ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Τα «καπέλα» στις κυκλοφορίες καταγγέλλει ο Φιλιππάκης

Τι έλεγε και ο Κώστας Βαξεβάνης της εφημερίδας Documento

Εκτεταμένη και σκόπιμη παραποίηση των πραγματικών αριθμών κυκλοφορίας (τα λεγόμενα «καπέλα» που προσθέτουν στον αριθμό των πωληθέντων φύλλων) τόσο των ημερήσιων όσο και των εβδομαδιαίων εφημερίδων, καταγγέλλει η Α.Ε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ.
Η εταιρεία του Γιάννη Φιλιππάκη που εκδίδει τις ημερήσιες εφημερίδες  «Δημοκρατία», «Εσπρεσσο», «Εστία» καθώς και τις εβδομαδιαίες «Κυριακάτικη δημοκρατία» και «Ορθόδοξη Αλήθεια» κάνει λόγο για στρέβλωση της αγοράς από τις κατασκευασμένες κυκλοφορίες.
Και με δεδομένο ότι η αλλοίωση των κυκλοφοριών αποτελεί σαφή παραβίαση των όρων του ανταγωνισμού και προσβολή του εκδοτικού αντικειμένου αλλά και της πνευματικής ιδιοκτησίας.. 
των δημοσιογράφων, η «Δημοκρατικός Τύπος», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα λάβει κάθε νόμιμο μέτρο προστασίας των συμφερόντων της και θα αναζητήσει κάθε ζημία ή διαφυγόν κέρδος που προκαλείται από την ανακοίνωση ψευδών στοιχείων.
Η Α.Ε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ καλεί όλους τους εμπλεκομένους στην εφαρμογή της μεθόδου του barcode, η οποία αποτελεί, καταρχάς, τον μοναδικό ενδεδειγμένο τρόπο διασφάλισης της εγκυρότητας των πωλήσεων. Η εφαρμογή του και στον Τύπο έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων και αποτελεί πλέον υποχρέωση εκ του νόμου.
Μάλιστα η εταιρεία του Γιάννη Φιλιππάκη προτίθεται μέχρι της υποχρεωτικής χρήσης του barcode να προχωρήσει στην πιστοποίηση των δικών της κυκλοφοριών από αναγνωρισμένη εταιρία Ορκωτών Ελεγκτών.

ΥΓ1 Σε καταγγελία για «καπέλα» στις κυριακάτικες εφημερίδες είχε προχωρήσει και ο Κ. Βαξεβάνης (Documento) αναφέροντας σε άρθρο του: Εφημερίδες που εκτυπώνουν 60.000 φύλλα, εμφανίζονται να πουλάνε 52.000 φύλλα, πράγμα που στατιστικά είναι αδύνατο. Για να πουλήσεις 52.000 φύλλα, πρέπει να έχεις εκτυπώσει τουλάχιστον 85.000 φύλλα (η πώληση, στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι το 60% του τιράζ). Εντυπωσιακό είναι, πως οι τέσσερις εφημερίδες με κυκλοφορία πάνω από εμάς, όσο και να πέσουν , δεν πέφτουν κάτω από μαγικούς αριθμούς (70.000, 60.000, 50.000).

YΓ2 Δεν λείπουν όμως και αυτοί  που κατηγορούν τον διευθυντή της εφημερίδας Documento ότι και ο ίδιος ακολουθεί την τακτική της παραποίησης των πραγματικών αριθμών κυκλοφορίας.