ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Κινητοποίηση στην Πάρο για ελεύθερες παραλίες


Bρίσκει μιμητές σε Νάξο και Σύρο

Tην Κυριακή, εν μέσω καύσωνα, την ώρα που εικόνες τρόμου από το «καραβάνι» των πυρόπληκτων στην Ρόδο παίζονταν στα ειδησεογραφικά πρακτορεία όλου του κόσμου, υπενθυμίζοντάς μας με τον τραγικότερο τρόπο τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος, οι κάτοικοι της Πάρου την έκαναν πράξη. Με σύνθημα «Επανακτούμε τις παραλίες» (reclaim the beach) έπραξαν το αυτονόητο, ασκώντας το δικαίωμά τους για ελεύθερη πρόσβαση και χρήση του αιγιαλού στη Μικρή Σάντα, αναδεικνύοντας με την κινητοποίησή τους την ανάγκη προστασίας και συνύπαρξης με τη φύση.

Το φαινόμενο της κατάχρησης -ή και της τελείως παράνομης κατάληψης- παραλιών από ομπρελοκαθίσματα ιδιωτικών επιχειρήσεων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, κάτι που δεν συναντιέται μόνο σε γνωστούς τουριστικούς προορισμούς. 
Εδώ και δύο μήνες, έπειτα από κάλεσμα της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες, εκατοντάδες κάτοικοι του νησιού αυτοοργανώθηκαν, συζήτησαν και αρχικώς απαίτησαν από τους θεσμούς της πολιτείας να δράσουν, ώστε να εφαρμοστεί η υπάρχουσα νομοθεσία. Οταν, όμως, το κράτος κωλυσιεργεί, δεν μένει άλλος δρόμος από την άμεση κοινωνική παρέμβαση.

Η «Εφ.Συν.» βρέθηκε σε αυτή την πρωτότυπη κινητοποίηση των Παριανών. Οι κάτοικοι με τα μαγιό και τα παρεό τους μοίρασαν ενημερωτικό υλικό σε διάφορες γλώσσες στους λουόμενους, συζητώντας μαζί τους για την παράνομη κατάληψη της παραλίας από τους επιχειρηματίες, καθώς το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα έχει αποφασίσει τη μη παραχώρηση άδειας χρήσης της για τα επόμενα τρία χρόνια, δεδομένου ότι βρίσκεται σε περιοχή Νatura
Η απάντηση ενός από τους εν λόγω επιχειρηματίες στους διαδηλωτές ήταν ότι «Το ξέρω ότι είμαι παράνομος, φωνάξτε την Αστυνομία», με τη σιγουριά, μάλλον, της «ασυλίας» για την παρανομία του. Ενώ άλλη ιδιοκτήτρια απειλώντας με μηνύσεις, βιντεοσκοπούσε τους πολίτες που μετακινούσαν ένα μέρος των άδειων ξαπλωστρών, προκειμένου να μπορέσουν να καθίσουν, αφού σε ολόκληρη την παραλία δεν υπήρχε χώρος παρά μόνο για πέντε-έξι πετσέτες. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι μίας εκ των επιχειρήσεων δήλωσαν αλληλέγγυοι με την παρέμβαση των πολιτών.

Η Κίνηση Πολιτών, που πρωτοστατεί στη δημιουργία ενός κινήματος αρκετά ευρύτερου από τα τοπικά όρια ενός νησιού –ήδη στη Νάξο και τη Σύρο δημιουργούνται ανάλογες πρωτοβουλίες– έχει αποφασίσει κάθε Κυριακή να κάνει παρέμβαση και σε άλλη παραλία, ώστε η ελεύθερη χρήση των παραλιών από όλους και όλες να γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

«Ζητούμε το αυτονόητο: την εφαρμογή του νόμου»

Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες:
«Οι παραλίες ανήκουν σε όλες και όλους! Αυτό λέει το Σύνταγμα και ο νόμος. Αλλά, επίσης, είναι σημαντικά οικοσυστήματα που καταστρέφονται, όταν υφίστανται αφύσικη καταπόνηση από ανθρωπογενείς επιβαρύνσεις... H Πάρος είναι ένα από τα Κυκλαδονήσια που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μιας αλόγιστης και αρπακτικής τουριστικής ανάπτυξης που, μοιραία, έχει σοβαρές συνέπειες τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες, που απαριθμεί σειρά παραβιάσεων από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τμήματα παραλιών και από ιδιοκτήτες παραθαλάσσιων εκτάσεων γης που ιδιοποιούνται την πρόσβαση και χρήση της ακτής. Οι παραβιάσεις αφορούν:

● Τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων ή/και τραπεζοκαθισμάτων πέραν του νόμιμα παραχωρημένου ορίου (συχνά και στο 100% της παραλίας) και σε μεγαλύτερη πυκνότητα από την επιτρεπτή.

● Ηχητικές εγκαταστάσεις με υπερβάσεις στην ένταση της μουσικής.

● Εγκατάσταση (ημι)μόνιμων αυθαίρετων κατασκευών στον αιγιαλό, περιφράξεις οδών πρόσβασης προς τον αιγιαλό κ.λπ.

● Αλλοίωση ακτών με αυθαίρετες κατασκευές - αποκλεισμός ελεύθερης πρόσβασης σε αυτές.

«Η Κίνησή μας διεκδικεί το αυτονόητο: την εφαρμογή του νόμου. Ζητούμε από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν ως όργανα εντεταλμένα από τον νόμο για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας και του πολύτιμου για τη ζωή μας φυσικού περιβάλλοντος του νησιού μας», τονίζει η ανακοίνωση.
Χάρης Φραντζής
Εφημερίδα των Συντακτών (24.7.2023)