ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Η ενημέρωση Καρούτζου για τον ΕΔΟΕΑΠ

«Προτιμώ μία λύση η οποία δεν είναι καλή, από τη μη λύση»
Τα βασικά σημεία του σχεδίου για τη διάσωση του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ), που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, παρουσίασε το ΔΣ του Ταμείου, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από την πλευρά της κυβέρνησης.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΔΣ Νίκος Καρούτζος, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για την οριστική λύση στο ζήτημα του ΕΔΟΕΑΠ, η οποία θα εγκριθεί από τους θεσμούς, για να προωθηθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή.
Σύμφωνα με τον N. Καρούτζο, η κυβέρνηση προχωράει στη νομοθέτηση μίας.. εργοδοτικής εισφοράς επί του κύκλου εργασιών, επί των εσόδων. «Στη διαπραγμάτευση που έχουμε κάνει με την κυβέρνηση, έχουμε ζητήσει πόρο 4%. Η κυβέρνηση, όμως, επιμαίνει στο 2% επί των εσόδων των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Δεν θεωρώ ότι το θέμα έχει κλείσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, όπως είπε, θα θεσπιστούν εργοδοτικές εισφορές και εισφορές εργαζομένων, τουλάχιστον 8% για τους εργοδότες και 6% για τους εργαζόμενους. Ο κ. Καρούτζος τόνισε, επίσης, σύμφωνα πάντα με την έως τώρα ενημέρωση που έχει, ότι στη νομοθετική ρύθμιση θα υπάρχει πολύ ευνοϊκότερη μεταχείριση για τους συνταξιούχους, οι οποίοι θα καλούνται να καταβάλουν εισφορά μόνο επί της επικουρικής σύνταξης, ενώ, στο πλαίσιο που συζητείται, δεν πρόκειται να αλλάξουν οι διατάξεις που αφορούν στους ανέργους. Επίσης, όπως συμπλήρωσε, «θα υπάρχει, για πρώτη φορά, συμμετοχή του κράτους στο σκέλος της Υγείας στον ΕΔΟΕΑΠ, διότι αποτελεί υποχρέωση του κράτους να χρηματοδοτεί ένα κομμάτι της υγειονομικής περίθαλψης. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει και η δυνατότητα του ΕΔΟΕΑΠ να αγοράζει σε τιμές ΕΟΠΥΥ, δηλαδή να επωφελείται των συμβάσεων που έχει ο ΕΟΠΥΥ».

«Η κυβέρνηση, λοιπόν, μετά από διαβουλεύσεις που έγιναν στο επίπεδο των σωματείων, αποφάσισε, όπως μας ενημέρωσε, να προχωρήσει σε νομοθέτηση του πόρου αυτοβούλως. Νομοθέτηση ενός πλαισίου χρηματοδότησης του ΕΔΟΕΑΠ, που θα επιφέρει και αλλαγές στον Οργανισμό. Οι συζητήσεις που έχουμε με την κυβέρνηση, είναι ότι, αυτήν τη στιγμή, το σχέδιο- νομοθετικό πλαίσιο που έχει ετοιμαστεί, θα περάσει τον έλεγχο των δανειστών», ανέφερε ο Καρούτζος και συνέχισε: «Προτιμώ μία λύση η οποία δεν είναι καλή, από τη μη λύση, γιατί φτάσαμε στο μη παρέκει. Μία λύση η οποία έχει προβλήματα, μπορείς να την διορθώσεις. Όταν, όμως, δεν υπάρχει λύση, δεν υπάρχει επιστροφή».

«Από την ημέρα που η κυβέρνηση εξέδωσε και επίσημη ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι προτίθεται να νομοθετήσει, βλέπω αντιδράσεις από ορισμένους εργοδότες. Προφανώς, είχαν βολευτεί κάποιοι να μην πληρώνουν τίποτα τόσο καιρό. Οι εργοδότες δεν πλήρωσαν ποτέ, μέχρι σήμερα, σε αυτό το Ταμείο και όχι μόνο κάποιοι δεν πλήρωσαν, αλλά ορισμένοι παρακράτησαν τα χρήματα των ασφαλισμένων και δεν τα απέδωσαν ποτέ. Όπως δεν υπήρχε καμία κρατική χρηματοδότηση στο Ταμείο αυτό» τόνισε ο κ. Καρούτζος.

«Από τις 15 Σεπτεμβρίου 2016, ημερομηνία κατάργησης του αγγελιοσήμου, ο ΕΔΟΕΑΠ λειτουργεί ουσιαστικά, χωρίς να έχει κανένα απολύτως έσοδο. Για την ακρίβεια, έχει μόνο την εισφορά των εργαζομένων. Μία εισφορά η οποία έχει μειωθεί δραματικά, λόγω των προβλημάτων που παρατηρήθηκαν σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης και, βέβαια, υπάρχει και μία κατηγορία εργοδοτών η οποία παρακρατεί τα χρήματα από τους εργαζόμενους και δεν τα αποδίδει», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ.

Όπως είπε, τα έξοδα του ΕΔΟΕΑΠ είναι περίπου 3 εκατ. ευρώ το μήνα με τις υφιστάμενες συνθήκες και, παρά τις περικοπές και τις μειώσεις δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. «Θεωρώ ότι φτάσαμε έως εδώ είναι άθλος. Όμως, κανένας Οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργεί, χωρίς έσοδα. Πλέον, δεν υπάρχουν δυνατότητες, αν δεν υπάρξει νομοθέτηση εσόδου, για να μπορέσει να λειτουργεί ο Οργανισμός» διευκρίνισε ο κ. Καρούτζος. Τόνισε δε ότι, στο τέλος του Σεπτεμβρίου, δεν καταβλήθηκαν οι επικουρικές συντάξεις στους δικαιούχους, λόγω οικονομικής αδυναμίας και έλλειψης ρευστότητας. Ωστόσο, «έχουμε κρατήσει αποθεματικό, ώστε να αποπληρώσουμε τις υποχρεώσεις που έχουμε δημιουργήσει στους προμηθευτές, διότι δεν είμαστε μπαχτατζήδες και να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τον Οργανισμό στο μεσοδιάστημα, αν και εφόσον υπάρξει λύση», εξήγησε ο ίδιος.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Καρούτζος ανέφερε ότι εξασφαλίζεται «τουλάχιστον από αυτό που μας παρουσίασε η κυβέρνηση, η δυνατότητα είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών και των πάσης φύσεως απαιτήσεων, μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ)». Τέλος, εκτίμησε ότι ο ΕΔΟΕΑΠ θα διατηρήσει την ιδιότητα του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) υποχρεωτικής ασφάλισης, όπως είναι σήμερα.

- πηγή: documentonews