ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Πήραν κρατική επιδότηση 10 εκατ. ευρώ και απέλυσαν τους μισούς εργαζόμενους!..

 Ρήγας και Σουλοπούλου
Ερώτηση στη Βουλή για "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", και "ΣΠΟΡ του Βορρά"

Ερώτηση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική (τον όμιλο που ανήκει η εφημερίδα ''Μακεδονία'') και τα "ΣΠΟΡ του Βορρά" προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού υπέβαλλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεσσαλονίκης Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου.
Όπως αναφέρεται αναλυτικά στο κείμενο της ερώτησης:
''Τον Ιούλιο του 2011 η Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική ΑΕ, στην οποία ανήκει η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, διεκδίκησε επιδότηση με ποσό ύψους 10,2 εκατ. ευρώ για πρόγραμμα «αναδιάρθρωσης» της, το οποίο, αφού εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το τότε υπουργείο Ανάπτυξης, εκταμιεύθηκε μέχρι τον Μάιο του 2014.
Βάσιμες είναι οι υποψίες των εργαζόμενων πως η συγκεκριμένη επιδότηση αφορούσε απολύσεις εργαζομένων και την μείωση του εργατικού κόστους γα την εταιρεία. Είναι χαρακτηριστικό πως..
μετά την «αναδιάρθρωση» από 203 εργαζόμενους που ήταν το 2010 στον όμιλο, απέμειναν 105 εργαζόμενοι τον Ιούλιο του 2014.
Να σημειωθεί πως με πρόγραμμα «εθελούσιων» απολύσεων, το 2011 είχαν αποχωρήσει 80 εργαζόμενοι της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Η δε πλειοψηφία των εργαζομένων που απέμεινε, στις αρχές του 2012 υπέγραψε ατομικές συμβάσεις, με τις οποίες δέχονταν μειώσεις περίπου 30% στους μισθούς, για 3 χρόνια, με αντάλλαγμα την προστασία της θέσης εργασίας τους προσωποπαγώς, ενώ 27 άτομα δήλωσαν ότι δεν δέχονται να υπογράψουν αυτές τις συμβάσεις, εκ των οποίων 13 απολύθηκαν. Τα ιδιωτικά συμφωνητικά που υπέγραψαν οι «εθελούσιοι» - απολυμένοι προέβλεπαν εξόφληση των αποζημιώσεων έως 31/8/2013, κάτι που δεν τηρήθηκε.
Να τονιστεί ότι από τη στιγμή της εκταμίευσης του ποσού για την «αναδιάρθωση» η εταιρεία προχώρησε στις εξής κινήσεις:
  1. Διεκδίκησε και στις 25 Ιουνίου 2014 πήρε δάνειο ύψους 1,4 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς.
  2. Προχώρησε σε επέκταση δραστηριοτήτων καθώς συνέστησαν από κοινού με το συγκρότημα "Εκδοτική Βορείου Ελλάδος" συμφερόντων Μπόμπολα - Μπακατσέλου – Ψυχάρη, την εταιρία «Βορειοελλαδικές Εκτυπώσεις ΑΕ».
  3. Τον Οκτώβριο του 2014 η «Μακεδονία» προσέφυγε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ζητώντας να ενταχθεί στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα (άρθρο 99) και επειδή το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα, το επανάφερε και αναμένεται η απόφαση.
Επίσης κάλεσε τους εργαζόμενους να υπογράψουν εκ νέου ατομικά συμφωνητικά για διατήρηση της μείωσης των μισθών κατά 30% για ακόμη μία τριετία, ενώ στις 23 Μαρτίου 2015 προχώρησε σε προειδοποίηση απόλυσης τεσσάρων δημοσιογράφων που δεν τα υπέγραψαν, από τους οποίους οι δύο είναι εκλεγμένοι συνδικαλιστές (μέλος του ΔΣ της Ε.Σ.Η.Ε. Μ-Θ και εργασιακός εκπρόσωπος στην εφημερίδα Μακεδονία).
Την ίδια ώρα η επιχείρηση εξακολουθεί να οφείλει δεδουλευμένα πολλών μηνών στους εργαζόμενους της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (3,5 μήνες από το 2011 και 3 μήνες για το 2015). Στην αθλητική εφημερίδα «ΣΠΟΡ του ΒΟΡΡΑ» του ιδίου ομίλου, η εργοδοσία απαίτησε, μέσα στο 2014, την αποχώρηση του 1/3 περίπου του προσωπικού (10 εργαζόμενοι), προκειμένου να συνεχίσει να εκδίδει την εφημερίδα, διαφορετικά απείλησε ότι με την είσοδο του 2015 θα προχωρήσει σε απολύσεις.
Στις αρχές Ιούνη 2015 ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά διακοπή (αναστολή) της έκδοσης, χωρίς να αναφέρει τι θα κάνει για την εξόφληση δεδουλευμένων εφτά μηνών, και τις αποζημιώσεις των αναμενόμενων απολύσεων. Λίγες μέρες μετά ανακοίνωσε ότι οδηγείται σε πτώχευση δίνοντας οριστικό τέλος στην έκδοση της εφημερίδας και πετώντας στην ανεργία 26 εργαζόμενους.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:
  • - Τι μέτρα θα πάρουν για να μην προχωρήσουν οι εκδικητικές απολύσεις των 4 δημοσιογράφων της εφημερίδας Μακεδονίας που δεν υπέγραψαν τις μειώσεις μισθών.
  • - Πως θα διασφαλισθεί η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων στους εργαζόμενους.
  • - Πως θα διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στην εφημερίδα «ΣΠΟΡ του ΒΟΡΡΑ»;.
Οι Βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Ελένη Γερασιμίδου''