ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Οι αδέσποτοι σκύλοι της Μόσχας...


Σε τέσσερα διαφορετικά μέρη του πλανήτη -Σαουδική Αραβία, Καναδά, Σενεγάλη και Ρωσία- επιστήμονες, φυσιολόγοι και φωτογράφοι έχουν βρει κάποια είδη θηλαστικών, που αναπτύσσονται.. με εντυπωσιακό τρόπο.
Σ’ έναν κόσμο που εξελίσσεται συνεχώς και έχει επηρεαστεί από τον άνθρωπο, μερικά ζώα, όπως ο λύκος, ο άγριος σκύλος, ο μπαμπουίνος και ο χιμπατζής έχουν αλλάξει τους τρόπους προσαρμογής τους.
Όλα τα επεισόδια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Η συνεχής εξέλιξη» (Evolution on the Move), παραγωγής Γαλλίας 2017, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές στην ΕΡΤ2, από την Τρίτη 2 έως και την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021, στις 13:00.
Πρόκειται για μια εντυπωσιακή σειρά ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων, που παρουσιάζει ορισμένες συμπεριφορές ζώων.
Παρακολουθήστε τις θεαματικές συμπεριφορές τεσσάρων ειδών στο σημείο αιχμής της εξέλιξής τους.
Σκηνοθεσία: Frederic Febvre, Jean-François Barthod
Παραγωγή: Arte France, Les Films En Vrac


Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021, στις 13:00
Eπεισόδιο 1ο: «Όταν οι μπαμπουίνοι υιοθετούν τους σκύλους»
(When baboons adopt dogs)
Οι μπαμπουίνοι από το νότο της Αραβικής Χερσονήσου έχουν αρχίσει να απάγουν κουτάβια και να τα μεγαλώνουν: μπορεί να θεωρηθεί αυτό το αυθόρμητο, φυσιολογικό συμβάν επανεμφάνιση της εξημέρωσης του λύκου από τον άνθρωπο, αυτή τη φορά όμως, εκείνης του σκύλου από τον πίθηκο; Πώς καθένα απ’ αυτά τα δύο είδη ζώων θα εξελιχθεί μέσα σ’ αυτό το νέο περιβάλλον;

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021, στις 13:00
Eπεισόδιο 2ο: «Οι αδέσποτοι σκύλοι της Μόσχας»
(Wild dogs of Moscow)
Στη Μόσχα, τα αδέσποτα σκυλιά χωρίζονται σε δύο ομάδες: εκείνα που συνυπάρχουν με τους ανθρώπους στην πόλη και εκείνα που επιστρέφουν σιγά-σιγά στην άγρια φύση, σε σημείο να ζευγαρώνουν με λύκους.
Στη Σοβιετική Ρωσία, στις περισσότερες μεγάλες πόλεις, και ειδικά στη Μόσχα, τα αδέσποτα σκυλιά υπέστησαν ευθανασία συστηματικά. Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί δραματικά. Μερικά σκυλιά έχουν επιλέξει να αποκωδικοποιήσουν τον ανθρώπινο κόσμο και να ενσωματωθούν σ’ αυτόν για να επιβιώσουν, στο σημείο να χρησιμοποιούν το μετρό για να φτάσουν από το ένα σημείο της πρωτεύουσας στο άλλο. Άλλα, αντίθετα, επιστρέφουν σταδιακά στην άγρια φύση, σε σημείο να ζευγαρώνουν με λύκους. Τι επιφυλάσσει το μέλλον γι’ αυτές τις δύο εξελικτικές διαδρομές;

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021, στις 13:00
Eπεισόδιο 3ο: «Λύκος: αυτό το θαλάσσιο θηλαστικό»
(Seagoing wolves)
Ο λύκος της Βρετανικής Κολομβίας κατακτά το νερό, το ψάρεμα και το κολύμπι. Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, βρίσκεται στο πρώτο στάδιο μιας διαδικασίας που θα μπορούσε να τον μετατρέψει σε θαλάσσιο θηλαστικό. Πριν μπορέσει να γίνει, όμως, μια τροποποίηση της ανατομίας μέσω της φυσικής επιλογής, παρατηρούμε την έξυπνη τροποποίηση του τρόπου ζωής των λύκων. Μια αλλαγή που γίνεται με τρόπο καιροσκοπικό και φαίνεται να αποδεικνύει πώς οι λύκοι αντιλαμβάνονται τον κόσμο που τους περικλείει και τις λύσεις που μπορούν να βρουν για να επιζήσουν.

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021, στις 13:00
Eπεισόδιο 4ο (τελευταίο): «Οι χιμπατζήδες κατακτούν τη σαβάνα»
(Chimpanzees conquering the savannah)
Κάποιες ομάδες χιμπατζήδων από το Μάλι και τη Σενεγάλη εγκατέλειψαν το δάσος και στράφηκαν στη σαβάνα. Για να αντιμετωπίσουν τη ζέστη στο περιβάλλον τους, έχουν μάθει να ξεκουράζονται τις ώρες που έχει πολλή ζέστη κάτω από συστάδες δέντρων και να κάνουν όλοι μαζί μπάνιο στα ποτάμια.
Σ’ αυτό το ασυνήθιστο περιβάλλον, οι χιμπατζήδες του Σαχέλ μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες μιας άνυδρης γης χωρίς πολλά δέντρα.
Η συμπεριφορά τους έχει αρχίσει ήδη να αλλάζει. Πόσο θα αλλάξει, προκειμένου να προσαρμοστούν στη σαβάνα; Αυτό το ερώτημα, αν και υποθετικό, αντηχεί σε μεγάλο βαθμό τη δική μας ιστορία.