ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Η ήττα των ειδημόνων
(Μόνο που μιλάμε για χαμένες ζωές...)


Γράφει ο Παντελής Μπουκάλας

Η διασύνδεση πολιτικής και επιστήμης, στη μικρή εικόνα, την ελληνική, αλλά και στη μεγάλη, την ευρωπαϊκή, και στη μέγιστη, την οικουμενική, και εξόφθαλμη είναι και αποκαρδιωτική. Η έκτακτη.. πανδημική συνθήκη, είναι η αλήθεια, την κατέστησε αναπόφευκτη.
Οι κυβερνήτες των χωρών, του θλιβερού Ντ. Τραμπ εξαιρουμένου, αναγκάστηκαν να μοιραστούν με τους γιατρούς το μονοπώλιο του κυριαρχικού δημόσιου λόγου, παραινετικού ή επιτιμητικού. Και καν ακουστά να μην είχαν τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα, ένιωσαν πως είχαν ανάγκη τη φωνή των ειδημόνων και τους έδωσαν δημόσιο βήμα. Για πολλούς λόγους. Οι μισοί αγαθοί, οι υπόλοιποι της υποκρισίας και της δολιότητας: «Καρπωνόμαστε τις επιτυχίες τους, τους μεταθέτουμε τις ευθύνες μας και τους χρεώνουμε τα σφάλματά μας». Ο κυνισμός δεν χρειάζεται περίπλοκα σχέδια για να επιβληθεί. Του αρκεί το ελάχιστο: η έλλειψη ενδοιασμών και αιδούς.
Οι ειδήμονες της ιατρικής ηττήθηκαν. Διεθνώς. Θα προτιμούσαν –ας το θεωρήσουμε βέβαιο, στη μνήμη του Ιπποκράτη– να μοιραστούν την αγωνία και τις γνώσεις τους χωρίς εθνικούς φραγμούς. Να μοιραστούν όλοι, παγκοσμίως, τα πρώτα ευρήματα. Εγκαιρα, πριν ο ιός αρχίσει να μας περιγελάει με μεταλλάξεις και παραλλαγές. Και χωρίς την παρεμβολή ηθμών παραπολιτικού ή ψευτοϊδεολογικού χαρακτήρα: «Δεν διευκολύνουμε τους Δυτικούς / δεν εμπιστευόμαστε τους Κινέζους / δεν μας ενδιαφέρει η Ρωσία». Θα προτιμούσαν επίσης όσοι έχουν ταχθεί να προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή αδιακρίτως να μη γίνεται η έρευνά τους ένα επιπλέον προϊόν της αγοράς, απογυμνωμένο από κάθε ηθική διάσταση. Γιατί αυτή η αγορά μόνο ως αχαλίνωτη μπορεί να υπάρξει, αυτό σημαίνει το ευφημιστικό «ελεύθερη» στην περίπτωσή της.
Είναι ψευδαίσθηση ότι ο ειδήμων λόγος επιβλήθηκε στον πολιτικό καιροσκοπισμό και στον ανάλγητο φαρμακολογικό και εμβολιαστικό εθνικισμό. Στην πραγματικότητα ηττήθηκε κατά κράτος. Δεν κατόρθωσε να δανείσει οικουμενικό πνεύμα στους εθνικούς κυβερνήτες. Δεν κατόρθωσε να πείσει ότι τα φάρμακα και τα εμβόλια πρέπει να χαρακτηριστούν δημόσια αγαθά, πανανθρώπινα, έστω για έναν απλό ωφελιμιστικό λόγο: κι όλη η Ευρώπη αν εμβολιαστεί, κι όλη η Βόρεια Αμερική, ο ιός θα συνεχιστεί να μεταλλάσσεται στην ανεμβολίαστη Αφρική. Και να ταξιδεύει.
Η διαφαινόμενη ευρωπαϊκή στροφή στο ρωσικό εμβόλιο «Σπούτνικ» και στην αγορά των πατεντών δεν δείχνει ότι οι Υψηλοί έβαλαν μυαλό. Δείχνει πόσος κρίσιμος χρόνος πήγε χαμένος. Μόνο που μιλάμε για χαμένες ζωές.

- το κείμενο του Παντελή Μπουκάλα είναι από την «Καθημερινή» (05.02.2021)