ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Χρονοταξιδιώτης με... Adidas, ηλικίας 1.500 ετών


Πυροδότησε την φαντασία η εικόνα μίας μούμιας 1.500 ετών που βρέθηκε σε σπηλιά στο όρος Αλτάι, καθώς ο άνθρωπος αυτός φορούσε υποδήματα που ήταν δεμένα με τέτοιο τρόπο στα πόδια του, που θυμίζουν τα αθλητικά Adidas, με τις χαρακτηριστικές λοξές γραμμές. Και οι πλέον ευφάνταστοι έσπευσαν να μιλήσουν για… χρονοταξιδώτη.
Το μουμιοποιημένο σώμα που βρέθηκε πολύ καλά συντηρημένο το 2016, σε μία σπηλιά στην Μογγολία, σε υψόμετρο 2800 μέτρων και ανήκει σε γυναίκα. Οι συνθήκες στη σπηλιά και το μεγάλο υψόμετρο συνέβαλαν ώστε να συντηρηθεί το σώμα της γυναίκας, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Μογγολίας.
Δίπλα στη μούμια, που ήταν σε μια απομακρυσμένη άκρη της σπηλιάς, βρέθηκαν ένα σιδερένιο κύπελλο, ένα πήλινο βάζο και ένα μπολ.
Αλλά η συζήτηση δεν γίνεται για τη μουμιοποιημένη γυναίκα και τα αντικείμενα που είχε μαζί της. Οι ιστορικοί και οι συνωμοσιολόγοι βρήκαν έναν σημείο επαφής με την έντονη συζήτηση που προκλήθηκε για τα… «παπούτσια Adidas».


Οι περισσότεροι παρατήρησαν ότι ο τρόπος με τον οποίον είχε δέσει τα υποδήματα στα πόδια της αυτή η γυναίκα θυμίζουν έντονα την κλασική γραμμή των αθλητικών παπουτσιών με τις κόκκινες και μαύρες λωρίδες.
«Μόλις το μάθει η Adidas θα κάνει μήνυση για πνευματικά δικαιώματα», σχολίασε ένας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Κι ένας άλλος, με αρκετό χιούμορ πρόσθεσε: «Άτιμοι χρονοταξιδιώτες, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη των καταστροφών, αλλά όχι- αυτό που κάνουν είναι να μαθαίνουν τους φαραώ πώς να φτιάχνουν Adidas… «και τώρα τι; Θα τους μάθουν να φτιάχνουν τσάντες gucchi;»
Ένας τρίτος δηλώνει με βεβαιότητα ότι «επιβεβαιώθηκε πως υπάρχουν χρονοταξιδιώτες».
Ένας άλλος δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Siberian Times: «Τα παπούτσια δείχνουν πολύ στυλάτα -δεν θα με πείραζε να τα φορέσω σε ψυχρά κλίματα. Αυτές οι υψηλής ποιότητας γραμμές, οι κόκκινες και μαύρες λωρίδες, το μήκος τους – θα τα αγόραζα ανά πάσα στιγμή».

Οι αρχαιολόγοι ωστόσο λένε ότι ήταν μια γυναίκα που έφτιαχνε μόνη της τα υποδήματά της, γύρω στο έτος 900, και προφανώς ήθελε να είναι σίγουρη ότι θα την προστάτευαν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες της περιοχής.
Κι επειδή προφανώς δεν είχε τη δυνατότητα να πάει στο πλησιέστερο κατάστημα με είδη υπόδησης για να κάνει τα ψώνια της, κάθισε και τα έφτιαξε μόνη της.
«Θα είχε ενδιαφέρον να το μελετήσουν οι εθνογράφοι, καθώς το στυλ των υποδημάτων είναι πολύ μοντέρνο», παραδέχτηκε ο Γκαλμπαντράχ Ενκμπάτ, διευθυντής του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Μογγολίας.
Οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι η γυναίκα πέθανε από χτύπημα στο κρανία- αλλά τουλάχιστον έφυγε από την ζωή με… στυλ.