ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Ο Τσίπρας ενημέρωσε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό για τα επικίνδυνα παιχνίδια της ΝΔ με τη μειονότητα


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά για «τις επικίνδυνες πρακτικές που χρησιμοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης» στο θέμα. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε πρόβα τζενεράλε για το τι θα ακολουθήσει για όποιον είναι αντίθετος με τις πολιτικές της ΝΔ και της οικογενειακής εξουσίας, τις πρωτοφανείς αθλιότητες και τον ωμό εκβιασμό των πολιτών της Ροδόπης από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Γιάννη Σαρμά.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις δηλώσεις -ντροπή της Ντόρας Μπακογιάννη: «Αυτός ο ωμός εκβιασμός, ότι αν δεν μας ψηφίσετε θα περάσετε δύσκολα τα επόμενα 4 χρόνια, δεν αφορά αποκλειστικά τη μουσουλμανική μειονότητα. Έγινε εσκεμμένα μπροστά στις κάμερες για να περάσει αυτό το μήνυμα και να πάει σε κάθε σπίτι, σε κάθε κοινωνική ομάδα. Είναι μία πρόβα τζενεράλε για το τι θα ακολουθήσει. Όποια κοινωνική ομάδα, όποιος πολίτης είναι αντίθετος, έχει σκέψεις αντίθετες με αυτές της απόλυτης και ανεξέλεγκτης κομματικής και οικογενειακής εξουσίας στο απώτερο μέλλον, θα βρίσκεται στο στόχαστρο».

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:
«Ήρθα να εκφράσω την έντονη ανησυχία μου για τον τρόπο που ο κύριος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει στην προεκλογική αρένα το ευαίσθητο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Για αυτό τον λόγο εγείρεται μείζον ζήτημα θεσμικό αλλά και εθνικό.

Εξέφρασα την ανησυχία μου για την στοχοποίηση και τους εκβιασμούς έναντι της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης μία τακτική που διχάζει την τοπική κοινωνία, πολώνει και μπορεί να οδηγήσει σημαντικούς εθνικούς κινδύνους.

Είναι μία πρακτική που έχει κάνει ήδη την Άγκυρα να τρίβει τα χέρια της. Εξέφρασα την ανησυχία και τον προβληματισμό μου για τον τρόπο που εραλειοποιείται η ΕΥΠ με στοχευμένες αποσπασματικές πληροφορίες που διαρρέονται σε ΜΜΕ φιλικά της ΝΔ προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός έχει την ευθύνη της ΕΥΠ. Μία ΕΥΠ που τα προηγούμενα 4 χρόνια μετατράπηκε σε μία υπηρεσία αποκλειστικά για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εξουσίας της στενής του κυρίου Μητσοτάκη με παράνομες παρακολουθήσεις των πολιτικών του αντιπάλων, με παράνομες παρακολουθήσεις υπουργών, ακόμα και της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων. Και τώρα αυτή την ΕΥΠ δεν διστάζει ο κύριος Μητσοτάκης να την εργαλειοποιεί στον προεκλογικό αγώνα. Είναι απαράδεκτο, άθλιο, εθνικά επιζήμιο.

Επίσης εξέφρασα την ανησυχία μου σε σχέση με την τακτική του ωμού εκβιασμού και της στοχοποίησης. Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και ιδίως η τουρκική επιρροή στη μουσουλμανική μειονότητα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με στοχοποίηση ούτε με διχασμό.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από τη θωράκιση και ενίσχυση της ισονομίας και της ισοπολιτείας στη Θράκη, μέσα από τις αποφάσεις που από κοινού λάβαμε στην ειδική διακομματική επιτροπή που συγκροτήθηκε το 2020.

Θέλω, όμως, κλείνοντας να απευθυνθώ και να μιλήσω για ένα θέμα που ξεπερνάει το θέμα της Θράκης. Ένα θέμα που αφορά κάθε κοινωνική ομάδα, κάθε Έλληνα πολίτη. Οι δηλώσεις της κυρίας Μπακογιάννη μπροστά στη μουσουλμανική μειονότητα, δηλαδή αυτός ο ωμός εκβιασμός, ότι αν δεν μας ψηφίσετε θα περάσετε δύσκολα τα επόμενα 4 χρόνια, δεν αφορά αποκλειστικά τη μουσουλμανική μειονότητα. Έγινε εσκεμμένα μπροστά στις κάμερες για να περάσει αυτό το μήνυμα και να πάει σε κάθε σπίτι, σε κάθε κοινωνική ομάδα. Είναι μία πρόβα τζενεράλε για το τι θα ακολουθήσει. Όποια κοινωνική ομάδα, όποιος πολίτης είναι αντίθετος, έχει σκέψεις αντίθετες με αυτές της απόλυτης και ανεξέλεγκτης κομματικής και οικογενειακής εξουσίας στο απώτερο μέλλον, θα βρίσκεται στο στόχαστρο.

Θέλω να δηλώσω ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απέναντι σε αυτό το ανατριχιαστικό μήνυμα που είναι μήνυμα εις βάρος της Δημοκρατίας, θα σταθούμε απέναντι. Θα είμαστε εγγυητές του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας, θα σταθούμε απέναντι, όρθιοι ώστε να μην περάσει ο φόβος σε κάθε κοινωνική ομάδα, σε κάθε σπίτι, σε κάθε πολίτη. Η Ελλάδα έχει ισχυρή Δημοκρατία, θα παραμείνει ισχυρή Δημοκρατία».

Η συνάντηση με τον Γιάννη Σαρμά

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενημέρωσε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό για τις πρακτικές στοχοποίησης και ωμού εκβιασμού που έχει χρησιμοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι της μουσουλμανικής μειονότητας, δημιουργώντας ένταση και πολώνοντας την τοπική κοινωνία για προεκλογικούς λόγους. Τόνισε δε τους κινδύνους που ενέχουν αυτές οι πρακτικές κομματικής εκμετάλλευσης της κοινωνικά και εθνικά ευαίσθητης περιοχής της Θράκης.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, όσον αφορά τις επιλεκτικές διαρροές πληροφοριών σε φιλικά προς τη ΝΔ ΜΜΕ που σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα αποδίδονται στην ΕΥΠ. Τόνισε ότι το κύρος της ΕΥΠ έχει ήδη τραυματισθεί σοβαρά από την υπόθεση των υποκλοπών, με τον κ. Μητσοτάκη να επιλέγει να χρησιμοποιήσει τώρα την υπηρεσία για τον προεκλογικό του αγώνα. Η απαράδεκτη αυτή πρακτική πρέπει να σταματήσει.

Πρόσθεσε ότι η τουρκική επιρροή στη Θράκη αντιμετωπίζεται με τον τρόπο που συζητήθηκε στη Διακομματική Επιτροπή του 2020, με τη θωράκιση, δηλαδή, της ισονομίας και ισοπολιτείας και όχι με δημόσιες αντιπαραθέσεις (για τις οποίες η Άγκυρα τρίβει τα χέρια της) ή επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος, στοχοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας.