ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

«Περάστε από το λογιστήριο»


Τσουνάμι απολύσεων στα ΜΜΕ

Τουλάχιστον 17.500 απολύσεις έχει ανακοινώσει ο κλάδος των ΜΜΕ και βρισκόμαστε ακόμα στα μισά του 2023. Οι περικοπές που γίνονται είναι κατά πολύ χειρότερες από την εποχή της Πανδημίας το 2020 στις ΗΠΑ, όταν τότε μηνύματα τύπου «περάστε από το λογιστήριο», ή «παρακαλούμε επικοινωνήστε με το τμήμα Ανθρώπινο Δυναμικού», μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είχαν λάβει 16.750 εως το Μάιο εκείνου του έτους.
Οι απώλειες θέσεων εργασίες έχουν φθάσει σε ύψος ρεκόρ σε βάθος εικοσαετίας, σύμφωνα με έρευνα της Challenger, Grey & Christmas η οποία δόθηκε προσφάτως στη δημοσιότητα από αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ.
Οι δυσάρεστες εξελίξεις είναι απόρροια προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ΜΜΕ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού καθώς η διαφημιστική αγορά «έριξε» τους ρυθμούς επένδυσης της, δημιουργήθηκαν οικονομικά ζητήματα από συγχωνεύσεις και παρατηρήθηκαν απώλειες συνδρομών.
Οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί, οι εφημερίδες και τα περιοδικά και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής περικοπές περίπου 2.000 θέσεων εργασίας.
Οι Los Angeles Times ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν το δημοσιογραφικό δυναμικό τους κατά 74 συντάκτες.
Ο εξειδικευμένος ειδησεογραφικός οργανισμός αθλητικού περιεχομένου The Athletic ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απολύει 20 άτομα (το 4% των δημοσιογράφων της. Το DotLA, ιστότοπος με ειδησεογραφία επικεντρωμένη επικεντρωμένο στις τεχνολογικές εξελίξεις απέλυσε και τους επτά συντάκτες του. Επίσης, η Morning Consult, εταιρεία δημοσκοπήσεων στην Ουάσινγκτον, μείωσε το δημοσιογραφικό σκέλος της κατά επτά εργαζόμενους.
Νωρίτερα το δίκτυο NBC News και MSNBC απέλυσαν περί τους 75 δημοσιογράφους και στην Vox Media, η οποία εκδίδει τα περιοδικά The Verge, Thrillist και New York απέλυσε το 7% του προσωπικού της, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 133 θέσεις εργασίας.
Όλες αυτές οι διαρθρωτικές μεταβολές έχουν καταφέρει να προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση, πολλαπλασιάζοντας τις συγκρίσεις συνδικαλιστικών ενώσεων και συνδικάτων εργαζομένων, ασκώντας πίεση στα αφεντικά των αμερικανικών Μέσων Ενημέρωσης.