ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

To Ποντίκι, ο Soloup και τα ρατσιστικά ατοπήματα της Bild

Εξοργίστηκαν λέει οι επικεφαλής της γερμανικής φυλλάδας Bild με το «Ποντίκι» για το σκίτσο του Soloup που δημοσιεύτηκε στην 3η σελίδα της εφημερίδας.
Το σκίτσο απεικονίζει την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση, υπό την απειλή του όπλου του γερμανού υπουργού Oικονομικών Σόιμπλε, να προχωρούν προς το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, στην είσοδο του οποίου αντί για την επιγραφή «Arbeit macht frei», αναγράφεται «There is no alternative» (Δεν υπάρχει εναλλακτική)…
"Απίστευτη παρομοίωση με το Άουσβιτς", είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου της Bild που γράφει μεταξύ άλλων:"Αυτό είναι απίστευτο. Στη σελίδα 3 η εβδομαδιαία εφημερίδα της Ελλάδας, "Τo Ποντίκι" στρέφεται κατά της Γερμανίας. Συγκρίνει τον αγώνα για την διάσωση της Ελλάδας με την τύχη των εκατομμυρίων κρατουμένων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς".
Στην Bild απάντησε το Ποντίκι αναφέροντας μεταξύ άλλων:..
«(...)Η γερμανική εφημερίδα δεν μας έχει συνηθίσει σε… ευαισθησία απέναντι στη διαχείριση της επικαιρότητας - πολύ δε περισσότερο για την αισθητική της λεπτότητα έναντι των ελληνικών ζητημάτων. (...)Δεν θα απαριθμήσουμε τα ακραία ρατσιστικά δημοσιογραφικά  ατοπήματα της Bild σε βάρος της χώρας μας και των πολιτών της, ούτε θα επικαλεστούμε τις αδικαιολόγητες και στοχευμένες επιθέσεις της, εναντίον της εθνικής μας υπόστασης. Θα επικαλεστούμε, ωστόσο, την στοιχειώδη ελευθερία του Τύπου, το να μπορούμε να σκεπτόμαστε και να διατυπώνουμε τις σκέψεις μας  ελεύθερα, δίχως τον φόβο να λάβουμε ένα ακόμα μάθημα καλής συμπεριφοράς από την Bild… Ούτε θα επικαλεστούμε το παράδειγμα της Charlie Hebdo που τόσο άδικα στοχοποιήθηκε για τα σκίτσα της. Η βία δεν ασκείται μόνο με σφαίρες και λιτότητα, αλλά και με υποδείξεις…
Γι’ αυτό, ας  μας επιτρέψουν οι Γερμανοί συνάδελφοι να ασκούμε τα δημοσιογραφικά μας καθήκοντα σύμφωνα με τα δικαιώματα της ελευθερίας του Τύπου που απορρέουν από τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό(...)».

Και το σχόλιο του Soloup
Ο σκιτσογράφος Soloup απάντησε με τη σειρά του στην Bild σχολιάζοντας:
''Υπάρχει μια συνήθεια σε κάποιες γερμανικές εφημερίδες να διαβάζουν τις ελληνικές γελοιογραφίες ανάποδα. Οι γελοιογράφοι προφανώς δεν είναι ενάντια στα θύματα της βίας και των προκαταλήψεων (τότε οι Εβραίοι - σήμερα οι Έλληνες), αλλά ενάντια στους θύτες. Τότε οι θύτες ήταν οι Ναζί, σήμερα η γερμανική πολιτική της λιτότητας. Τότε οι Ναζί έλεγαν ότι «για όλα φταίνε οι Εβραίοι», σήμερα κάποια ΜΜΕ, όπως η Bild, λένε ότι «όλοι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες».

Σήμερα, στις γελοιογραφίες πολλών Ελλήνων σκιτσογράφων, γίνεται ο παραλληλισμός με το οδυνηρό και μαρτυρικό παρελθόν (διά της υπερβολής), διότι, όταν δεν υπάρχει η μνήμη και οι λαοί δεν διδάσκονται από την Ιστορία, μπορούν πολύ εύκολα να επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

Πολλοί Έλληνες συνταξιούχοι έζησαν στα νιάτα τους τη ναζιστική κατοχή και σήμερα ξαναζούν τις γερμανικές πολιτικές λιτότητας, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε συνταξιούχους στο όριο της φτώχειας ή και κάτω από αυτό, χωρίς φάρμακα, χωρίς αξιοπρέπεια.

Η υπογεννητικότητα σήμερα στην Ελλάδα έχει το ανάλογό της μόνο στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής. Τι δεν καταλαβαίνει η Bild; Εκτός αν θέλει να επιβληθεί και ένα μνημόνιο στο χιούμορ, ώστε στην Ελλάδα να υποχρεωθούμε να σκεφτόμαστε τον εαυτό μας με τον τρόπο που μας βλέπουν εκείνοι.''