ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Μεροληψίας το ανάγνωσμα!

Γράφει ο Τάσος Παππάς

ΛΕΝΕ ΠΟΛΛΟΙ πολλά και όχι καλά για το επίπεδο της ελληνικής δημοσιογραφίας. Παρά τις αυθαίρετες γενικεύσεις και τους ισοπεδωτικούς αφορισμούς, αρκετές φορές έχουν δίκιο. Αδικο έχουν όσοι υποστηρίζουν ότι αυτά που γίνονται εδώ, δεν παρατηρούνται πουθενά στον κόσμο. Λάθος. Συμβαίνουν και στις... καλύτερες οικογένειες. Οι Financial Times είναι μια μεγάλη εφημερίδα με κύρος, ασχέτως της ιδεολογικής τοποθέτησής της και των πολιτικών προτιμήσεών της. Διαβάζεται από χιλιάδες αναγνώστες, τα άρθρα και τα ρεπορτάζ της αναπαράγονται από διεθνή μέσα ενημέρωσης και επηρεάζει καταστάσεις.

ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ, λοιπόν, κανείς από ένα τέτοιας εμβέλειας μέσο ενημέρωσης μεγαλύτερη προσοχή σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που επικαλείται και περισσότερη φροντίδα για την τήρηση της δεοντολογίας. Ενα ρεπορτάζ των Financial Times για τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, φιλοξενήθηκε από εγχώρια μέσα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι υπάρχει ανησυχία στην Ευρώπη για την τοποθέτηση στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης ενός δικηγόρου που εκπροσώπησε κατηγορούμενο για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο MIX. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ δεν εκπροσώπησε στο δικαστήριο ποτέ τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο (Σακκάς). Το ίδιο ακριβώς λάθος (;) έκανε και η κ. Σπυράκη στη δήλωσή της (Αθήνα 9,84), μετά τον ανασχηματισμό. Αναρωτιέται κανείς αν είναι η κ. Σπυράκη η πηγή της βρετανικής εφημερίδας. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται, επίσης, ότι οι Βρυξέλλες εκφράζουν ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, επειδή είναι ανοικτές δύο υποθέσεις που κάποιοι πιστεύουν ότι είναι «πολιτικά υποκινούμενες» και ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για τις περιπτώσεις του κ. Γεωργίου (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) και της Novartis. Δεν ξέρω ποιος ανησυχεί για τον κ. Γεωργίου, ξέρω όμως πως για την υπόθεση της Novartis ανησυχούν κυρίως στη Νέα Δημοκρατία. Οι Βρυξέλλες (ποιοι ακριβώς;) δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν. Εκτός αν απλώς συμπαραστέκονται στη Νέα Δημοκρατία! Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι, τη μέρα που έγινε υπουργός ο Μιχάλης Καλογήρου, έπαιρνε άδεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας από τις αγροτικές φυλακές.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ για τη συντάκτρια, αφού βάζει δίπλα δίπλα τα δύο θέματα, υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην υπουργοποίηση Καλογήρου και τη χορήγηση άδειας στον Κουφοντίνα. Σαν να ξαναδιαβάζουμε το tweet του Αδωνη Γεωργιάδη σχετικά με την υπόγεια σχέση Τσίπρα - Κουφοντίνα. Αν και, κατά τη γνώμη γνωστού σκιτσογράφου, ο Κουφοντίνας θα προτιμούσε υπουργό Δικαιοσύνης τη Γιάννα Κούρτοβικ! Δεν του έκανε το χατίρι ο Τσίπρας.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ φιλοξενεί μόνον δύο δηλώσεις. Αυτή του δικηγόρου Στάθη Ποταμίτη για την υπόθεση Γεωργίου, που κάνει λόγο για «αποφάσεις που δεν μπορούν να εξηγηθούν νόμιμα και υποδηλώνουν κάποια άσκηση πολιτικής επιρροής» και αυτή του Μανώλη Βασιλάκη, του εκδότη του Athens Review of Books, ο οποίος σημειώνει: «Η Ελλάδα δεν είναι πια μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα όσον αφορά το θέμα του κράτους δικαίου. Η κατάσταση στο δικαστικό σύστημα έχει επιδεινωθεί τόσο, ώστε να είμαστε μόλις ένα βήμα πριν από χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία».

ΜΑΛΙΣΤΑ. Τσίπρας και Ορμπαν αδέρφια δίδυμα. Το γεγονός ότι το κόμμα του κ. Ορμπαν ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με το κόμμα του κ. Μητσοτάκη είναι άνευ σημασίας. Ο κ. Βασιλάκης, όμως, έχει μεγάλη δικαστική κόντρα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Συνεπώς, είναι ευάλωτος στην υποψία ότι μεροληπτεί. Δικαιούμαι να ισχυριστώ ότι οι συγκεκριμένοι δύο συνομιλητές επελέγησαν από τη δημοσιογράφο της βρετανικής εφημερίδας όχι για να φωτίσουν το ζήτημα απ’ όλες τις πλευρές, αλλά για να δικαιώσουν την άποψη που είχε διαμορφώσει πριν ξεκινήσει να γράφει το ρεπορτάζ.

ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΤΕΡΟ, πάντως, είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά η θέση του εγκαλούμενου, δηλαδή του υπουργού Δικαιοσύνης. Στοιχειώδες, ακόμη και για σχολική εφημερίδα. Ξέχασε η συντάκτρια να ζητήσει μια δήλωσή του; Ζήτησε και δεν την έδωσε ο υπουργός; Αγνωστο. Πάντως, ένα ρεπορτάζ σαν κι αυτό άνετα θα μπορούσε να το (υπο)γράψει και ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

- το κείμενο του Τάσου Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών (06-9-2018)