ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Κρανίου τόπος τα μίντια…

...στο καθεστώς της νέας διαπλοκής, πάντα στις πλάτες των εργαζομένων

Ξεχειλίζει η οργή των απλήρωτων επί 15μηνο εργαζομένων της εφημερίδας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».
Από τη διεύθυνση της «Μακεδονίας» ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι δεν θα κυκλοφορήσει το φύλλο της Τρίτης λόγω... βλάβης στο πιεστήριο και δεν υπάρχουν χρήματα για σέρβις! Την ίδια ώρα γινόταν γνωστό πως οι πιεστές μετά από συνέλευση αποφάσισαν και κατεβαίνουν σε επίσχεση από σήμερα.
ΕΣΗΕΜΘ και ΕΠΗΕΘ καλούν σε εργασιακή συνέλευση σήμερα Τρίτη στις 16.00, μετά τη συνάντηση με τη διαχειρίστρια Σουλοπούλου..
Η εργοδοσία της εφημερίδας «Μακεδονία» (μεγαλομέτοχος Τζον Ρήγας, διαχειρίστρια Βίκυ Σουλοπούλου) ψάχνει… επενδυτές, έχοντας εγκαταλείψει οτιδήποτε άλλο και το κυριότερο.. τους 72 εργαζόμενους (σε εφημερίδα και πιεστήριο), στους οποίους η επιχείρηση οφείλει τους τελευταίους 15 δεδουλευμένους μήνες.
Η κατάσταση έχει φθάσει στο σημείο να καταβάλλονται εβδομαδιαίως… 40-80 ευρώ! Ενώ να σημειωθεί ότι δεν εξυπηρετούνται οι υποχρεώσεις από την ένταξη στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Με ότι αυτό επιφέρει σε δεσμεύσεις λογαριασμών κ.α.…
Στην εργασιακή  συνέλευση της περασμένης βδομάδας δηλώθηκε ότι η υπομονή δεν πάει πέραν της Δευτέρας, χθες, οπότε θα αποφασιστούν οι άμεσες ενέργειες (συνδικαλιστικές, νομικές, επίσχεση, κινητοποιήσεις διαμαρτυρίες κ.α.). Στο μεταξύ ζητήθηκε συνάντηση με τη διαχειρίστρια του  συγκροτήματος Β.  Σουλοπούλου, η οποία την όρισε για την Τρίτη στο δικηγορικό γραφείο της.
Την ίδια ώρα διέρρεε ότι είναι σε επαφές  με εκδότες εξ Αθηνών για εκτύπωση των φύλλων στα πιεστήρια του Κιλκίς, για επένδυση σε αυτό και μετά, μετά… η τύχη της εφημερίδας. Δηλαδή στον ορίζοντα δεν φαίνεται καμία απολύτως προοπτική, το αντίθετο μάλιστα.
Οι εργαζόμενοι είναι εξοργισμένοι και δεν βλέπουν άλλη λύση από την άμεση κάθοδο σε κινητοποιήσεις διαρκείας πλέον. Έχει ακουστεί προτάσεις όπως η επίσχεση από κάποιους, ενώ άλλοι προτάσσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, με την έκδοση απεργιακών φύλλων.
Στη συνέχεια οι τεχνικοί του πιεστηρίου έκαναν γνωστό ότι η διορία που είχαν δώσει μέσα  Αυγούστου για μέχρι  τέλος Σεπτεμβρίου,  τέλειωσε οριστικά και από σήμερα αρχίζουν επίσχεση εργασίας, αν δεν τους καταβληθεί άμεσα 1+ μισθός. Ενώ για αύριο μετά τη συνάντηση των 3 Ενώσεων με την Σουλοπούλου, θα γίνει συνέλευση όλων των εργαζομένων για ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις στο τι κάνουν.
Αξιοσημείωτη είναι η μεταστροφή κάποιων προς την επίσχεση εργασίας, όταν καιρό τώρα οι περισσότεροι αγνοούσαν τις προτάσεις για κινητοποιήσεις και άσκηση όλων των ενεργειών πίεσης προς την εργοδοσία.
Αυτοί και η διοίκηση της  ΕΣΗΕΜΘ ήταν που έδιναν πίστωση χρόνου στην επιχείρηση όλο τον προηγούμενο χρόνο –αφήνοντας τα οφειλόμενα από 3 μήνες να φθάσουν τους 15. Κάποιοι μπορεί να βλέπουν ως λύση την επίσπευση των διαδικασιών ώστε το συγκρότημα να οδηγηθεί… στη διάλυση. Άλλοι (όπως ο διευθυντής της εφημερίδας) βλέπουν εκκαθάριση εν λειτουργία, άλλοι πτώχευση, πλειστηριασμό και εύρεση νέου ιδιοκτήτη.
Όπως έγινε στην Αθήνα (στον πάλαι ποτέ ΔΟΛ και ΠΗΓΑΣΟΣ): απαλλάχτηκαν οι προηγούμενοι και ήρθαν οι νέοι καθαροί. Τέτοιο ξέπλυμα διαπλοκής! Τώρα και τοπικά… Με μόνα θύματα τους εργαζόμενους, τα οφειλόμενα συνολικά και τις θέσεις εργασίας. Κάποιος τελικά θα το πάρει το μαγαζί, με κουρεμένα τα πάντα, σχεδόν τζάμπα!
Κρανίου τόπος τα μίντια…, στο καθεστώς της νέας διαπλοκής, πάντα στις πλάτες των εργαζομένων.

- πηγή: asyntaxtostypos