ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

To Facebook απολογείται - Οι ναζί της Χρυσής Αυγής αποκαλύπτονται

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ (5/6/2018) στο προσωπικό προφίλ Νίκος Μπογιόπουλος εστάλη μήνυμα από την εταιρεία που διαχειρίζεται το Facebook. Με το μήνυμα η εταιρεία ζητά «συγγνώμη», ομολογεί ότι διέπραξε λογοκρισία κατά του αντιναζιστικού άρθρου του Νίκου Μπογιόπουλου στον «Ημεροδρόμο» με τίτλο Τι κάνατε στην Κάνδανο Κασιδιάρη;, επαναφέρει την..
δημοσίευση που είχε αφαιρέσει και αίρει το μπλοκάρισμα του προφίλ.  

Facebook: «Κάναμε λάθος – Ζητούμε συγγνώμη»
 
Σύμφωνα με τον ισχυρισμό της εταιρείας έγινε «λάθος». Στο μήνυμα καταγράφεται ότι το Facebook προχώρησε σε αφαίρεση της δημοσίευσης από το προφίλ του Νίκου Μπογιόπουλου την οποία «επαναφέρει», απολογείται για τα «μπλοκαρίσματα που επιβλήθηκαν» και ζητά συγγνώμη. Σημειώνει, μάλιστα, ότι επαναφέρει το περιεχόμενο που είχε αφαιρέσει καθώς αυτό «δεν παραβίαζε τους Ορους της κοινότητάς μας». 
    Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά το σάλο που δημιουργήθηκε λόγω της λογοκρισίας και μετά από πλήθος διαμαρτυριών, ακόμα και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θυμίζουμε ότι για το θέμα προχώρησε σε παρέμβαση ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, στο Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το ΚΚΕκατέθεσε ερώτηση σην Κομισιόν και υπήρξαν εκτενείς αναφορές στα ελληνικά ΜΜΕ. 
    Το γεγονός ότι η εταιρεία που διαχειρίζεται το Facebook αποδέχτηκε το απαράδεκτο της ενέργειάς, ομολόγησε τη λογοκρισία η οποία μάλιστα αφορούσε σε άρθρο που κατέγραφε την ναζιστική θηρθωδία και προχώρησε στην αποκατάσταση τη ανάρτησης που αφαίρεσε, κρίνονται καταρχάς ως θετική εξέλιξη. 
    Ωστόσο: Κάθε άλλο παρά πρέπει να θεωρηθεί το θέμα ως λήξαν. Και τούτο διότι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και πολύ περισσότερο η δυνατότητα να αναδεικνύεται η κτηνωδία του ναζισμού,  δεν μπορεί να αμφισβητείται ούτε καν κατά «λάθος». Είναι, ταυτόχρονα, αδιανόητο να δίνεται η δυνατότητα σε νοσταλγούς του Χίτλερ να στοχοποιούν κείμενα και αναρτήσεις που αποκαλύπτουν τα πεπραγμένα του ναζισμού και οι πρακτικές αυτές να επαφίενται στην όποια «τεχνητή νοημοσύνη» των υπηρεσιών που διαχειρίζονται το Facebook. 
    Οσον αφορά το απολογητικό μήνυμα της εταιρείας που διαχειρίζεται το Facebook, το παραθέτουμε όπως εστάλη στο προφίλ Νίκος Μπογιόπουλος: 
Η πλήρης γελοιοποίηση της Χρυσής Αυγής! 
    Η εξέλιξη υπήρξε διπλά θετική, διότι ταυτόχρονα με την υπαναχώρηση της Facebook ήρθε και η πλήρης αποκάλυψη των χρυσαυγιτών.
    Για κακή τύχη των ναζί, μια ώρα πριν το ίδιο το Facebook ομολογήσει την λογοκρισία και ζητήσει συγγνώμη, είχε εμφανιστεί η Χρυσή Αυγή η οποία με την μέθοδο του γκαιμπελισμού επιχείρησε να αμφισβητήσει την λογοκρισία που, όμως, η ίδια η Facebook παραδέχτηκε μια ώρα αργότερα!
    Ετσι οι χρυσαυγίτες υπήρξαν οι μόνοι που υπερασπίστηκαν την λογοκρισία. Ηταν οι μόνοι που δεν είδαν καμία λογοκρισία κατά του άρθρου για το Ολοκαύτωμα της Κανδάνου. Ηταν οι μόνοι που δεν τους ενόχλησε (γιατί άραγε;…)  η λογοκρισία ενός άρθρου που παρουσίαζε την ναζιστική κτηνωδία και αντίθετα πάσχισαν να την παρουσιάσουν σαν… μη γενόμενη και να την εμφανίσουν σαν συνήθη διαδικασία…
    Συγκεκριμένα στην επίσημη ιστοσελίδα  της Χρυσή Αυγής αναρτήθηκε (στις 20.00) κείμενο στο οποίο – εν μέσω πολλών «καλολογικών» στοιχείων – γινόταν λόγος για  «δήθεν λογοκρισία του Facebook στον Μπογιόπουλο». Ως υπερασπιστές, δε, της λογοκρισίας χαρακτήρισαν την καταγγελία «καταγέλαστη»…
    Η κακοτυχία, όμως, των καταγέλαστών ναζιστόμουτρων ήταν τέτοια που το κείμενο που ανέβασαν στην επίσημη ιστοσελίδα τους ήρθε να το γελοιοποιήσει μια ώρα μετά το ίδιο το Facebook, το οποίο παραδέχτηκε όσα εκείνοι προσπάθησαν να βαφτίσουν σαν «ανύπαρκτο» γεγονός!
    Το δημοσίευμα τους (παρατίθεται παρακάτω ολόκληρο), που όπως φαίνεται και στη φωτογραφία ανέβηκε μια ώρα περίπου πριν την απολογία της εταιρείας που διαχειρίζεται το Facebook, είναι μια πρώτης τάξεως απόδειξη και για το ποιοι κρύβονται πίσω από την προσπάθεια να στοχοποιηθεί το κείμενο, αλλά και των μεθόδων που χρησιμοποίησαν. 
    Και μόνο η ανάγνωση του κειμένου των ναζί της Χρυσής είναι αρκετή για να αποδείξει το μέγεθος του γκαιμπελισμού τους, αλλά και της αυτογελοιοποίησής τους.
Το παραθέτουμε: 


«Χαλάει τον κόσμο τις τελευταίες μέρες το σταλινικό υπόλειμμα που ακούει στο όνομα Μπογιόπουλος, «καταγγέλλοντας» δήθεν λογοκρισία του από το Facebook.
Σύμφωνα με την καταγέλαστη «καταγγελία» του, «το Facebook, μετά από αιτήματα που δέχτηκε, μπλόκαρε το προφίλ «Νίκος Μπογιόπουλος» εξαφανίζοντας ταυτόχρονα την ανάρτηση με τίτλο «Τι κάνατε στην Κάνδανο, Κασιδιάρη;» που είναι άρθρο δημοσιευμένο στον «Ημεροδρόμο».
Στην πραγματικότητα, το Facebook (κατά πάγια τακτική του σε τέτοιες εικόνες…) «γκριζάρισε» όχι την ανάρτηση, αλλά μια φωτογραφία με εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς, με την σημείωση ότι «η φωτογραφία αυτή μπορεί να δείχνει βίαιο ή σκληρό περιεχόμενο».
Όπως δε γνωρίζουν όλοι οι χρήστες (ακόμα και τα παιδιά του δημοτικού!), μπορούν να «πατήσουν» πάνω στην φωτογραφία και να την δουν κανονικά, «με δική τους ευθύνη», ενώ στην συνέχεια δίνονται οι επιλογές «Εμφάνιση φωτογραφίας» και «Να καλυφθεί η φωτογραφία».
Δηλαδή, παραμύθι κυρά μου είναι η «λογοκρισία»…
    Αυτά ισχυρίστηκαν τα ναζίδια. Μόνο που ήρθε, μόλις μια ώρα αργότερα, η ίδια η Facebook, να τους διαψεύσει. Αυτό στη γλώσσα των κανονικών ανθρώπων λέγεται «ξεβράκωμα». Στη γλώσσα των «εγέρθουτου» δεν γνωρίζουμε πως λέγεται.
- από το imerodromos