ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

H πυρκαγιά έκοψε τη Ρόδο στα δύo - Εικόνα από δορυφόρο


Η φωτιά στη Ρόδο μαίνεται για έβδομο 24ωρο, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Το «σμαραγδένιο νησί» έχει υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά στη μέση ακριβώς της τουριστικής περιόδου, καθώς έχουν υποστεί ζημιές περιουσίες, εγκαταστάσεις και βέβαια έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους που με βάση τις πρώτες δορυφορικές εκτιμήσεις υπολογίζονται σε άνω των 107.000 στρεμμάτων.
Η μάχη με τις φλόγες επικεντρώνεται τώρα πέριξ των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρι, όπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και ομάδες εθελοντών προσπαθούν  να ανακόψουν την προέλαση της πυρκαγιάς και να μην κατευθυνθεί αυτή σε άλλες δασικές περιοχές.
Οι συνθήκες στις οποίες δίνεται η μάχη είναι εξαιρετικά δύσκολες, καθώς οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.
Μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν επίσης και στο χωριό Βάτι όπου βρίσκονται πυροσβέστες και εθελοντές που επιχειρούν από το απόγευμα, ενώ αναζωπυρώσεις έχουμε και σε άλλα σημεία του μετώπου, από τα Απόλλωνα έως και τα Λάερμα. Στη μάχη της κατάσβεσης μέχρι τη δύση του ηλίου, συμμετείχαν πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.
Η φωτιά έχει στην κυριολεξία σκίσει στα δύο το νησί, έχοντας κάψει το κέντρο του, με τον βορά και τον νότο να «κοιτούν» απέναντί τους μια τεράστια έκταση καμένης γης.


Όπως φαίνεται στη δορυφορική φωτογραφία (κάντε κλικ για μεγέθυνση) της υπηρεσίας Copernicus, οι περιοχές που «σάρωσε» η καταστροφική φωτιά έχουν σχηματίσει μια μαύρη γραμμή κατά μήκος του κέντρου του νησιού.