ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Δραματικές εξελίξεις στον ΔΟΛ

 Μετά το βέτο της Εθνικής

Δραματικές οι εξελίξεις στον ΔΟΛ με τους απλήρωτους εργαζόμενους να κάνουν νέα γενική συνέλευση και να προσανατολίζονται άμεσα σε απεργιακές κινητοποιήσεις καθώς είναι γεγονός η πέμπτη (εντός 2016) αθέτηση δέσμευσης του Σταύρου Ψυχάρη για καταβολή, έναντι των οφειλομένων, στους εργαζόμενους του Ομίλου.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την από 9/11/2016 ανακοίνωση της διοίκησης του Ομίλου, στις 16/12/2016 επρόκειτο να πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς (Alpha Bank) των εργαζομένων το μισό τωνοφειλομένων αποδοχών (α΄ δεκαπενθήμερο) του μηνός Αυγούστου 2016.
Μετά την αθέτηση της δέσμευσης Ψυχάρη εκκρεμούν:..
α) Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων 2016, με καταληκτική εκ του Νόμου ημερομηνία, την 21η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ/2016 και
β) Η εξόφληση (β΄ δεκαπενθήμερο) μηνός Αυγούστου 2016 στις 30 Δεκεμβρίου 2016.
Στη καλύτερη των περιπτώσεων, αν και εφόσον υλοποιηθούν επακριβώς οι εξαγγελίες - προγραμματισμός καταβολής οφειλομένων, χωρίς βέβαια σε καμία των περιπτώσεων να έχει επέλθει η κανονικότητα της μισθοδοσίας, θα έχουμε από 1η Ιανουαρίου 2017 τις συνολικές οφειλόμενες δεδουλευμένες αποδοχές να αφορούν τέσσερις μήνες, δηλαδή Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2016.
Το μισθολογικό κόστος, ξεπερνά σήμερα τα 3.000.000,00 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται άλλες οφειλές της εταιρείας έναντι εργαζομένων αμειβομένων με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκια).
Την ίδια ώρα σύμφωνα με ενημέρωση της ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ των εργαζομένων στο ΔΟΛ
πληθαίνουν οι προσφυγές  απλήρωτων εργαζομένων κατά του ΔΟΛ. Συγκεκριμένα:
Στο Πρωτοδικείο Αθηνών, την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2016, εκδικάστηκαν ασφαλιστικά μέτρα κατά του Οργανισμού από νέα ομάδα είκοσι (20) διοικητικών υπαλλήλων του Ομίλου.
Μάρτυρας υπέρ των εργαζομένων, κατέθεσε και αυτή τη φορά ο Π. Σκουτέρης (μέλος Δ.Σ της ΕΠΗΕΑ - ΔΙΚΤΥΟ και της ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ των Εργαζομένων στον ΔΟΛ).
Οι οικείοι των εργοδοτών -φερέφωνα- δεν μπορούν πλέον να αποτρέψουν αυτήν την επιλογή των συναδέλφων μας. Η πίεση που ασκούν, συνεπικουρούμενοι από διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, είναι να μην προχωρήσουν οι συνάδελφοι σε συντηρητικές κατασχέσεις - δεσμεύσεις των τραπεζικών εταιρικών λογαριασμών.
Με περίσσεια θρασύτητα και υψωμένο το δάχτυλο μέμφονται συναδέλφους μας κατηγορώντας τους ως «υπαίτιους» της μη καταβολής δεδουλευμένων - εν ολίγοις, εξισώσουν τον θύτη με το θύμα.
Τελευταίες εξυπηρετήσεις στο ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ! 
Ως πεμπτοφαλαγγίτες δίνουν σκληρές μάχες οπισθοφυλακής ώστε να μην προσφύγουν συνάδελφοί μας σε επισχέσεις εργασίας ή, ακόμη χειρότερα, σε κλιμακούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, που από την αρχή υποστήριξε η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ των Εργαζομένων στο ΔΟΛ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις (δόσεις) της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότης - εργαζόμενοι), που έχουν παρακρατηθεί, έχουν εκπέσει, καθώς ο Όμιλος της ΑΕ ΔΟΛ, φάνηκε ασυνεπής στην εμπρόθεσμη καταβολή των διακανονισμένων ασφαλιστικών εισφορών προς ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ΙΚΑ- ΕΔΟΕΑΠ & ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ κ.ά.
Η Εργασιακή Επιτροπή των εργαζομένων στον ΔΟΛ ύστερα και από σχετικές αναφορές - καταγγελίες συναδέλφων μας,  αμειβομένων με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, θέτει προς κάθε Αρμόδια Αρχή (ΣΕΠΕ κ.ά.) τα εξής:
α) Εκτός της καθυστέρησης καταβολής των αμοιβών, δεν καταβάλλονται και τα οφειλόμενα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων-Πάσχα και επιδ. Αδείας, παρά το ότι οι πλείστες των παρεχομένων υπηρεσιών γίνονται σε καθεστώς εξαρτημένης σχέσης εργασίας πχ 12μηνο.
β) Σε περιπτώσεις καταγγελίας της εργασιακής σχέσης (παροχής υπηρεσιών), δεν καταβάλλεται η προβλεπόμενη από το νόμο αποζημίωση, εφόσον δεν αίρεται από ιδιωτικά συμφωνητικά κ.λ.π.
γ) Στους αμειβόμενους με ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ συναδέλφους, εκτός των ως άνω δεν παρακρατούνται και δεν αποδίδονται οι ασφαλιστικές εισφορές ειδικότερα ως προς το ΕΤΑΠ ΜΜΕ (Β΄
Διεύθυνση ΤΑΙΣΥΤ).
Το ιστορικό της τελευταίας (πέμπτης αθέτησης εργοδοτικής δέσμευσης)

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΠΙΡΟΠΗΣ των εργαζομένων στο ΔΟΛ, η εμπλοκή προέκυψε όταν:
Η ALPHA BANK είχε αποδεχθεί τη μερική αποδέσμευση του εταιρικού τραπεζικού λογαριασμού, κατά το ποσό περίπου 400.000,00 ευρώ, που αντιστοιχούσε στη καταβολή(πίστωση στους λογαριασμούς των εργαζομένων) στις 16 Δεκεμβρίου 2016, έναντι οφειλομένων (Α 15ημέρου- 1/2 μισθού) μηνός ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016.
Η συγκεκριμένη τροφοδοσία του εταιρικού τραπεζικού λογαριασμού μισθοδοσίας (ALPHA BANK) έγινε με ροή κεφαλαίων(με αντίστοιχη προφανώς τραπεζική αποδέσμευση) από το ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΑΡΓΟΣ ως εκκαθαρίσεις από την κυκλοφορία των εφημερίδων-εντύπων του Ομίλου.
Με παρέμβαση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ασκήθηκε βέτο στην όλη διαδικασία καθώς, η ΑΕ ΔΟΛ έχει συνάψει κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο με τη συμμετοχή της ALPHA BANK-ETE & ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
Μάλιστα, η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ στην αιτιολογική της αναφορά –παρέμβαση στην όλη διαδικασία, κατά πληροφορίες αξιολόγησε υψηλά (σύμφωνα και με τις τελευταίες εξελίξεις: αδυναμία αναχρηματοδότησης της εταιρείας –επενδυτικού ενδιαφέροντος κ.λ.π.) τον επιχειρηματικό κίνδυνο (ρίσκο) για άμεσες περαιτέρω εξελίξεις στον Όμιλο αρχές του 2017.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ κοινοποίησε στον Όμιλο επιχειρήσεων της ΑΕ ΔΟΛ ότι κάνει άμεσα απαιτητή τη καταβολή τοκοχρεολυσίων, παρά τη συμφωνημένη περίοδο χάριτος ως προς τη καταβολή των τοκοχρεολυσίων, εντός του πρώτου 15ημερου 2017.
Εταιρικοί τραπεζικοί λογαριασμοί που αυτή τη στιγμή εμφανίζουν κίνηση εντοπίζονται στις θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου HEARST ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΠΕ & INTEROPTIСS ΑΕ.
Μέρος χρηματικών ποσών από τη διαφημιστική αγορά κατευθύνεται στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.
Η διοίκηση του Ομίλου της ΑΕ ΔΟΛ Στ.Ψυχάρης κατ’ ουσίαν αρνείται εκτός των άλλων να βάλει και ένα ευρώ στην εταιρεία μένοντας στην αναζήτηση… «επενδυτών», κούρεμα δανείων κ.λ.π.
Στις επερχόμενες εξελίξεις οι οικείοι των εργοδοτών (δεδομένοι και υπάκοοι), θα εξαγγείλουν «ανυποχώρητους αγώνες» στη λογική ο σώζων εαυτόν σωθήτω.
Στην προσπάθεια να κρατήσουν την καρέκλα τους θα «πουλήσουν» με δόσεις κανένα επίδομα αφερεγγυότητας: 3 μισθοί από τον ΟΑΕΔ, δωρεάν
 νομικές συμβουλές κ.λ.π.
Οι δικηγόροι κατ΄ανάθεση έργου θα δώσουν τις «δικές» τους μάχες….
Κραδαίνοντας «ξύλινα σπαθιά» αφού σχεδόν με βεβαιότητα (και ίσως μετά από παρέλευση 10ετίας από την εμπειρία ανάλογων περιστατικών) δεν θα βρουν τίποτα να δεσμεύσουν για τους σήμερα απλήρωτους εργαζομένους στον Όμιλο επιχειρήσεων της ΑΕ ΔΟΛ.

Το καρότο ήταν από την αρχή άνοστο και δύσπεπτο: για όλους τους απλήρωτους εργαζόμενους στον Όμιλο που επέλεξαν συλλογικά να μην συναλλαχτούν ως προς τις διεκδικήσεις τους με όρους «υπαίτιας», βολεύοντας εκπτωτικά ατομικές ιδιοτέλειες.
Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ των εργαζομένων στον ΔΟΛ απαίτησε από την αρχή τα πάντα που όφειλε η εργοδοσία στο πλαίσιο του ελάχιστου των υποχρεώσεων της καθεστωτικής νομιμότητας.
Οι αγωγές που έχουν κατατεθεί από το Στ.Ψυχάρη στους εκπροσώπους μας  στην απόπειρα ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών μας παρεμβάσεων δεν μας τρομοκρατούν καθώς:
Συλλογικά συνδιαμορφώσαμε τους όρους της ταξικής μας αλληλεγγύης- κοινωνικής αυτοάμυνας, στις επιθέσεις των αφεντικών στη βιομηχανία της ενημέρωσης.
Και με αυτούς τους όρους θα προσδιοριστεί, η κοινωνική στήριξη του αγώνα μας, από όλους/λες που συνεχίζουν να αντιστέκονται στη βαρβαρότητα.
Έτσι και αλλιώς όπως πάντα ο αγώνας μας συνεχίζεται .
Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ των εργαζομένων στο ΔΟΛ.