ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Ο ΕΔΟΕΑΠ δεν είναι συνδικαλιστικό club

Πρόεδροι, γραμματείς και Φαρισαίοι...

Για πρωτοφανή απόπειρα των κατ’ επάγγελμα συνδικαλιστών να καταλάβουν τον ΕΔΟΕΑΠ όλων των εργαζομένων, κάνουν λόγο οι Νίκος Καρούτζος Πρόεδρος ΔΣ, Άντζυ Σταθάτου ΓΓ ΔΣ, Κωνσταντίνος Δαυλός Πρόεδρος ΤΥΠ και Μαριάννα Βασιλάκου Αν. Ταμίας ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ. Οι τέσσερις του ΔΣ  κάνουν λόγο για..
ψέματα και ανακρίβειες αναφερόμενοι στην επιστολή της «Πρωτοβουλίας Προέδρων για τον ΕΔΟΕΑΠ» (δείτε την ΕΔΩ) και απαντούν σε όλα τα σημεία της επιστολής. Αναλυτικά σε ανακοίνωσή τους οι τέσσερις αναφέρουν:
"Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το …αστείρευτο ενδιαφέρον των επικεφαλής κάποιων Ενώσεων για τον ΕΔΟΕΑΠ καταγράφηκε μια μόλις ημέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές του Οργανισμού, με μία πρωτοφανή σε περιεχόμενο επιστολή. Πέντε από τους δώδεκα Προέδρους και Γραμματείς που την υπέγραφαν, την αμέσως επόμενη ημέρα υπέβαλαν υποψηφιότητα για το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ.
Αφού έκαναν υποδείξεις επισημαίνοντας πως «δεν λύνεται το πρόβλημα του ΕΔΟΕΑΠ μέσω facebook» έσπευσαν μέσω facebook να διακινήσουν την ανακοίνωσή τους. Και καλά έκαναν βεβαίως αφού το facebook είναι μαζί με άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένας σύγχρονος τρόπος επικοινωνίας.
                ΟΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΔΟΕΑΠ
Όλα αυτά ίσως να ήταν παραπολιτικές λεπτομέρειες αν η ανακοίνωση της δήθεν υποστήριξης στα δίκαια του ΕΔΟΕΑΠ δεν έβριθε αοριστιών και συνειδητών ψεμάτων που στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν τους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ.  Ένας Οργανισμός όμως δεν διοικείται με παραμύθια. Συγκεκριμένα:

  • Ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση κατέθεσε καλοπροαίρετη πρόταση για να ξεπεραστεί το πρόβλημα των προαπαιτούμενων που προέκυψε από την γνωμοδότηση της Eurostat. Πρότεινε την διάθεση της εισφοράς του 2% (το οποίο δεν είναι πόρος όπως ισχυρίζονται αλλά εισφορά εργοδοτών) ΜΟΝΟ στον κλάδο υγείας και ταυτόχρονα υπολογισμό των επικουρήσεων και εφάπαξ με το νόμο Κατρούγκαλου που επιβάλλουν οι δανειστές αξιοποιώντας τις «συμβουλές» ορισμένων εργοδοτών.
Η Aλήθεια: Η κυβέρνηση δεν κατέθεσε καμία συγκεκριμένη πρόταση. Προφορικώς ζήτησε όχι απλά τη συναίνεση του ΕΔΟΕΑΠ αλλά την εκ των προτέρων έγκριση διατάξεων που ούτε ο ΕΔΟΕΑΠ (ούτε οι Ενώσεις) γνώριζαν, με την επισήμανση ότι δεν υπήρχε καν η βεβαιότητα ότι θα εγκριθούν από τους δανειστές. Ουσιαστικά ζήτησε εν λευκώ εξουσιοδότηση από το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ να πράξει ό,τι η κυβέρνηση νομίζει, αλλάζοντας το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον Οργανισμό πίσω από κλειστές πόρτες και εν αγνοία των χιλιάδων ασφαλισμένων.
  • Επισημαίνουν στην επιστολή τους οι Πρόεδροι και Γραμματείς των Ενώσεων ότι το υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνει, οι παρεχόμενες συντάξεις θα παραμείνουν ως έχουν και με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, όπου γίνουν περικοπές θα είναι “μικρές, και θα αφορούν τους νέους συνταξιούχους”.
Η Αλήθεια: Πράγματι, αυτά είπε ο κ. Πετρόπουλος. Κατά τους συνδικαλιστές μας λοιπόν αφού το διαβεβαιώνει το Υπουργείο, έτσι θα είναι. Άλλωστε έχουμε απτά δείγματα γραφής από το νόμο Κατρούγκαλου όπου διαβεβαίωναν εκατομμύρια Έλληνες ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις οι οποίες κατακρεουργήθηκαν. Στην περίπτωση αυτή, η αλήθεια είναι εύκολο να αποδειχθεί με απλές μαθηματικές πράξεις, που δείχνουν ότι τόσο το Υπουργείο όσο και οι συνδικαλιστές κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα τους εν ενεργεία ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του ΕΔΟΕΑΠ. Διότι αν δεν τους κοροϊδεύουν, θα πρέπει να μας εξηγήσουν που θα βρουν τα χρήματα να καταβάλλουν συντάξεις και εφάπαξ όταν τα μόνα έσοδα για τις επικουρήσεις θα είναι το 7% εισφορά που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι και εργοδότες και για το εφάπαξ 1%, αφού θα απαγορεύεται η χρηματοδότηση αυτών των παροχών από το μεγαλύτερο έσοδο του Οργανισμού, την εργοδοτική εισφορά 25 επί του τζίρου. Ξεχνούν επίσης την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που ισχύει από το Νόμο.
  • Ο υφυπουργός Εργασίας παρουσίασε παραδείγματα, λένε οι συνδικαλιστές των Ενώσεων, που αποδεικνύουν ότι οι επικουρήσει θα υποστούν μειώσεις της τάξεως 40-50 ευρώ. Τα στοιχεία τα παρουσίασε έγκριτος αναλογιστής.
Η Αλήθεια: Πράγματι ο κ. Πετρόπουλος παρουσίασε κάποια παραδείγματα υπολογισμού των επικουρήσεων με το Νόμο Κατρούγκαλου. Υποστήριξε ότι τους υπολογισμούς τους έκανε αναλογιστής, τον οποίο μας παρουσίασε. Πλην όμως, ο αναλογιστής δεν ήταν αναλογιστής, αλλά σύμβουλος του κ. Πετρόπουλου με πτυχίο στην Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Ανθρωπολογία!!!!
  • Υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές των Ενώσεων ότι η παρέμβαση του κ. Πετρόπουλου είναι καλοπροαίρετη
Η αλήθεια: Ο κ. Πετρόπουλος μας εκβίασε ωμά ότι θα κλείσει ο ΕΔΟΕΑΠ αν δεν κάνουμε δεκτά όλα αυτά που σχεδιάζει.
  •  Οι 12 συνδικαλιστές -εκ των οποίων οι 5 υποψήφιοι-  κατηγορούν την «οριακή πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ» για έπαρση, αλαζονεία και απόσυρση από το διάλογο.  
Η αλήθεια: Η πλειοψηφία είναι πλειοψηφία είτε οριακή, είτε συντριπτική. Ξεκινήσαμε τις εργασίες για την εφαρμογή του νέου Νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο με καλή προαίρεση, πλην όμως στην πορεία αποδείχθηκε πως το Υπουργείο Εργασία και ο ΕΦΚΑ δεν ήθελαν να συνεργαστούν. Απόδειξη είναι πως η πρώτη λίστα με τους νέους ασφαλισμένους (που σύμφωνα με το Νόμο έχουν δικαίωμα ασφάλισης από 1/12/2018)μας απεστάλη μόλις (!!!) στα μέσα Μαΐου, μετά από πολλαπλές επιστολές διαμαρτυρίας κι εφόσον είχαμε αναγγείλει εκλογές. Πιστεύουμε επίσης, ότι διάλογος σημαίνει ότι υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι και όχι εκβιασμός από την πλευρά του Υπουργείου. Θα τους θυμίσουμε επίσης ότι στις 8 Μαΐου, μία ακριβώς εβδομάδα πριν το τελεσίγραφο, ο κ. Πετρόπουλος τους διαβεβαίωσε και μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη Eurostat.
  • Υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές ότι η προσχώρηση στη λογική της κυβέρνησης είναι η μόνη λύση κι εμείς δεν αποδεχόμαστε τη λύση σωτηρίας που μας προσφέρουν
Η αλήθεια: Το να υποκύπτεις σε οποιονδήποτε εκβιασμό δεν είναι ποτέ λύση. Το αποδείξαμε στην πράξη, όταν παλεύαμε για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ και προ ψήφισης του νομοσχεδίου, όταν η κυβέρνηση, αλλά και οι συνδικαλιστές Μάρκος Γκανάς, Σταύρος Καπάκος και Γιώργος Σαββίδης μας ζητούσαν μετ’ επιτάσεως να υποθηκεύσουμε το κτίριο του ΕΔΟΕΑΠ υπέρ ΕΦΚΑ για να πάρουμε το δάνειο. Μας έλεγαν τότε πως η υποθήκευση του κτιρίου μας είναι η μόνη λύση. Τους διαψεύσαμε στην πράξη. Τι θα γινόταν αν τους είχαμε ακούσει σαν «καλά παιδιά»? Ναι, λοιπόν!  Είμαστε και θα είμαστε «κακά παιδιά» όταν ο ΕΔΟΕΑΠ εκβιάζεται από την κυβέρνηση και τους συνοδοιπόρους τους. Όταν υπονομεύεται η επικούρηση, το εφάπαξ και η αυτονομία του ΕΔΟΕΑΠ. Και θα παλεύουμε πάντα για το καλύτερο, χωρίς να υποκύπτουμε στους εκβιασμούς!

                                Η αρχή του κακού – η γνωμοδότηση της Eurostat
H αρχή των νέων προβλημάτων του ΕΔΟΕΑΠ ήταν η γνωμοδότηση της Eurostat. Μία γνωμοδότηση που ανακάλυψε με ρεπορτάζ ο συνάδελφος Κώστας Ντελέζος και ουδέποτε ανακοινώθηκε επισήμως στον Οργανισμό, μέχρι σήμερα. Μία γνωμοδότηση που φαίνεται πως στηρίχθηκε σε ψευδή στοιχεία που εστάλησαν από κάποιους εφιάλτες. Ποια είναι η λύση λοιπόν; Να αναθεωρηθεί αυτή η γνωμοδότηση που μας εντάσσει στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης. Και φυσικά θα χρησιμοποιήσουμε κάθε όπλο για να καταρρίψουμε τη γνωμοδότηση της EUROSTAT. Το έχουμε κάνει ήδη προσλαμβάνοντας μεγάλο  δικηγορικό γραφείο των Βρυξελλών, που πράγματι στο παρελθόν χειρίστηκε με επιτυχία το θέμα του Βασικού Μετόχου για λογαριασμό των εργοδοτών των ΜΜΕ. Γιατί τα δικηγορικά γραφεία τα επιλέγεις με κριτήριο την αποτελεσματικότητα που έχουν και όχι με βάση τους προηγούμενους πελάτες τους. Και έχουμε ήδη αποστείλει φάκελο μέσω του γραφείου αυτού στη Eurostat η οποία ήδη τον εξετάζει κατά προτεραιότητα.
Καλό θα ήταν λοιπόν οι εν λόγω 12 να μας πουν τι έκαναν αυτές εκτός από υποδείξεις. Τι εννοούν άραγε με την υποβολή «αίτησης θεραπείας». Μπορούν να μας δείξουν έστω και ένα νομικό έγγραφο που έχουν στα χέρια τους μετά από σχεδόν ένα μήνα που μάθαμε για τη γνωμοδότηση της Eurostat. Μπορούν να μας πουν τι ενέργειες έχουν κάνει; Μπορούν να μας πουν τι εννοούν όταν λένε «καταθέτουμε αίτηση θεραπείας»;
 Και όταν απειλούν όπως ο Πετρόπουλος ότι «υπάρχει άμεσα ορατός κίνδυνος ένταξης των συνταξιούχων στο ΕΤΑΕΠ, χωρίς αποθεματικά, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό..» να μας εξηγήσουν ποιος θα το κάνει. Μήπως θα το κάνει η οριακή πλειοψηφία του ΕΔΟΕΑΠ ή η κυβέρνηση καταργώντας το αυτοδιοίκητο του ΕΔΟΕΑΠ; Φαντάζονται ότι υπάρχει περίπτωση να το δεχτούμε και να μην το προσβάλλουμε; Αν ναι τότε λάθος φαντάζονται. Εκτός αν ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΣΥΣΣΩΜΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ. Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΘΕ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.
 Αν πραγματικά ενδιαφέρονταν για τον ΕΔΟΕΑΠ η Μαρία Αντωνιάδου, ο Σταύρος Καπάκος, ο Μάρκος Γκανάς, ο Γιώργος Τζάγιας και ο Θέμης Μπερεδήμας από τη στιγμή που υπέβαλαν υποψηφιότητα για το ΔΣ θα έπρεπε να θέσουν στη διάθεση των ΔΣ των Ενώσεων τους και τις παραιτήσεις τους. Είμαστε βέβαιοι όμως ότι δεν θα το κάνουν ως γνήσιοι εραστές της καρέκλας και της διπλοθεσίας.
 

ΥΓ: Ρωτήστε τους υποψηφίους αυτούς να σας πουν πως θα μοιράζουν το χρόνο τους αν εκλεγούν στον ΕΔΟΕΑΠ. Ρωτήστε τους να σας πουν τι σχέδιο έχουν για την οργάνωση και διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ. Ρωτήστε τους να σας πουν τι άποψη έχουν για τα ρουσφέτια και το νεποτισμό. Κυρίως όμως ζητήστε τους να σας πουν για το ταλέντο τους στην οικονομική διαχείριση και το πώς έχουν καταστήσει τις Ενώσεις τους απόλυτα ελλειμματικές με τεράστιες σπατάλες σε οδηγούς, γραμματείς, παρκαδόρους και ταξίδια αναψυχής. Με αυτές τις περγαμηνές στις αποσκευές τους, έβαλαν πλώρη και για το Ταμείο μας. Πλην όμως, ο ΕΔΟΕΑΠ είναι Οργανισμός και όχι συνδικαλιστικό club. Και οι Οργανισμοί διοικούνται με πράξεις και όχι με πολιτικάντικες αερολογίες.
 

Νίκος Καρούτζος
Πρόεδρος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ
Άντζυ Σταθάτου
ΓΓ ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ
Κωνσταντίνος Δαυλός
Πρόεδρος ΤΥΠ ΕΔΟΕΑΠ
Μαριάννα Βασιλάκου
Αν. Ταμίας ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ