ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

«…και εγένετο Ελλάς»


Οι σημαντικότερες ναυμαχίες της Επανάστασης

Οι μεγάλες ναυμαχίες και η σημασία τους για την επιτυχία της Επανάστασης θα απασχολήσουν το νέο επεισόδιο της μεγάλης αφιερωματικής σειρά του OPEN, «…και εγένετο Ελλάς» απόψε Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα.
Η εκπομπή αναλύει τις πιο σημαντικές ναυμαχίες της Επανάστασης και σκιαγραφεί το προφίλ.. των δύο ηρώων που πρωτοστάτησαν στη θάλασσα, τον Κωνσταντίνο Κανάρη και τον Ανδρέα Μιαούλη.
Οι πιο σημαντικές ναυμαχίες της Επανάστασης, η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στη Χίο, η ναυμαχία του Γέροντα, η ναυμαχία του Ναυαρίνου και ο ρόλος των μεγάλων δυνάμεων στη ναυμαχία αυτή αναλύονται διεξοδικά στο δέκατο επεισόδιο της αφιερωματικής σειράς του OPEN «…και εγένετο Ελλάς».
Στην εκπομπή μιλάει ο Ιωάννης Παλούμπης, Αντιναύαρχος εν αποστρατεία, ο οποίος αναλύει στρατιωτικά τις μεγαλύτερες ναυμαχίες της Επανάστασης αλλά κυρίως μιλάει για τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, για το πως ξεκίνησε και για το αν οφείλεται σε τυχαίο γεγονός ή πρόκειται για συμπλοκή.
Ακόμα, ο Γιώργος Κουκουδάκης, Δήμαρχος Ύδρας και Διδάκτωρ Στρατηγικής Ανάλυσης στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, μιλάει για τη ναυμαχία στον κόλπο του Γέροντα και για το κατά πόσο βοήθησε η Ύδρα στη συγκεκριμένη ναυμαχία αλλά και σε όλο τον αγώνα γενικότερα.
Στη συνέχεια Φαίη Βώκου, δημοσιογράφος και απόγονος του Ανδρέα Μιαούλη, μιλάει για την προσωπικότητα και τη ζωή του πρόγονού της. Επίσης εξιστορεί άγνωστες στιγμές από την ζωή του και εξηγεί πως πήρε το επώνυμο Μιαούλης καθώς το πραγματικό του όνομα ήταν Ανδρέας Βώκος.
Ο Αντρέι Μάσλοβ, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία, αναλύει το ρόλο που διαδραμάτισε η Ρωσία στην καθοριστική ναυμαχία του Ναυαρίνου καθώς από τη συγκεκριμένη ναυμαχία κρίθηκε η έκβαση της Επανάστασης.
Τέλος, η Κate Smith η Βρετανίδα Πρέσβης στην Ελλάδα αναλύει το ρόλο της Βρετανίας στη ναυμαχία του Ναυαρίνου και περιγράφει ποια ήταν η αντιμετώπιση που είχε στην πατρίδα του ο ναύαρχος Έντουαρντ Κόδριγκτον, καθώς η Βρετανική κυβέρνηση ήταν αντίθετη με την εν λόγω ναυμαχία.
Την αφιερωματική εκπομπή παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γεώργιος Σαρρής. Μαζί του στο στούντιο, οι ιστορικοί Γιώργος Θεοδωρίδης και Νίκος Ζέρβας.