα σε όλους όσοι προσπαθούν να ρίξουν λάσπη στον ανεμιστήρα δημιουργώντας εντυπώσεις, οι οποίες επιδιώκουν να πλήξουν την εικόνα της εταιρείας που υποτίθεται ότι υπηρετούν."