ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Δεξιά σήμερα; Σαν άλλοτε


Ομολογώ πως το είχα ξεχάσει αν και δεν θα έπρεπε, ευτυχώς όμως μου το θύμισε ο Τάσος Κωστόπουλος με την εξαιρετική δουλειά που έκανε για την «Εφημερίδα των Συντακτών» στο ένθετο «Νησίδες» το προηγούμενο Σάββατο.

Αναφέρομαι στην αντίδραση της ηττημένης Δεξιάς μετά τις εκλογές του 1981. Εχασαν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Τρόμαξαν επειδή για πρώτη φορά μετά τον Εμφύλιο ένα κόμμα που δεν ανήκε στις καθεστωτικές δυνάμεις, με την ευρεία έννοια του όρου, είχε προοπτική μακροημέρευσης στη διακυβέρνηση του τόπου.

Είπαν και έγραψαν πολλά τα τότε στελέχη της Δεξιάς και τα μέσα ενημέρωσης που την υποστήριζαν για να τρομοκρατήσουν τους φιλήσυχους νοικοκυραίους οι οποίοι έκαναν την αποκοτιά να ψηφίσουν διαφορετικά απ’ ό,τι προσδοκούσε το κόμμα που υπερασπιζόταν το δόγμα «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια». Δεν μπήκαν στον κόπο να ανανεώσουν το ιδεολογικό οπλοστάσιό τους.

Χρησιμοποίησαν όσα είχαν εφαρμόσει την εποχή της παντοδυναμίας τους, ασχέτως αν αυτή τη φορά η απειλή για τα συμφέροντά τους δεν προερχόταν από τους κομμουνιστές, αλλά από εκείνους που η Δεξιά θεωρούσε ότι συνοδοιπορούσαν με την κομμουνιστική Αριστερά.

Τα επιχειρήματά τους βγαλμένα από τα ζοφερά αφηγήματα που είχαν διακινήσει από τη λήξη του Εμφυλίου μέχρι την πτώση της χούντας. «Οι κομμουνιστές προ των πυλών», «οι Σοβιετικοί διεισδύουν στην Ελλάδα», «θα μας πάρουν τα σπίτια», «θα απαγορεύσουν τη θρησκεία» και άλλα τέτοια φαιδρά.

Χαρακτηριστικό, εύγλωττο και αποκαλυπτικό ήταν το τραγουδάκι από τη σειρά «Τα τραγούδια της γαλάζιας γενιάς». Αντιγράφω: 
«Φοβισμένα παιδιά, τρομαγμένα πουλιά / καρτερούνε ξανά τη λευτεριά. / Αντριεμένα κορμιά, αγριεμένα θεριά / θα γινούν μες στη γαλάζια γενιά»· «Η ώρα σήμανε, ας βιαστούμε / νικητές ξανά θα βγούμε / θα λυγίσουν του δυνάστη τα δεσμά»· «Ζέρβα απ’ τον τάφο έβγα και δες / θ’ αναστηθεί ξανά ο ΕΔΕΣ / για τη σημαία και το σταυρό / αν χρειαστεί και στο βουνό / εμείς δεν ξέρουμε ζυγό»· «Για τον αγώνα μέχρι τη νίκη / με την ΟΝΝΕΔ γαλάζια γενιά / σ’ αυτό τον τόπο που μας ανήκει / εμείς θα δώσουμε ξανά τη λευτεριά».

Εχουν όλα αυτά κάποια σημασία σήμερα; Εχει σχέση η Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Δεξιά του Ευάγγελου Αβέρωφ; Καμία, ισχυρίζεται ο σημερινός αρχηγός της, ο οποίος επαίρεται ότι το κόμμα του είναι το πιο φιλελεύθερο και πιο προοδευτικό κόμμα στην Ελλάδα. Ναι, αλλά αυτό το πιο προοδευτικό και πιο φιλελεύθερο κόμμα που δεν έχει ταίρι στο πολιτικό σύστημα έλεγε το 2015 ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι, δεν θα έχουμε χαρτί υγείας, θα αποσυρθούν οι εικόνες από τα δημόσια κτίρια.

Αυτό το πιο φιλελεύθερο και πιο προοδευτικό κόμμα κατηγορούσε τον Τσίπρα ότι προστατεύει τις ένοπλες συνιστώσες του κόμματός του. Αυτό το πιο φιλελεύθερο και πιο προοδευτικό κόμμα έλεγε πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικό έγκλημα, ότι ο τότε πρωθυπουργός πούλησε τη Μακεδονία για να πάρει τις συντάξεις, ότι χρηματοδοτείται από τον Μαδούρο.

Σ’ αυτό το πιο φιλελεύθερο και πιο προοδευτικό κόμμα ανήκει το στέλεχος που καλούσε τον αρχηγό του να πάρει μέτρα για να μην ξανακυβερνήσει η Αριστερά επειδή έχει ελαττωματικές ιδέες. Αυτό το πιο φιλελεύθερο και πιο προοδευτικό κόμμα έκανε την ΕΥΠ να μοιάζει με την αλήστου μνήμης ΚΥΠ.

Αυτό το πιο φιλελεύθερο και πιο προοδευτικό κόμμα έστησε παρακράτος αντιγράφοντας τις πρακτικές της σκληρής μετεμφυλιακής Δεξιάς. Αυτό το πιο φιλελεύθερο και πιο προοδευτικό κόμμα καταγγέλλει σήμερα τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι συνεργάζονται με το τουρκικό προξενείο για να μη βαφτεί μπλε η Ροδόπη και ζητάει δηλώσεις εθνικών φρονημάτων από τους βουλευτές της περιοχής. Αυτό το πιο φιλελεύθερο και πιο προοδευτικό κόμμα θυμίζει έντονα τον παλιό κακό εαυτό του.

Τάσος Παππάς