ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Ο διάλογός μου με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ναυάγιο


Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, βρέθηκε χθες στην Καλαμάτα, στο σημείο όπου μεταφέρονταν οι διασωθέντες από το πολύνεκρο ναυάγιο που σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου. Στις αποθήκες του λιμανιού, μπροστά στις κάμερες, είχε φραστικό επεισόδιο με συγκεντρωμένους πολίτες και αλληλέγγυους Αρχικά αποδοκιμάστηκε όμως η ίδια δεν πτοήθηκε και πήγε προς το μέρος των συγκεντρωμένων για να συνομιλήσει μαζί τους.
Οι συγκεντρωμένοι έθεσαν την ΠτΔ προ των ευθυνών της υποστηρίζοντας ότι είναι παράλογο να συμφωνεί με το φράχτη στον Έβρο αλλά παράλληλα να στηρίζει τους μετανάστες.
Ανάμεσα στους πολίτες ήταν και μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που δεν βρέθηκαν στο λιμάνι για να διαμαρτυρηθούν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά σε ένδειξη αλληλεγγύης.
O Άρης Σπουρδαλάκης, Διδάκτορας Θεωρητικής Φυσικής Πανεπιστήμιου Τορόντο Καναδά, κάτοικος Καλαμάτας, γράφει στο ΤVXS για τον διάλογο που είχε στο λιμάνι με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας:
τάνοντας στο λιμάνι της Καλαμάτας νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης 14/5, δεν ήμουν έτοιμος για αυτό που θα ακολουθούσε. Ενώ οι επιζήσαντες για τη στήριξη των οποίων είχαμε μεταβεί στο χώρο φάνηκε να έχουν τα απολύτως απαραίτητα, παρότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να μην έχουν μεταφερθεί σε ένα ξενοδοχείο από τη στιγμή που είχαν εξεταστεί ως υγιείς, το κλίμα ήταν βουβό και βαρύ. Πολύ σύντομα ενημερωθήκαμε από τις αρχές του λιμενικού πως δεν θα περιμένουν άλλους ζωντανούς ανθρώπους και πως θα υπήρχαν σε λίγο ψυγεία στο λιμάνι για να παραλάβουν πτώματα.

Ξαφνιαστήκαμε από την παρουσία της Προέδρου στο χώρο, δεδομένης της πολιτικής και απρεπούς προς το θεσμό στάσης που είχε κρατήσει φωτογραφιζόμενη στο φράχτη του Έβρου, υποστηρίζοντας και νομιμοποιώντας, δηλαδή, την πολιτική Νέας Δημοκρατίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε «δεσμοφύλακα» της Ευρώπης και «αποθήκη» ψυχών και πτωμάτων.
Αυτό της είπε κιόλας από μακριά μία παρευρισκόμενη: «Και με το φράκτη και τους πρόσφυγες δε γίνεται κυρία Πρόεδρε».


Αφού αγνόησε το περιστατικό και μπήκε στο χώρο για λίγο, κινήθηκε προς το μέρος μας, με επιθετικό ύφος λέγοντάς μας πως «της αρέσει η δημοκρατία» και γι’ αυτό «ήθελε έναν διάλογο μαζί μας». Τα υπόλοιπα έχουν καταγραφεί και σε βίντεο. Δεν θα ξεχάσω όμως ποτέ το επιθετικό της βλέμμα και την ταραχή της όταν, αφού ανέφερε τους λαθρεμπόρους ως τους βασικούς υπαιτίους, τη ρωτήσαμε «εκείνη τί έκανε για αυτό» και μας απάντησε ότι «δε θα το λύσουμε τώρα», για να αποχωρήσει μετά.

Αυτός επομένως είναι ο «διάλογος» για την κα Σακελλαροπούλου: Αν δεν συμφωνεί κάποιος μαζί της, αφήνοντάς τη να μιλήσει για το φράχτη που «προστατεύει τα σύνορά της χώρας μου» (προσέξτε τον ανοίκειο πρώτο ενικό που χρησιμοποιεί, ωσάν να βρέθηκε εκεί ως πρόσωπο και όχι ως θεσμός) όπως μας ανέφερε, τότε προφανώς είναι απρεπής προβοκάτορας κοκ.

Για εμένα προσωπικά, ο σεβασμός προς τους δημοκρατικούς θεσμούς, για τους οποίους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν αλλεπάλληλες γενιές Ελλήνων πολιτών, πάντοτε θα ταυτίζεται με την έκφραση και προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και πανανθρώπινων αξιών και όχι με λόγο που θάβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί της διχαστικότητας".