ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Πατρίς. Θρησκεία. Οικογένεια;


Είναι αυτό το ούνα φάτσα ούνα ράτσα, από το οποίο τόσο πολύ δυσκολευόμαστε να ξεφύγουμε. Κι επειδή η Μελόνι αποφάσισε να ιδρύσει υπουργείο Οικογένειας στην Ιταλία (για την ακρίβεια υπουργείο Οικογένειας, Γεννήσεων και Ίσων Ευκαιριών) βγήκε κι εδώ ο πρωθυπουργός και προειδοποίησε ότι αν κερδίσει τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία (που θα τις κερδίσει δηλαδή, μόνο η αυτοδυναμία παίζεται), τότε θα φτιάξουμε κι εδώ ένα δικό μας υπουργείο Οικογένειας (μετά ή άνευ συμπληρωμάτων, δεν γνωρίζουμε ακόμη) και θα λύσουμε ένα σωρό προβλήματα που ταλανίζουν τις φαμίλιες.
Με δικά του λόγια:
«Θα σπάσει το υπουργείο Εργασίας στα δύο και το κομμάτι που θα αφορά την οικογένεια θα είναι αυτοτελές και θα ασχολείται με ό,τι έχει να κάνει με την οικογενειακή και προνοιακή πολιτική. Θα είναι το υπουργείο πυλώνας για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό. Αυτό θα συνδυαστεί με μια σειρά κινήτρων για την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής με ειδικά προγράμματα και διάθεση κονδυλίων για τη στήριξη συγκεκριμένων πολιτικών για τις οικογένειες και προώθηση της ισότητας στην εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Λίγο αόριστα είναι τα ανωτέρω, τι λίγο δηλαδή πάρα πολύ αόριστα, ιδίως αν τα αντιπαραθέσει κανείς στο πρόγραμμα της ΝΙΚΗΣ (υποψηφίου κυβερνητικού εταίρου;) που τα θέτει τα ζητήματα πολύ αναλυτικά. Μικρή γεύση:
  • «Κατάργηση της φορολογικής αδικίας που αντιμετωπίζουν οι οικογενειάρχες, καθώς επωμίζονται τα ίδια περίπου βάρη με τους ανύπανδρους. Καθιέρωση στον φόρο εισοδήματος του αφορολογήτου ποσού, όμοια με το ποσό των ορίων της φτώχειας.
  • Υποστήριξη ηθική και οικονομική, καθώς και ολική κάλυψη κόστους τοκετού, όλων των απόρων γυναικών και ζευγαριών.
  • Μηνιαίο επίδομα κατ’οίκον μητρότητας για μητέρες δύο ή περισσοτέρων τέκνων που επιλέγουν οικιακά αντί επαγγέλματος, ώστε να μεγαλώνουν οι ίδιες τα παιδιά τους στο σπίτι.
  • Οικονομική και ηθική επιβράβευση της πολιτεκνίας. Από την γέννηση του δευτέρου παιδιού, δυνατότητα χορήγησης στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία με πολύ χαμηλό επιτόκιο.
  • Εξαίρεση όλων των εγγάμων με τέκνο από τον ΕΝΦΙΑ για την πρώτη κατοικία
  • Εξαίρεση των πολυτέκνων από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας».
Και πάει λέγοντας. Άσε που το κόμμα του κυρίου Νατσιού διακρίνεται από ένα σχετικό μένος απέναντι στις αμβλώσεις και για να δώσει τη συγκατάθεσή του σε κάθε συνταγματική μεταρρύθμιση (είπαμε, αν μπει στη Βουλή), θα απαιτήσει περιορισμούς (στις 20 εβδομάδες, στις 16 εβδομάδες, στις 12 εβδομάδες;) που δεν θα χαροποιήσουν και τόσο τις γυναίκες. Αλλά στους εκκλησιαστικούς κύκλους θ’ ανοίξουν σαμπάνιες…

Και αλήθεια να λέμε τώρα ρε παιδιά, για ποιο λόγο να φιλοτεχνήσει κανείς ένα υπουργείο Οικογένειας και όχι ένα υπουργείο Ανύπαντρης Μητέρας, αν δεν θέλει να κάνει τον καλό στην Ιεραρχία; Ποιος ο λόγος δηλαδή, να διατεθούν πόροι και ανθρώπινο δυναμικό, σε μια υπόθεση που μοιάζει πιο απαρχαιωμένη κι από τον δέκατο ένατο αιώνα;
Μόνο αν υπάρχει και κάποιου είδους μπίζνα στη μέση και η μπίζνα αυτή έχει να κάνει με τις γεννήσεις και τις παραφυάδες τους.

Δείτε την Μελόνι, μιας και την αναφέραμε, που ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορούν πλέον οι συμπατριώτες της να αποκτούν παιδιά από παρένθετες μητέρες στο εξωτερικό. Χτύπημα κάτω στην ελληνική οικονομία (ρωτείστε να σας πουν αυτοί που ξέρουν!), αλλά και ρουσφέτι στο Βατικανό που μπορεί να έχει για Πάπα αυτό το κουμμούνι αλλά τη δουλίτσα του δεν έχει σταματήσει να την κάνει.

Τα δικά μας τα ρουσφέτια θέλω να δω που θα φτάσουν όταν θα συγκροτηθεί αυτό το περιβόητο υπουργείο Οικογένειας, μιας και λεφτά δεν θα υπάρχουν. Το είπανε οι Ευρωπαίοι, το διευκρινίσανε, τις παροχές ξεχάστε τες. Άρα σε ευχολόγια θα πάμε πάλι (ισότητα ευκαιριών κλπ. κλπ. κλπ.) και σε παχιά λόγια, εκτός κι αν η θρησκευτική ψήφος καταστεί αναγκαία. Και τότε θα πέσει πύρινη πάνω στα κεφάλια μας η ρομφαία του Αρχαγγέλου…

Υ.Γ.: Αν κρίνω από ρεπορτάζ της «Καθημερινής», για να έρθει το πολυπόθητο δεύτερο παιδί (για τους πολύτεκνους δεν είδα κάτι), οφείλουν να βελτιωθούν οι συνθήκες για την άδεια μητρότητας και πατρότητας στον ιδιωτικό τομέα (καλή τύχη με τον Κωστή!), να διαμορφωθεί κατάλληλη στεγαστική πολιτική (καλή τύχη με τα airbnb!), να προχωρήσει η πρόληψη στην ψυχική υγεία (καλή τύχη εν γένει!) και να γίνουν επενδύσεις γενναιόδωρες στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Από τη μεριά του δημοσίου τονίζει η εφημερίδα, αλλά εμένα θα μου επιτρέψετε να αναγνωρίσω εδώ μία ακόμη καλή ευκαιρία για προσφορά κουπονιών που θα πλουτίσει ξανά τους ιδιώτες. ο.ε.δ.

Χρήστος Ξανθάκης