ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Παππάς: Θα είναι αυστηρός ο έλεγχος πόθεν έσχες

Τί ζήτησε ο υπουργός Επικρατείας από τους καναλάρχες

Στις συναντήσεις που είχε με τις ιδιοκτησίες των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών, οι οποίοι προέκυψαν από τη δημοπρασία, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, τόνισε ότι ο νόμος προβλέπει ανάκληση άδειας εφόσον κάποια από τις προϋποθέσεις πάψει να ισχύει, σε οποιαδήποτε στιγμή της 10ετούς διάρκειας ισχύος της τηλεοπτικής άδειας. Νωρίτερα, είχε προηγηθεί προπαρασκευαστική συνάντηση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου, με εκπροσώπους των προσωρινών υπερθεματιστών για τη διευκρίνιση τεχνικών ζητημάτων.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως κατά τις συναντήσεις με τους προσωρινούς.. υπερθεματιστές - οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στη ΓΓΕΕ - ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι εκκρεμεί αυστηρός έλεγχος του πόθεν έσχες των κεφαλαίων που προσέφεραν στη δημοπρασία, ενώ στάθηκε στην ευθύνη που τους αναλογεί σχετικά με την ποιότητα του τηλεοπτικού προϊόντος που θα προσφέρουν στον ελληνικό λαό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει πως θα τηρηθούν απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα για το επίπεδο του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι οι αδειοδοτηθέντες τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται:
  • στην «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων» (επικαλέστηκε το άρθ. 15, παρ. 2 του Συντάγματος),
  • στην προστασία των ανηλίκων και του καταναλωτικού κοινού, το σεβασμό της προσωπικότητας, της φυλής, του φύλου, της θρησκείας, των πεποιθήσεων, της εθνικότητας, της αναπηρίας, της ηλικίας και του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και στην προβολή ευρωπαϊκών έργων, ανεξάρτητων παραγωγών, δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα και εκπομπών με υπότιτλους στα ελληνικά (ο κ. Παππάς επικαλέστηκε Προεδρικό Διάταγμα 109/2010).
  • στην τήρηση πολύ συγκεκριμένων προϋποθέσεων (ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στον ν. 4339/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με:
  • τον αριθμό των εργαζομένων (τουλάχιστον 400 ανά κανάλι),
  • το περιεχόμενο του προγράμματος (δελτία ειδήσεων, εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού, θεάτρου, ενημερωτικές, ποικίλης ύλης, ελαφράς ψυχαγωγίας, ελληνικές και ξένες σειρές, παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και εκπομπές αθλητικού περιεχομένου),
  • τις κτηριακές εγκαταστάσεις και τον τεχνολογικό εξοπλισμό (ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια 2.500 τ.μ. και εξοπλισμός για εκπομπή προγράμματος High Definition).
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Παππάς τόνισε ότι ο νόμος προβλέπει ανάκληση άδειας εφόσον κάποια από τις προϋποθέσεις πάψει να ισχύει, σε οποιαδήποτε στιγμή της 10ετούς διάρκειας της τηλεοπτικής άδειας.
Ο κ. Παππάς, ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αναστραφεί η τάση της μειούμενης απασχόλησης, της διαρκούς και ταχείας επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων και της σχεδόν μηδενικής ελληνικής τηλεοπτικής παραγωγής (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, κ.λπ.) που έχουν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια.
Τέλος, υπογράμμισε ότι η δρομολογούμενη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Διάθεσης Τηλεοπτικού Χρόνου θα καταστήσει -στο αμέσως επόμενο διάστημα- τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις πολύ πιο ανταγωνιστικές, αφού, όπως εκτίμησε, η ρύθμιση της διάθεσης και αγοράς διαφημιστικού χώρου θα αυξήσει σημαντικά το συνολικό διαφημιστικό τους έσοδο.