ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Κούλογλου: Ένας νεοναζί ανάμεσά μας

Επιστολή προς το σύνολο των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέστειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, εν αναμονή της ετυμηγορίας για την δίκη της Χρυσής Αυγής και κατόπιν σχετικής επιστολής του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού στην οποία έκανε λόγο για υποτιθέμενη παραβίαση.. του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.
Στην επιστολή του ο Στ. Κούλογλου ενημερώνει τους ευρωβουλευτές για τις δράσεις του Γ. Λαγού ως μέλους της Χρυσής Αυγής, υπενθυμίζοντας τα δεκάδες εγκλήματα μίσους της νεοναζιστικής οργάνωσης.
Ολόκληρη η επιστολή του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου:
"Ένας νεοναζί ανάμεσά μας
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σας γράφω αυτή την επιστολή για να σας ενημερώσω για την ύπαρξη ενός νεοναζί ανάμεσά μας, του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, και να σας ενημερώσω για μερικές από τις δράσεις του ιδίου και του κόμματός του στο παρελθόν. Αύριο αναμένεται η ετυμηγορία του δικαστηρίου που θα επιβεβαιώσει την εγκληματική φύση της Χρυσής Αυγής.
Με την επιστολή μου έχω σκοπό να σας δείξω με σαφήνεια όλο τον χαρακτήρα, τα κίνητρα και τις ενέργειες του ατόμου που απηύθυνε μάλιστα την από 5/10/2020 επιστολή προς τα μέλη αυτού του Σώματος με θέμα τάχα παραβίαση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.
Παρά το γεγονός ότι ήταν ηγετικό μέλος της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, κατάφερε να εκλεγεί ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αξιοποιώντας επικοινωνιακά την λιτότητα και τις σκληρές περικοπές που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, η Χρυσή Αυγή κέρδισε έδαφος και κατάφερε να εκλέξει 21 βουλευτές στις ελληνικές εθνικές εκλογές του 2012.
Τα περιστατικά βίας και εν ψυχρώ επιθέσεων από τη Χρυσή Αυγή - της οποίας επιχειρησιακός αρχηγός ήταν ο Λαγός - αυξήθηκαν ραγδαία. Τον Ιούνιο του 2012, μια ομάδα Αιγυπτίων ψαράδων ξυλοκοπήθηκε βάναυσα σε μια επίθεση Χρυσής Αυγής. Λίγες μέρες νωρίτερα ο Λάγος είχε ανακοινώσει δημοσίως την επικείμενη επίθεση λέγοντας: «υπάρχουν καταγγελίες για ορισμένους Αιγύπτιους που πωλούν ψάρια και δε δίνουν αναφορά σε κανέναν. Λοιπόν, από τώρα και στο εξής θα δίνουν λογαριασμό σε εμάς, την Χρυσή Αυγή». Τον Ιανουάριο του 2013 η Χρυσή Αυγή ήταν επίσης υπεύθυνη για τη δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού Σέχζαντ Λούκμαν, ο οποίος απλά πήγαινε στη δουλειά του.
Αυτά είναι μόνο δύο από τα δεκάδες εγκλήματα μίσους που διαπράχθηκαν από οργανωμένα τάγματα εφόδου που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή. Η έκταση του φαινομένου είναι πλέον ευρέως γνωστή και κατανοητή, καθώς και ο τρόπος λειτουργίας των ταγμάτων εφόδου αυτών. Αν και αρχικά δεν ελήφθη καμία σοβαρή δράση εναντίον της Χρυσής Αυγής, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενός Έλληνα νεαρού αντιφασίστα ράπερ στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στην Αθήνα, η νεοναζιστική οργάνωση άρχισε να εξαρθρώνεται σιγά-σιγά.
Ο δράστης που συνελήφθη, ο Γιώργος Ρουπακιάς και άλλοι που συμμετείχαν στην επίθεση κατά του Παύλου Φύσσα ήταν νεοναζί, μέλη της Χρυσής Αυγής. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι, τη νύχτα της δολοφονίας, ο Λάγος αντάλλαξε πολλές κλήσεις με τον αρχηγό του τοπικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Πατέλη, ο οποίος έδωσε την τελική εντολή για την επίθεση.
Μετά την επίθεση, περίπου 70 μέλη της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένων όλων των βουλευτών τους συνελήφθησαν και δικάζονται, με μια σαφή στρατηγική από την πλευρά τους να σταματήσουν και να καθυστερήσουν τη διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότερο. Έχασαν γρήγορα την υποστήριξή τους, μένοντας εκτός του κοινοβουλίου στις εθνικές εκλογές του 2019. Τα μέλη τους έχασαν την βουλευτική τους ασυλία, η χρηματοδότησή τους δέχτηκε πλήγμα και, ως εκ τούτου, τα εσωτερικά τους προβλήματα αυξάνονται έκτοτε.
Παρ 'όλα αυτά, ο Λάγος κατάφερε για άλλη μια φορά να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να εκλεγεί στις ευρωεκλογές, εξ ου και η παρουσία του ανάμεσά μας. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υποστηρίχθηκε ενεργά από τη Χρυσή Αυγή και από τον ανοιχτά νεοναζί ηγέτη της οργάνωσης Νικόλαο Μιχαλολιάκο - παρόλο που ο Λάγος αποχώρησε αργότερα επικαλούμενος προσωπικούς και κομματικούς λόγους.
Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020 θα ανακοινωθεί η ετυμηγορία αυτής της νομικής μάχης 5,5 ετών. Το μεγάλο αντιφασιστικό κίνημα στην Ελλάδα περιμένει με αγωνία αυτή την ετυμηγορία. Οι νεοναζί δεν βρίσκονται ευτυχώς στο ελληνικό κοινοβούλιο, σαφώς όμως πρέπει να σταλούν στη φυλακή. Το μίσος, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η βία κατά των αδύναμων πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι νεοναζί πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους.
Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να αναζητήσουμε και να κατανοήσουμε τα αίτια όλων αυτών. Ένας νεοναζί είναι αυτή τη στιγμή μέλος αυτού του Σώματος και είναι καθήκον μας να ενημερώσουμε όλους τους συναδέλφους, τους ευρωβουλευτές, καθώς και όλους τους ευρωπαίους πολίτες και η αυριανή ημέρα ελπίζουμε να είναι μια μεγάλη μέρα για τη δημοκρατία στη σύγχρονη κοινή ευρωπαϊκή μας ιστορία.