ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Eρευνητική δημοσιογραφία (εντός εισαγωγικών)

Ο Χρήστος Ξανθάκης σχολιάζει όλα τα καυτά θέματα στο μιντιακό τοπίο

Η είδηση των ημερών αφορά στα λεφτά:
Σε ένα ποσό άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που θα πληρώσει στους ειδησεογραφικούς οργανισμούς ο Στέλιος Πέτσας!
* ΟΚ, αστειεύομαι, αν και έχω την εντύπωση ότι αν τα είχε θα τα ‘δινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος…Τέλος πάντων δεν θα βγουν από τη δική του τσέπη, αλλά από την τσέπη της Google η οποία (επιτέλους!) υπέκυψε στις πιέσεις των ΜΜΕ και θα σταματήσει να τσουρνεύει το περιεχόμενό τους άνευ ουδεμίας αποζημιώσεως.

* Αυτό ήταν άλλωστε και το παράπονο κάθε ειδησεογραφικού οργανισμού, που κέρδιζε μεν σε προβολή από την Google αλλά έχανε σε μπικικίνια.
Και μην ξεχνάμε και το ζήτημα της φορολογίας, όπου άλλοι πλήρωναν μαλλιοκέφαλα και άλλοι πενταροδεκάρες…

* Ως τώρα, οι γίγαντες του ίντερνετ απαντούσαν χρηματοδοτώντας ομάδες και ομαδούλες που ασκούνταν στο άθλημα της «ερευνητικής δημοσιογραφίας». Τα εισαγωγικά τα έβαλα εγώ, βγάλτε τα εσείς αν θέλετε –δικαίωμά σας.
Τέτοιες ομάδες δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα, με έργο άλλοτε παντελώς αδιάφορο και άλλοτε χρήσιμο και ουσιαστικό.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο λειτουργούν συμπληρωματικά και δεν μπορούν να στηρίξουν την πρωτογενή ειδησεογραφία σε όλα τα πεδία.
Άνευ εφημερίδων, άνευ ιστοσελίδων, άνευ ραδιοφωνικών σταθμών, άνευ καναλιών που σέβονται τους εαυτούς τους και κάνουν σοβαρή δουλειά, απλώς θα μας πνίξουν στο τέλος οι θεωρίες συνωμοσίας…

* Οπότε η Google πληρώνει παγκοσμίως, το ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη, μέσω της πρωτοβουλίας News Showcase. Και τα ΜΜΕ θα εισπράξουν, καλώς εχόντων των πραγμάτων φρέσκο χρήμα. Μπας και καταφέρουν να πάρουν μια αναπνοή, στο χείλος του γκρεμού όπου βρίσκονται.

* Παρεμπιπτόντως, όταν ποστάρεις μια φωτογραφία αρχείου για φωτογραφία τωρινών κινητοποιήσεων, όχι πρακτορείο ειδήσεων δεν είσαι αλλά ρόμπα, ρομπίτσα ξεκούμπωτη. Φυσικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ φοράνε ωτοασπίδες και δεν ακούνε τίποτε από όσα τους σούρνουνε μικροί και μεγάλοι, αλλά καλό είναι να πάρουν κι ένα αδιάβροχο μη σου πω και καμιά ομπρέλα της προκοπής. Δεν βρέχει παιδιά, σας φτύνουνε!

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost.gr