ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Οι τελευταίες τρεις ημέρες που κρίνουν την κάλπη - Ποια τα διλήμματα


Παρά την προσπάθεια των πολιτικών αρχηγών όλες τις προηγούμενες ημέρες δεν έγινε κατορθωτό να δημιουργηθεί κλίμα εκλογών, κάτι που είναι λογικό αφού είναι μικρός ο χρόνος από τις προηγούμενες κάλπες, ενώ και το διακύβευμα της διακυβέρνησης έχει ήδη κριθεί.
Στο περιβάλλον αυτό ήρθε και το τριήμερο πένθος από το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο και πάει ακόμα πιο πίσω τις πολιτικές διεργασίες, αφού ανεστάλη η κομματική δραστηριότητα έως την Παρασκευή και ακολουθεί σαββατοκύριακο εξόδου.
Επιπλέον, με τη μη πραγματοποίηση του ντιμπέιτ (είναι φανερό πως ο Κ. Μητσοτάκης δεν το ήθελε) η πολιτική δραστηριότητα ξεκινά ουσιαστικά από Δευτέρα.

Παρόλα αυτά, όλοι οι ειδικοί επιμένουν πως οι εκλογές θα κριθούν τις τελευταίες τρεις ημέρες, ακόμα και πάνω στην κάλπη, από την Πέμπτη και μετά δηλαδή. Και θα κριθούν βεβαίως όχι ως προς την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, αλλά ως προς τις μικροδιαφορές που πιθανότατα θα υπάρξουν σε όλα τα επίπεδα. Ως προς το ύψος της αυτοδυναμίας της ΝΔ δηλαδή, ως προς τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ που είναι το μεγαλύτερο ερωτηματικό της κάλπης, ως προς τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως προς τον αριθμό των κομμάτων που θα εισέλθουν στη νέα Βουλή, αλλά και το ποια θα είναι αυτά.

Ζητούμενο, πάντως, αυτή τη στιγμή είναι να εκτιμηθεί σωστά από τα κόμματα, αν και ποιον (ή ποιους) θα ωφελήσει πολιτικά το ναυάγιο στην Πύλο. Οι πρώτες εκτιμήσεις υποστηρίζουν πως θα ευνοήσει τη ΝΔ, που προωθεί τη σκληρή αντιμεταναστευτική ατζέντα, αλλά πιθανόν και τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της… αντιμεταναστευτικής ατζέντας της ΝΔ, που προκαλεί αντανακλαστικά στους αριστερούς ψηφοφόρους!

Οι δημοσκοπήσεις στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας –αν φυσικά δεν πέσουν έξω- θα ξεκαθαρίζουν την κατάσταση, αν και η αποχή θα παραμένει «άγνωστος Χ» ακόμα κα ως την Κυριακή των εκλογών.

Βασίλης Σκουρής