ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Tα σκυλιά του Παβλόφ

Η μουσική ήταν πάντα για μένα (εκτός όλων των άλλων) και αφορμή για αναζήτηση και μόρφωση. Οι Pavlov's Dog (ας πούμε), όταν θέλησα να μάθω στη δεκαετία του '70 που τους πρωτοάκουσα τι σήμαινε το όνομα τους, με οδήγησαν στον Ρώσο ψυχολόγο/ψυχίατρο/ερευνητή Παβλόφ και στη γνωστή θεωρία περί αντανακλαστικών αντιδράσεων σε διάφορα ερεθίσματα που παρατήρησε τυχαία στα σκυλιά του.
Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπουμε όλοι πως τόσοι πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας αντιδρούν όπως τα σκυλιά του Παβλόφ σε όλα τα σημαντικά θέματα. Το τελευταίο παράδειγμα είναι το.. δημοψήφισμα στην Καταλονία (αλλά είναι απλώς ένα πρόσφατο παράδειγμα καθώς το φαινόμενο επαναλαμβάνεται διαρκώς και συστηματικά σε κάθε σοβαρό ή και λιγότερο σοβαρό θέμα).
Χιλιάδες άνθρωποι αντιδρούν ως Pavlov's Dogs χωρίς πληροφορίες, χωρίς γνώση και μελέτη του θέματος, χωρίς ψυχραιμία και διάθεση διαλόγου. Απλώς αντιδρούν... Τους τρέχουν τα σάλια μόλις πλησιάσει το φαί, όπως έκαναν τα σκυλιά του Παβλόφ. Φορτωμένοι "ιδεολογικά" στερεότυπα απλώς αντιδρούν αντανακλαστικά και ανεξέλεγκτα.
- από το facebook του Μάκη Μηλάτου