ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Παράνομες οι περικοπές συντάξεων και εφάπαξ σε ΙΚΑ και Δημόσιο

Τα μνημόνια ξηλώνονται στους δρόμους όπως γράφει το πλακάτ του συνταξιούχου αλλά καίριος είναι ο ρόλος της Δικαιοσύνης που κρίνει αντισυνταγματικά νομοθετήματα τα οποία επέφεραν μειώσεις συντάξεων και εφάπαξ σε μεγάλους κλάδους εργαζομένων και συνταξιούχων

Κομμάτι-κομμάτι «ξηλώνει» η Δικαιοσύνη τα μνημονιακά νομοθετήματα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή τα τελευταία χρόνια και ισοπέδωσαν μισθούς και συντάξεις.
Τα δύο μεγάλα δικαστήρια της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο, με σειρά αποφάσεών τους προκαλούν νευρικές κρίσεις στην κυβέρνηση δικαιώνοντας πολυπληθείς.. ομάδες πολιτών καθώς υποχρεώνουν το Δημόσιο σε αναδρομικές επιστροφές μισθών, συντάξεων κ.λπ.
Το ΣτΕ και το Ελεγκτικό -πέρα από τις αποφάσεις που έχουν εκδώσει ή αναμένεται να εκδώσουν για τους ένστολους κ.λπ.- μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα εκδώσουν νέες αποφάσεις οι οποίες θα κρίνουν αντισυνταγματικές και άλλες διατάξεις των μνημονίων. Οι δικαστές θα κρίνουν αντισυνταγματικά νομοθετήματα τα οποία επέφεραν μειώσεις συντάξεων και εφάπαξ σε μεγάλους κλάδους εργαζομένων και συνταξιούχων.
Ειδικότερα, το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Μαρτίου στο Α’ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα συζητηθούν προσφυγές συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που ζητούν να κριθούν αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντά­ξεων που  τους επιβλήθηκαν με μνημονιακούς νόμους.
(περισσότερα στο ρεπορταζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»)