ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Όταν η ΝΔ πρότεινε το «Μακεδονία – Σκόπια»

«Aν με προκαλέσει κανείς ξανά, θα καταθέσω το αρχείο που έχω»: Το μήνυμα του Νίκου Κοτζιά για το Μακεδονικό,  το βράδυ της Δευτέρας κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, μάλλον θα πρέπει να ήταν αναμενόμενο για όσους δεν ασκούνται στην επιλεκτική μνήμη.
Ο υπουργός Εξωτερικών, στην πιο λεπτή ίσως φάση της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό και στη σκιά νέας… εθνικοπατριωτικής υπερθέρμανσης εν όψει των αυριανών συλλαλητηρίων, ίσως και να υπενθύμισε το αυτονόητο: Ότι, δηλαδή, θα ήταν σώφρων να αποφεύγουν να μιλούν για «προδότες» και να δημιουργούν κλίμα εθνικού διχασμού όσοι κάποτε συναινούσαν στην αμιγή χρήση του ονόματος «Μακεδονία» για την πΓΔΜ, χωρίς κανένα συνθετικό.

«Αδόξως με κατηγορούν όσοι έδιναν ολόκληρο το όνομα Μακεδονία, ούτε καν σύνθετο», είπε, στη συνέντευξή του, ο Νίκος Κοτζιάς προσθέτοντας: «Θα έπρεπε να είναι πιο σεμνοί. Αν με προκαλέσει κανείς ξανά, θα καταθέσω το αρχείο που έχω. Τους προστατεύω αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δικαιούνται ανεύθυνων κατηγοριών. Το "Μακεδονία-Σκόπια" το είχαν δεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπήρξαν κυβερνήσεις που υιοθέτησαν το "Μακεδονία-Σκόπια" ως ονομασία για το εξωτερικό και "Μακεδονία" για το εσωτερικό».

Ο Μπαμπινιώτης

Ο καθηγητής γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπαμπινιώτης υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα πως το κείμενο αυτό δεν συνιστά αναγνώριση της γλώσσας και πως η Διάσκεψη του 1977 απλώς τυποποίησε το πώς θα γράφονται τα τοπωνύμια με λατινικούς χαρακτήρες. Ο Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας στην ερμηνεία αυτή, δήλωσε χθες πως «ο κ. Μπαμπινιώτης θα έπρεπε να είναι πιο μετρημένος στις δηλώσεις του».

Η συνέχεια θα είναι, προφανώς, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εάν και εφόσον δοθούν πράγματι στη δημοσιότητα τα διπλωματικά αρχεία των τελευταίων 40 ετών για τη διαχείριση του Μακεδονικού…

από ρεπορτάζ της Νικόλ Λειβαδάρη στο tvxs (oλόκληρο ΕΔΩ)