ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Η διαγραφή του Σρόιτερ και οι (σωστές) διαπιστώσεις του

Διαγραφή 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ ήταν η ποινή που είχε επιβάλει το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενωσης στον Αντώνη Σρόιτερ επειδή διαφήμιζε την βιομηχανία αλουμινίου Exalco. Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή του στη διαφήμιση είναι αντίθετη από ότι ορίζεται ρητά στο άρθρο 5, παρ. γ’ του  Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, που αναφέρει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει: «…Να μην επιδιώκει και μη δέχεται τη διαφημιστική χρήση του ονόματος, της φωνής και της εικόνας του, παρά μόνο για κοινωφελείς σκοπούς».
Ο A. Σρόιτερ έκανε έφεση και το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό του επέβαλε την ποινή της επίπληξης με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Ένα μέλος πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 2 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ και το άλλο μέλος πρότεινε τη διατήρηση.. της πρωτοβάθμιας ποινής, δηλαδή την διαγραφή 6 μηνών.
Ενδιαφέρον έχουν τα όσα αναφέρει στο απολογητικό του υπόμνημα ο Σρόιτερ στο οποίο διαπιστώνει τα εξής πολύ σωστά:
(...)Δυσκολεύομαι να καταλάβω με ποια κριτήρια, ποιό σκεπτικό και με ποιά εξουσιοδότηση, ένα πειθαρχικό όργανο αποφαίνεται ότι:
– Για την συστηματική έμμεση και «μαύρη» διαφήμιση από δημοσιογράφους σε ραδιόφωνο και διαδίκτυο, επιδεικνύεται ανεκτικότητα και δεν ασκείται πειθαρχικός έλεγχος.
– Για τους δημοσιογράφους που ανοικτά διαφημίζουν στο ραδιόφωνο, εκφωνώντας μάλιστα  μηνύματα των εταιριών, επιδεικνύεται  ανεκτικότητα και δεν ασκείται πειθαρχικός έλεγχος.
– Για τους δημοσιογράφους που πληρώνονται από χορηγούς για να κάνουν ραδιοφωνικές και άλλες εκπομπές επιδεικνύεται ανεκτικότητα και δεν ασκείται πειθαρχικός έλεγχος.
– Αλλά για δημοσιογράφο, ο οποίος εκφωνεί ένα διαφημιστικό μήνυμα στην τηλεόραση, ΔΕΝ επιδεικνύεται ανεκτικότητα και αντιμετωπίζει ποινή διαγραφής.(...)
ΥΓ Τα όσα αναφέρει ο Σρόιτερ είναι απολύτως σωστά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν παραβίασε και αυτός το άρθρο 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Το θέμα είναι ότι όλες οι κατηγορίες δημοσιογράφων της «μαύρης» διαφήμισης, που αναφέρει στο υπόμνημά του ο Σρόιτερ, πρέπει να περάσουν από το Πειθαρχικό.