ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Oμολόγησε τη «μαϊμουδιά» με το Γενικό Λογιστήριο


Μετά την παραδοχή του Μάκη Βορίδη ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει τη νομική δυνατότητα να κοστολογεί τα προγράμματα των κομμάτων, η οποία διέψευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα όσα ισχυριζόταν περί δήθεν κοστολόγησης από το ΓΛΚ του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, και μετά την αναδίπλωση του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Ακη Σκέρτσου, ήρθε και η ομολογία από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος αναγκάστηκε να αυτοδιαψευστεί.

Χθες, λοιπόν, ο Κυρ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ρητά (ΣΚΑΪ) ότι «υπήρχε ένα ζήτημα, ότι τυπικά δεν υπήρχε αρμοδιότητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να κοστολογήσει το ίδιο τα προγράμματα, άσχετα αν εμείς αξιοποιήσαμε όλα τα δημόσια στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας για να κάνουμε την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ».

Για να πει στη συνέχεια ότι «θα ψηφίσουμε αμέσως έναν νόμο ο οποίος να καθιστά υποχρεωτική την κατάθεση -θα δούμε πού- είτε στο Γενικό Λογιστήριο, είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος, είτε στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο της Βουλής, για να σταματήσει αυτή η φάμπρικα επιτέλους».

Με άλλα λόγια ομολόγησε πλέον και ο ίδιος ότι ουδέποτε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κοστολόγησε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι το κοστολόγησαν μόνοι τους στο τότε Μαξίμου με βάση τον δικό τους προϋπολογισμό.

Και βέβαια όλη αυτή η επίκληση στο ΓΛΚ ήταν μόνο μια προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προσδώσει ένα επίπλαστο κύρος στο δικό της προεκλογικό αφήγημα κατά των προτάσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και μάλιστα, κατά την αναδίπλωσή του, μετά την παραδοχή Βορίδη, ο Ακης Σκέρτσος είχε πει (6.6.2023) ότι «αυτό που κάναμε ήταν να μετρήσουμε με βάση τα στοιχεία του Προϋπολογισμού και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το κόστος, μέτρο μέτρο, τα μέτρα που μπορούσαν να κοστολογηθούν, διότι δεν ισχύει αυτό για το σύνολο των προγραμμάτων και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ».

Δηλαδή όχι μόνο το κοστολόγησαν μόνοι τους στο τότε Μαξίμου, αλλά, κατά τα λεγόμενα της Ν.Δ., κοστολόγησαν όσα από «τα μέτρα μπορούσαν να κοστολογηθούν» με βάση τα μεγέθη του δικού τους προϋπολογισμού.

Φυσικά όλα αυτά διαψεύδουν καταφανώς τόσο το χαρτί που παρουσίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για κοστολόγηση του ΓΛΚ, όσο και τα λεγόμενα του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη που πριν από την κάλπη της 21ης Μαΐου είχε πάρει πάνω του όλη αυτή την επιχείρηση παραπλάνησης και από την Πάργα ισχυριζόταν τα ανάποδα απ’ ό,τι σήμερα: «Ογδόντα τρία δισεκατομμύρια κοστολογήθηκε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, προσέξτε, όχι από εμάς, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Και μετά μας ζήτησαν και τα ρέστα, γιατί πήγαμε στο Γενικό Λογιστήριο να το κοστολογήσουμε» (8.5.2023).

Γιάννης Μπασκάκης / ΕφΣυν