ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Ανατροπή με την εφημερίδα Documento - Δεν την κλείνει τελικά ο Βαξεβάνης, τι ζήτησαν οι εργαζόμενοι


Με ομόφωνη απόφαση οι εργαζόμενοι του Documento πήραν θέση:"Επιθυμία όλων είναι να μείνει ανοιχτή η εφημερίδα σε κλίμα ενότητας και αποκλιμάκωσης της έντασης, συνεχίζοντας να εργαζόμαστε σε καθεστώς δημοσιογραφικής ελευθερίας της έκφρασης και τήρησης της δεοντολογίας". Αυτό εγραψε στο twitter  ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, γνωστοποιώντας έτσι την απόφασή του να κρατήσει τελικά ανοιχτή την εφημερίδα Documento, μετά από το σχετικό ψήφισμα που υιοθετήθηκε ομόφωνα από 49 εργαζόμενους του ομίλου.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Κ. Βαξεβάνης με επιστολή προς την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, είχε αφήσει να διαφανεί ότι πέφτουν τίτλοι τέλους στην εφημερίδα, αποδίδοντας την ευθύνη στην ΕΣΗΕΑ και την πρόεδρο της Ενωσης Μαρία Αντωνιάδου.
Οι εξελίξεις κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης των εργαζομένων ανέτρεψαν την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί.
«Η εφημερίδα τις τελευταίες μέρες πέρασε μια κρίση. Οι εσωτερικοί προβληματισμοί και αντιπαραθέσεις επιχειρήθηκε να γίνουν μοχλός όχι επίλυσης προβλημάτων, αλλά ο επίλογος της εφημερίδας. Για μια ακόμη φορά απέτυχαν. Η Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων στο Documento αποφάσισε ομόφωνα ότι ‘’Επιθυμία όλων είναι να μείνει ανοιχτή η εφημερίδα σε κλίμα ενότητας και αποκλιμάκωσης της έντασης, συνεχίζοντας να εργαζόμαστε σε καθεστώς δημοσιογραφικής ελευθερίας της έκφρασης και τήρησης της δεοντολογίας’’», έγραψε σε άρθρο του ο Κώστας Βαξεβάνης και πρόσθεσε:
«Η εφημερίδα, θα συνεχίσει λοιπόν να είναι αυτό που ήταν. Ένα δημοσιογραφικό ανάχωμα και ο σύμμαχος της κοινωνίας σε όσα έρχονται. Μια δέσμη φωτός στο σκοτάδι που επιβάλουν. Ένα Μέσο Ενημέρωσης καταξιωμένο διεθνώς, το οποίο θα απολογείται στη σπουδαιότητα αυτού του ρόλου και όχι σε μικροπρέπειες και τις σκοπιμότητες. Δεν είμαστε μια ακόμη εφημερίδα, αλλά δημοσιογραφική και κοινωνική ανάγκη».

Το ψήφισμα των εργαζομένων του Documento

Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε ομόφωνα από 49 εργαζόμενους του ομίλου Documento αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Οι εργαζόμενοι στο Documento, το documentonews.gr και το koutipandoras.gr μετά και τη δήλωση του εκδότη προς την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κατά τη διάρκεια της συνέλευσης των εργαζομένων ότι η πρόθεσή του είναι να συνεχιστεί η έκδοση της εφημερίδας αποφάσισαν τα εξής:
1) Επιθυμία όλων είναι να μείνει ανοιχτή η εφημερίδα σε κλίμα ενότητας και αποκλιμάκωσης της έντασης, συνεχίζοντας να εργαζόμαστε σε καθεστώς δημοσιογραφικής ελευθερίας της έκφρασης και τήρησης της δεοντολογίας.
2) Δεν θα δεχτούμε καμία απόλυση.
3) Αγωνιζόμαστε για τα εργασιακά μας δικαιώματα, όλοι οι εργαζόμενοι μαζί με τον εκλεγμένο εκπρόσωπό μας.
4) Είναι αναγκαίο να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του εκδότη και του εκπροσώπου των εργαζομένων.
5) Καλούμε τον εκδότη να ενημερώσει το σύνολο των εργαζομένων για το μέλλον του ομίλου Documento»
.