ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Κ. Βαξεβάνης: Χρήστο Ράπτη, για να γράφεις στα απόκρυφα, πρέπει να έχεις

Συνέχεια στην αντιπαράθεση δίνει ο διευθυντής της εφημερίδας Documento Kώστας Βαξεβάνης που απαντάει στο μακροσκελές κείμενο του δημοσιογράφου και διαχειριστή της ιστοσελίδας iefimerida Χρήστου Ράπτη ο οποίος προηγουμένως είχε σχολιάσει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento που είχε τίτλο «Το "φαινόμενο" iefimerida, και οι σχέσεις Ράπτη-Γριβέα / Όταν ο εμπλεκόμενος στα σκάνδαλα του ΤΤ και του 9.84 Κυριάκος Γριβέας, συνάντησε διαδικτυακά τον δημοσιογράφο Χρήστο Ράπτη».
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο του Κώστα Βαξεβάνη υπό τον τίτλο «Χρήστο Ράπτη, για να γράφεις στα απόκρυφα, πρέπει να έχεις»:
Αφού Χρήστο Ράπτη αποφάσισες να μου επιτεθείς δημόσια, αντί να απαντήσεις απλώς στο δημοσίευμα του Documento και στο ερώτημα αν ήσουν συνέταιρος του Γριβέα, μου δίνεις και..
μένα το δικαίωμα να σου απαντήσω.
Αφού σε «άκουσα» λοιπόν, το πρώτο μου συμπέρασμα είναι πως, όσα χρόνια και να περάσουν , δεν πρόκειται ποτέ να μάθεις να γράφεις. Ακόμη και σε νηφαλιότητα, δεν μπορείς να βάλεις δυό κουβέντες τη μια δίπλα στην άλλη, για να πεις κάτι. Θεωρητικά ακόμη και ο τεμπέλης και ο αργόμισθος, κάποια στιγμή με την τριβή με το επάγγελμα, μαθαίνουν στοιχειωδώς να γράφουν και να γίνονται αποδεκτοί από κοινό πέραν της «πατσαβούρας της Βέρμαχτ».
Μπορεί να μην μάθουν «ανάγνωση και γραφή» γενικά, αλλά κρατούν τα προσχήματα, δηλαδή δεν αποκαλούν τον Βαξεβάνη , «Μπαξεβάνη» θεωρώντας πως (και) δια αυτής της στρέβλωσης τον αποδομούν. Το τρυκ αυτό του «Μπαξεβάνη» το χρησιμοποίησε ο συνταγματολόγος της καρδιάς σου, Βαγγέλης Βενιζέλος και όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά μόνο εσύ του έμεινες πια αρωγός και συμπαραστάτης, βάζοντάς του καμιά δήλωση να θυμίζει πως υπάρχει και αυτός.
Να σου πω μόνο πως αν θέλεις να επεκταθείς και σε άλλες γυμνασιακού τύπου υποτιμήσεις, (τελικώς τα Γαλλικά πανεπιστήμια δεν κατάφεραν να αναβαθμίσουν ούτε το επίπεδό σου ούτε τα κολυβογράμματά σου) κάποιοι της φάρας σου με αποκάλεσαν «κοντό», ενώ υπάρχει και το «υπέρβαρος», μια που οφείλω να ομολογήσω έχω βάλει κάτι κιλά. Μέχρι εδώ φαντάζομαι πως όσα σου γράφω τα καταλαβαίνεις, αν και θα φροντίσω να χρησιμοποιώ μικρότερες προτάσεις μην και μπερδευτείς (σε νηφαλιότητα πάντα).
Σε έπιασε ο καημός για το πόσα φύλλα πουλάει το Documento. Δεν καταλαβαίνω όμως, αφού δεν πουλάει, γιατί χρειάστηκε να πληρώσεις διαφήμιση στο διαδίκτυο για να προωθήσεις το άρθρο σου εναντίον μου; Για να αποσβέσεις τη ζημιά από μια ανύπαρκτη εφημερίδα; Σημασία όμως για μένα δεν έχει να πουλάω μόνο, αλλά και να μην πουλιέμαι.

 Πάμε τώρα στα πιο δύσκολα. Το Documento, έγραψε πως το iefimerida.gr, ήταν μια κοινή επιχείρηση του υπόδικου Κυριάκου Γριβέα και δική σου. Απ ό,τι βλέπω στην απάντησή σου παραδέχεσαι πως από το Μάρτιο έως το Νοέμβριο 2011 ήσουν συνέταιρος του Γριβέα. Άρα τι ανακριβές γράψαμε; Αν και το ΦΕΚ που παραθέτεις δείχνει ποιοί ήταν στο ΔΣ της εταιρείας και όχι ποιοί ήταν μέτοχοι, εμείς αποδεχόμαστε την απάντησή σου, η οποία επιβεβαιώνει πως ήσασταν μέτοχοι και οι δυό. Τώρα ποιός έφαγε λεφτά από ποιόν μεταξύ σας , δεν μας αφορά. Μας αφορά όμως (και αφορά και την Εισαγγελία) αν τα χρήματα που δόθηκαν για την κοινή σας επιχείρηση, προέρχονται από τα δάνεια του ΤΤ, τα οποία (σύμφωνα με τους Εισαγγελείς) έκανε με κομπίνα προσωπική του περιουσία ο Γριβέας. Φαντάζομαι πως καταλαβαίνεις ως εδώ, αν και είμαι σίγουρος πως κάνεις ότι δεν καταλαβαίενις.
Έντεχνα στο άρθρο που συνέταξες με τα κολυβογράμματα Παρισίων, κάνεις αυτό που έκανες επί μήνες. Μιλάς για τον εκδότη της εφημερίδας Γιάννη Καλογρίτσα και του προσάπτεις πράγματα που αφορούν τον Χρήστο Καλογρίτσα. Για δρόμους , για γιοφύρια, για δάνεια. Αυτή η λαθροχειρία, δεν είναι μια δημοσιογραφική ανεντιμότητα, αλλά μια στοχευμένη επιχείρηση στην οποία επιδόθηκαν τα ΜΜΕ σαν και του λόγου σου, στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Αν έχεις λοιπόν στοιχεία για τον Γιάννη Καλογρίτσα, να τα πας στον Εισαγγελέα όπως έλεγε και ο φίλος σου Σημίτης, πριν γίνεις φίλος σου ο Γιώργος Παπανδρέου και μετά υποκύψεις στο πολιτικό βάρος Βενιζέλου και του Κυριάκου Μητσοτάκη για να καταλήξεις φίλος της «πατσαβούρας της Βέρμαχτ». Αν το κάνεις, σε διαβεβαιώ πως θα το καλύψω δημοσιογραφικά.
Μετά το άρθρο σου, αναζήτησα εναγωνίως αν έχεις γράψει κάτι στο site σου, γιατί εκτός του Χρήστου Καλογρίτσα, το ΚΕΦΟΜΕΠ έχει εντοπίσει πρόβλημα στον Αλαφούζο, τον Κοντομηνά και (τι θυμήθηκα τώρα τον άλλο μέντορα του site σου) τον συγχωρεμένο τον Βγενόπουλο. Δεν βρήκα λέξη. Ούτε για τον Ψυχάρη και τις ποινικές διώξεις, για να μη θυμηθώ άλλες περιπτώσεις. Στο δικό μου site, θα βρεις για όλους.
Να πάμε τώρα στα ακόμη πιο δύσκολα. Επειδή μιλάς για αγωγές και επειδή τυγχάνει να έχω καμιά 60αριά στην πλάτη μου, από αυτούς τους οποίους αγιογραφείς στο site σου και τυγχάνουν και χορηγοί σου (με την καλή έννοια το λέω), θα μου επιτρέψεις να έχω μεγαλύτερη εμπειρία από σένα. Η εμπειρία λοιπόν λέει πως σε δύο τουλάχιστον σημεία όσων θυμωμένα γράφεις, αυτό στο οποίο μιλάς για «εκβιασμούς» μου και το άλλο για τους «μισθούς» μου στην ΕΡΤ, μάλλον θα χρειαστεί να πληρώσεις.To πρώτο το καταλαβαίνεις και εσύ. Το δεύτερο, τόλμησε να το γράψει ο Φιλιππάκης της Espresso και καταδικάστηκε τελεσίδικα σε 9 μήνες φυλακή. Ενώ το ήξερες λοιπόν, το έγραψες για να συκοφαντήσεις. Όπως θα σου πουν και οι δικηγόροι σου, στοιχειοθετείται δόλος. Βλέπεις η προσπάθειά σας να με ισοπεδώσετε, έχει και τα καλά της.
Πάμε τώρα στα πολύ πολύ δύσκολα. Πραγματικά ο όρος δημοσιογραφία, όπως τον εννοείς εσύ, και εγώ, δεν θα συναντηθούμε ποτέ. Σε όλη μου την πορεία είμαι στη δημόσια θέα. Την άποψή μου και τον τρόπο που δημοσιογραφώ, τον ξέρει ο καθένας. Φυσικά κάποιοι συμφωνούν και κάποιοι άλλοι (σίγουρα πάντως τα λαμόγια) διαφωνούν. Δεν χρησιμοποιώ κώλους για να κάνω site, δεν πλασάρω τα hoax του διαδικτύου ως ειδήσεις, δεν εξασφαλίζω κλικς με βρομιές και συκοφαντίες. Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως αυτό που κάνεις εσύ απαιτεί μια κάποια ικανότητα (όχι Παρισίων, αλλά κάποια). Όπως ικανότητα είναι και να γνωρίζεις συστηματικά, ποια πλευρά του ψωμιού έχει το βούτυρο. Αλλά δεν είναι δημοσιογραφία.
Καταλαβαίνω την αντιπάθειά σου στο πρόσωπο και τη δημοσιογραφία που εκπροσωπώ. Αλλά έχω το πλεονέκτημα να μπορώ να σας βαράω γιατί δεν έχω σκελετούς στη ντουλάπα. Δεν έχω καταναλώσει «διαφήμιση» εκατομμυρίων του ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν συμμετείχα στο παρτυ των διαφημίσεων από τις Τράπεζες όταν έκλεβαν τον κόσμο. Α, τώρα που είπα «πάρτυ», στο πάρτυ του 9,84 , ο μισθός σου δεν ήταν 1.500 ευρώ που γράφεις, αλλά 2.250. Και φυσικά σημασία δεν έχει πόσο έπαιρνες, αλλά το γιατί τα έπαιρνες. Τα έπαιρνες για να δουλεύεις; Γιατί η Εισαγγελία ψάχνει αν οι 280 υπεράριθμοι δημοσιογράφοι, δούλευαν πραγματικά.
Τώρα το αν το Documento δίνει 300 ευρώ το ξέρεις φαντάζομαι ως υπεύθυνος προπαγάνδας ενός συστήματος, που χρόνια τώρα κάνει το άσπρο μαύρο και άμα χρειαστεί το φτωχό ως υπεύθυνο της φτώχειας του. Μια κυρία «κατήγγειλε» πως ΘΑ δούλευε με 300 ευρώ. Το ανέβασες στο site και φρόντισες για τη δολοφονία χαρακτήρα μου. Είναι σα να λέω πως κάποιος μου κατήγγειλε πως πούλαγες 700 χιλιάδες το site σου στο ΣΥΡΙΖΑ, για να γίνει από αντιπολιτευτικό, κυβερνητικό και εγώ να κάνω θέμα γι αυτό υιοθετώντας τις καταγγελίες. Το πούλαγες Χρήστο Ράπτη αποτιμώντας 700.000 την κωλοτούμπα;
Για να μην γράφω πολλά. Άσε τους λεονταρισμούς για τους προσωπικούς μας λογαριασμούς. Στο «όλον» ΠΑΣΟΚ που ήσουν, τα τερτίπια αυτά τα χρησιμοποιούσε ο Τσοχατζόπουλος. Άλλωστε όπως λέει μια κινέζικη παροιμία «πρόσεχε τι εύχεσαι γιατί μπορεί να συμβεί». Οι δικοί σου λογαριασμοί, μάλλον θα ανοίξουν γιατί μετά το δημοσίευμα, η Εισαγγελία έχει υποχρέωση να ελέγξει, αν το μαύρο χρήμα Γριβέα, διοχετεύτηκε στην κοινή σας εταιρεία την επίμαχη περίοδο. Αν δηλαδή το iefimerida.gr προέρχεται από τους λογαριασμούς Γριβέα που έκλεψαν τις τράπεζες.
Καταλαβαίνω και τη δική σου οργή και των υπόλοιπων. Παιδιά του συστήματος , έμμεσοι μέτοχοι της εξουσίας, δεν μπορείτε να κατανοήσετε πώς ένας τύπος και μια ομάδα ανθρώπων, τα βάζουν με όλους. Το θεωρείτε αφύσικο, γιατί η φύση σας είναι η προσαρμοστικότητα στις ανάγκες του συστήματος.
Το ποιός είναι ο καθένας μας είναι ορατό. Δημοσιογραφώ με ονόματα και διευθύνσεις όχι με «ποιά φαρμακευτική εμπλέκεται σε σκάνδαλο» για να την εμφανίσω μετά από δύο μέρες μυστηριωδώς με όνομα όπως κάνεις εσύ. Παίρνω την ευθύνη για όσα γράφω έχοντας απέναντι όχι τόσο τους τύπους που θίγω, αλλά δημοσιογράφους σαν και σένα. Βασιλικότερος του βασιλέως και προθυμότερους των αυλοκολάκων.
Η προσπάθειά σου να με γράψεις στα «απόκρυφά» σου καταλαβαίνεις πως δεν έχει αντικείμενο. Πρέπει να έχεις απόκρυφα τέτοιας χρήσης. Αν κάνω λάθος, πες μου ένα θέμα που αποκάλυψες στη ζωή σου, κάποιον που έστειλες στον εισαγγελέα, μια περίπτωση που η γραφίδα σου και οι θέσεις σου αναστάτωσαν την κοινωνία με σκοπό να τη φτιάξουν. Τίποτα, λέω εγώ. Άρα τα απόκρυφά σου είναι μάλλον «μόνο για να τα ξύνεις» όπως λέει ο παλιός σου φίλος ο Θέμος.
Χρήστο Ράπτη οι καιροί άλλαξαν. Τις ελάχιστες ώρες που είσαι νηφάλιος, δεν μπορείς να το αντιληφθείς και κάνεις προβολές του εαυτού σου.Πως οι άλλοι είναι σαν και σένα. Δεν είναι. Αν έχεις καημό με το Documento, όπως έχουν πολλοί, σε ενημερώνω πως ήρθε για να μείνει. Γιατί είναι ανάγκη να ξεμπροστιάζει τύπους σαν και σένα. Τις προσπάθειες να γίνει η κοινωνία ένας αχταρμάς με κώλους, αθλιότητες , πονηρές βρομιές όπως το site σου. Γι αυτό θα μείνει. Μην σε εξαπατά η αναγνωσιμότητα στο site σου. Δεν είναι δικιά σου,είναι του κώλου.

ΥΓ. Για όσους δημοσιεύσουν αυτή την επιστολή (αμφιβάλλω, αλλά λέμε τώρα) ως κόντρα Βαξεβάνη με Ράπτη, να τους ενημερώσω πως δεν έχει νόημα αυτή η οπτική. Είναι η κόντρα δύο αντιλήψεων για τη δημοσιογραφία και την κοινωνία. Προφανώς η μία πλευρά είναι του βουτύρου, που γράφω παραπάνω.