ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

«Βήμα σε αντιεμβολιαστές δεν πρέπει να δίνουμε τα ΜΜΕ...

...όπως δεν δίνουμε βήμα και σε φασίστες»

Πολλές οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν  για το θέμα της εκπομπής «Αλλη Διάσταση» της ΕΡΤ, με τον Κώστα Αρβανίτη, που επέλεξε να παρουσιάσει το θέμα των εμβολιασμών και της άρνησης ορισμένων γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.  Μάλιστα στην εκπομπή δινόταν έμφαση στο..
ερώτημα «Ο εμβολιασμός σώζει ζωές ή αποτελεί κίνδυνο;». Κάποιοι έκαναν λόγο για γκάφα της ΕΡΤ επισημαίνοντας πως αν και ο παρουσιαστής κάλεσε στην εκπομπή 2 άξιους επιστήμονες, άγγιξε το θέμα εντελώς επιδερμικά, διατυπώνοντας μια σειρά από "άκυρες" ερωτήσεις. Για παράδειγμα, λένε, πως ο Αρβανίτης «παρουσίασε έναν "ειδικό", ο οποίος σε ένα ρεσιτάλ τσαρλατανισμού, ισχυρίστηκε πως "το ανοσοποιητικό κουράζεται από άσκοπα και επικίνδυνα εμβόλια.
Μία από τις αντιδράσεις ήταν και αυτή της δημοσιογράφου Βίκυς Σαμαρά που έγραψε στο fb:
"Βήμα σε αντιεμβολιαστές δεν πρέπει να δίνουμε τα ΜΜΕ όπως δεν δίνουμε βήμα και σε φασίστες. Γιατί κανονικοποιεί τις μπούρδες τους ως μία άποψη. Το ίδιο έγινε και με τη ΧΑ. Εκτός αν νομίζετε αγαπητοί συνάδελφοι πως ο τηλεθεατής υιοθετεί την άποψη σας (αν υποθέσουμε ότι δηλώνετε εναντίον και δεν το παίζετε αντικειμενικοί). Ο τηλεθεατής βασικά καταρχήν βλέπει ότι θεωρείτε πως υπάρχουν δύο απόψεις. Ενώ σε θέματα όπως η επιστήμη και η δημοκρατία, σόρρυ, αλλά δεν υπάρχουν".
Από την πλευρά του ο αρχισυντάκτης της εκπομπής Αλέξανδρος Κλώσσας έδωσε, όπως λέει, μια οφειλόμενη απάντηση σε διάφορους «καλοπροαίρετους». Αναλυτικά η απάντηση:
Η εκπομπή "Άλλη Διάσταση" την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, επέλεξε να παρουσιάσει το θέμα των εμβολιασμών και της άρνησης ορισμένων γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν είναι προφανές ότι το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα την Ελληνική κοινωνία και δυστυχώς η ενημέρωση για την ανάγκη εμβολιασμού είναι όπως αποδεικνύεται ελλιπής.
Με στόχο την ενημέρωση του τηλεοπτικού κοινού για την ανάγκη να γίνονται όλοι οι απαραίτητοι εμβολιασμοί, στο στούντιο της εκπομπής είχαν προσκληθεί δύο κορυφαίοι επιστήμονες προκειμένου να τονίσουν την ανάγκη εμβολιασμού και να καταρρίψουν διάφορους μύθους και θεωρίες συνωμοσίας οι οποίες κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια. Η κυρία Αθηνά Λινού Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρική Prolepsis, αλλά και τον κυριο Νταλούκα Κωνσταντίνο παιδίατρος και Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιων παιδιατρων Αττικής.
Οι δύο γιατροί επί τουλάχιστον 20 λεπτά ανέπτυξαν όλους του κινδύνους που κρύβει η επιλογή κάποιων γονιών να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Παράλληλα ο παρουσιαστής της εκπομπής Κώστας Αρβανίτης κατά την παρουσίαση του θέματος ξεκάθαρα πήρε θέση υπέρ των εμβολιασμών λέγοντας ότι «εγώ τα δικά μου παιδιά τα εμβολίασα για να είμαστε ξεκάθαροι γιατί στα πράγματα πρέπει να παίρνεις θέση»
Ξεκάθαρη επιλογή της εκπομπής ήταν στο στούντιο να μην φιλοξενηθούν εκπρόσωποι του «αντιεμβολιαστικού κινήματος», καθώς δεν υπήρχε κανένα θέμα αντιπαράθεσης, αλλά θέσης υπέρ των εμβολίων, έστω και αν κάποιοι εμφανώς κακόβουλοι «ανακάλυψαν» προσπάθεια υποστήριξης του «αντιεμβολιαστικού» κινήματος. Η άποψη αυτών που δεν πιστεύουν στον εμβολιασμό παρουσιάστηκε σε βίντεο από ένα πατέρα που έχει επιλέξει να μην εμβολιάσει τα παιδιά του και τον γιατρό Θεοφάνη Δρόσο διευθυντή της παθολογικής κλινικής στο δημόσιο νοσοκομείο «Παμμακάριστος». Το βίντεο ήταν διάρκειας 2 λεπτών και 46 δευτερολέπτων, στο πλαίσιο ενός θέματος που συνολικά είχε διάρκεια 25 λεπτά, με τις απόψεις υπέρ του εμβολιασμού να είναι κυρίαρχες.
Ως επιβεβαίωση των παραπάνω παραθέτουμε την ανάρτηση που έκανε στο facebook μετά το τέλος της εκπομπής ένας εκ των δύο καλεσμένων στο στούντιο
ο κύριος Νταλούκας Κωνσταντίνος παιδίατρος και Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιων παιδιατρων Αττικής.
«Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,
επειδή θέλω να είμαι ακριβοδίκαιος και σωστός απέναντι σε όλους, θέλω να δηλώσω ότι σε καμία περίπτωση δεν δεχτήκαμε πιέσεις για να πούμε κάποια άλλη άποψη και ούτε διαπιστώσαμε ότι ο Κος Αρβανίτης ή το κανάλι είχε σκοπό να μειώσει τους εμβολιασμούς, αναδεικνύοντας τις θέσεις των αντιεμβολιαστών.
Ήταν ξεκάθαρο ότι μας κάλεσαν για να μιλήσουμε και να πούμε την θέση μας και την επιστημονική μας άποψη. Ταυτόχρονα πιστεύω ότι δημοσιογραφικά έπρεπε να δώσουν βήμα, στα πλαίσια ενός δημοκρατικού διαλόγου, να ακουστούν όλες οι απόψεις.
Σε καμία όμως περίπτωση δεν σχημάτισα ούτε για λίγο την εντύπωση ότι ο δημοσιογράφος ή το κανάλι ήταν εναντίον των εμβολιασμών. Αυτό ήταν ξεκάθαρο εξ αρχής και θα αδικούσε κατάφωρα τους συντελεστές της εκπομπής.
Πιστεύω ότι δεν πρέπει να μειώνουμε την αξία αυτών των εκπομπών, από όπου κι αν προέρχονται, που με αυτό έστω τον τρόπο προσπαθούν να αναδείξουν και να βοηθήσουν για την εφαρμογή των εμβολιασμών στα παιδιά.
Ο τίτλος στην εικόνα πιθανόν να αφορούσε το ρητορικό ερώτημα και δεν πιστεύω ότι είχε μεγάλη αξία αλλά ούτε και αντανακλούσε τις απόψεις του δημοσιογράφου και του καναλιού. Δική μου προσωπική αίσθηση.»
Το απόσπασμα της εκπομπής ΕΔΩ
Παραθέτουμε κι ένα σχόλιο του Andreas Anemos από το fb:
Η αντιεμβολιαστική επιχειρηματολογία είναι εν δυνάμει εγκληματική. Κι αυτό θα πρέπει να το μάθει ο κόσμος. Η εκπομπή του Αρβανίτη έκανε ακριβώς αυτό τηρώντας και την δημοσιογραφική δεοντολογία αλλά και εκφράζοντας καθαρά τη θέση υπέρ των εμβολιασμών των παιδιών. Τις ενστάσεις δεν τις καταλαβαίνω...