ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Εχω ενημερώσει μόνο τον σύντροφο πρόεδρο...

Αποχώρηση Κοντονή από την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμές

Την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και τα καθοδηγητικά όργανα της Προοδευτικής Συμμαχίας ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία του για το εσωκομματικό τοπίο και τους χειρισμούς της ηγεσίας στην.. πορεία του κόμματος προς το συνέδριο.
Σύμφωνα με όσα είπε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και στον Γ. Παπαδάκη, δεν αποχωρεί από το κόμμα και πως έχει ενημερώσει «μόνο τον σύντροφο πρόεδρο».
Εξηγώντας τους λόγους της παραίτησής του, είπε ότι «όλη αυτή η κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του κόμματος, με μια εσωκομματική πάλη που δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας, των εργαζομένων και όλων που περιμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι καλύτερο».

Διαφοροποίηση και για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά τον Ποινικό Κώδικα, ερωτώμενος σχετικά, σημείωσε:
«Διαφωνούσα με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση. Εγώ είχα εκφράσει τη διαφωνία μου και είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ορισμένες παράμετροι του έχουν να κάνουν και με αποφάσεις, όπως η χθεσινή για τη Χρυσή Αυγή. Αυτό όχι μόνο το είχα σκεφθεί εγώ, αλλά υπήρχε και σχετική αρθρογραφία».
Και εξήγησε ότι «η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με τους μέλους και εγώ αυτό το θεωρώ προβληματικό. Με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και τη δίκη για τη Χρυσή Αυγή».
«Εγώ δεν πιστεύω ότι οι αλλαγές έγιναν για να πέσουν στα χαμηλά», τόνισε ο κ. Κοντονής, επισημαίνοντας ότι τους ποινικές κώδικες δεν τους έφτιαξε η κυβέρνηση αλλά η νομοπαρασκευαστική επιτροπή.
«Αλλά την πολιτική ευθύνη για εισαγωγή προς συζήτηση των κωδίκων την έχει η εκάστοτε κυβέρνηση», πρόσθεσε. «Εγώ λέω ότι επειδή είχα διαπιστώσει προβλήματα είχα πει ότι αν δεν γίνουν αλλαγές από την επιτροπή δεν είναι δυνατόν να το εισάγει η κυβέρνηση στη Βουλή για συζήτηση».
Επίσης είπε, σχετικά με τα καταδικασθέντα πλέον μέλη της Χρυσής Αυγής, ότι «αποφυλακίστηκαν με την παρέλευση του 18μήνου που είναι συνταγματική διάταξη. Επειδή είχα διαπιστώσει, είχα δει προβλήματα, είχα πει ότι δεν έχει γίνει αλλαγή εκ μέρους της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να το εισάγει στη Βουλή προς συζήτηση. Αυτό είχα πει».
«Δεν τα λέω αυτά, τώρα. Τα είπα όταν ήμουν βουλευτής. Είχα πει να μην τους ψηφίσουμε τους κώδικες, ή να τους ψηφίσουμε να ισχύσουν σε ένα βάθος χρόνου, μέχρις ότου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Σε κάθε περίπτωση θέλω να τονίσω, ότι αυτά τα πράγματα, εγώ τα είχα θέσει. Και για αυτό ακριβώς μίλησα στη Βουλή. Το τονίζω αυτό. Τις αλλαγές στον κώδικα τις ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΟΤΑΜΙ», είπε επίσης.



Επίθεση από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η παραίτηση του Σταύρου Κοντονή από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και όσα δήλωσε σχετικά με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα προκάλεσε αντίδραση τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το Κίνημα Αλλαγής, που επιτέθηκαν με σφοδρότητα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ν.Δ.: Σοκαριστικές αποκαλύψεις
Η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει τα εξής:
«Οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κοντονή, αποδεικνύουν τον απροκάλυπτο κυνισμό και την απύθμενη υποκρισία του κ. Τσίπρα. Χθες ήταν έξω από το Εφετείο ζητώντας καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής ενώ ως Πρωθυπουργός φρόντιζε να “πέσουν στα μαλακά”. Από την σημερινή αποκάλυψη εξηγούνται πολλά, και κυρίως, γιατί η υπόθεση αυτή βάλτωσε επί της θητείας του».
Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει ότι οι «σημερινές δηλώσεις του κ. Κοντονή δημιουργούν μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».
«Από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι οι αλλαγές που έγιναν στον ποινικό κώδικα από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα, οδηγούν στο να μην στερηθεί τα πολιτικά της δικαιώματα η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής», προσθέτει.
Και καταλήγει:«Με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ. Κοντονής δηλώνει ότι το είχε επισημάνει, προκύπτει ότι η επιλογή αυτών των απαράδεκτων αλλαγών ήταν απόλυτα συνειδητή. Γι’ αυτό και είναι υπόλογοι».