ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Ερευνα για «πτωχευμένες εταιρείες» με πλούσιους ιδιοκτήτες

Λίστες με «βαριά» ονόματα

Φως στο φαινόμενο των «πτωχευμένων εταιρειών με πλούσιους ιδιοκτήτες» επιχειρεί να ρίξει το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η «Αυγή».  Πρόκειται για τον εντοπισμό... βιομηχανίας υπεξαίρεσης επιχειρηματικών δανείων, που κατέληξαν να γίνουν προσωπικές καταθέσεις.
Μετά από εντολή του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, το ΚΕΦΟΜΕΠ ξεκινά μέσα στα επόμενα 24ωρα τη διασταύρωση δύο λιστών. Από τη μια τα περίπου 100 κόκκινα..
(οριστικά μη εξυπηρετούμενα) επιχειρηματικά δάνεια που υπερβαίνουν τα 30 εκατομμύρια ευρώ από το 2000 και μετά. Και από την άλλη τα 65 CD με κινήσεις λογαριασμών που οι τράπεζες έχουν παραδώσει στους οικονομικούς εισαγγελείς. Πρόκειται, θυμίζουμε, για τα CD με όλες τις λίστες πιθανής φοροδιαφυγής, που περιλαμβάνουν όλες τις κινήσεις λογαριασμών, καταθέσεων και εμβασμάτων φυσικών προσώπων από το 2000 έως το 2012. Στις λίστες αυτές βρίσκονται επιχειρηματίες, άλλοι, γιατροί, μηχανικοί, εργολάβοι κ.ά., κάποιοι από τους οποίους «βαριά» ονόματα.

 Η πολυτελής ζωή των «πτωχευμένων»
Οπως γράφει στο αποκλειστικό του ρεπορτάζ στην Αυγή ο Νίκος Παπαδημητρίου, σκοπός της έρευνας Δραγάτση, είναι να διαπιστωθεί αν μέρος των δανείων αυτών, αντί να επενδυθεί για τον σκοπό που ελήφθησαν (να τοποθετηθούν στις επιχειρήσεις δηλαδή), έκανε φτερά και κατέληξε σε προσωπικές καταθέσεις.
Εκτιμάται ότι η πολυτελής ζωή που συνεχίζουν να κάνουν τύποις... χρεοκοπημένοι επιχειρηματίες γέννησε την ιδέα για τη διασταύρωση των CD με τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Όπως επίσης είναι γεγονός ότι η πρόσφατη επικαιρότητα έφερε στην επιφάνεια κάποιες τέτοιες περιπτώσεις. Υπάρχουν στη χώρα μας «πτωχευμένες εταιρείες με πλούσιους ιδιοκτήτες», είναι η χαρακτηριστική φράση που ακούγεται τελευταία στους διαδρόμους της Εισαγγελίας.
Τα αδικήματα, αν διαπιστωθούν, αφορούν απάτη και υπεξαίρεση και παραγράφονται μετά από εικοσαετία, ως εκ τούτου οι διωκτικές αρχές έχουν πεδίον δόξης λαμπρό να... στριμώξουν ηχηρές τέτοιες περιπτώσεις. Μπορεί, με άλλα λόγια, δι’ αυτού του τρόπου όσοι ενέχονται σε τέτοιες πράξεις να απαλλάσσονται από την υποψία φοροδιαφυγής, θα βρεθούν όμως στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης για απάτη και υπεξαίρεση.
Το γεγονός εξάλλου ότι το ΚΕΦΟΜΕΠ θα εστιάσει στα πολύ μεγάλα δάνεια, άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ, περιορίζει το εύρος των ερευνών διασφαλίζοντας γρήγορα αποτελέσματα, αντί μιας αέναης έρευνας που δεν θα κατέληγε ποτέ και πουθενά.