ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Ο Μπουκάλας αποδομεί το αφήγημα για τις φωτιές που μηχανιστικά απαγγέλλει και η 2η κυβέρνηση Μητσοτάκη


Οταν η Ρόδος καίγεται επί μία εβδομάδα, στ’ αποκαΐδια της δεν θα εντοπίσουμε μόνο τα κατεστραμμένα σπίτια, τα νεκρά ελάφια, τις πληγωμένες επιχειρήσεις και το ξέπνοο φυσικό κάλλος, που θα χρειαστεί δεκαετίες για να συνέλθει. Θα βρούμε, μία προς μία, σκόρπιες, τσουρουφλισμένες, βαριά έκθετες, και όλες τις σελίδες του αφηγήματος που μηχανιστικά απαγγέλλει και η δεύτερη κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τα παραπάνω γράφει ο Παντελής Μπουκάλας στην "Καθημερινή" και υπό τον τίτλο «Ρόδος, Αττική, Εύβοια, Αχαΐα, Κέρκυρα» παραθέτει τις βαριά έκθετες σελίδες τους αφηγήματος της δεύτερης κυβέρνησης Μητσοτάκη:

➤Σελίδα πρώτη, τίτλος «Ο κρατικός μηχανισμός είναι εξαιρετικά προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο». Δεν είναι. Δεκάδες χιλιάδες αποτεφρωμένα στρέμματα στη Ρόδο, τη δυτική Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια, την Κορινθία, την Αχαΐα, την Κέρκυρα μαρτυρούν πως η προετοιμασία υπήρξε πλημμελέστατη. Οσον αφορά την πρόληψη, ναι, τον ξαναθυμηθήκαμε τον προπάππο μας τον Προμηθέα, αλλά και πάλι εκ των υστέρων, αυτή τη φορά μάλιστα για να τον καταραστούμε που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς. Αντί να εκσυγχρονιστεί ο αποδυναμωμένος στόλος των Καναντέρ, προκρίθηκε η ενοικίαση ξένων πυροσβεστικών αεροσκαφών. Την ίδια λύση επέλεξε η κυβέρνηση και ως προς το έμψυχο δυναμικό: εκμισθώθηκαν οι υπηρεσίες ξένων πυροσβεστών, ασκημένων σε εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, αντί να καλυφθούν τα κενά με την πρόσληψη Ελλήνων.

➤ Σελίδα δεύτερη, τίτλος «Ευθύνεται η κλιματική κρίση και ο παρατεταμένος καύσωνας». Ναι, η Ελλάδα, σαν χώρα της Μεσογείου, πληρώνει βαρύτατα την ανθρωπογενή απορρύθμιση του κλίματος, τον κλονισμό της φυσικής ισορροπίας γενικότερα. Ιδρυσε μάλιστα και αποκλειστικώς αρμόδιο υπουργείο τον Σεπτέμβριο του 2021, του οποίου σήμερα προΐσταται ο κ. Βασίλης Κικίλιας, μάλλον λόγω επετηρίδας, όχι λόγω ειδικότερης γνώσης και εμπειρίας. Η ώς τώρα συμβολή του υπουργού; Εκτός από τις βουβές, πάντως αγωνιστικά αξύριστες εμφανίσεις του δίπλα στον πρωθυπουργό, η δοκησίσοφη απόφανσή του πως ο όρος «πυροσβέστης» είναι λαθεμένος.

➤ Το ζήτημα, όμως, είναι αν οι πυροσβέστες (που, ας μην το ξεχνάμε, οφείλουν να καλύπτουν και τις ανάγκες του ΕΚΑΒ) έχουν συγκεκριμένο σχέδιο κάθε φορά να υλοποιήσουν, εκπονημένο σε συνεργασία με τους δασολόγους. Και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την εξέλιξη των πυρκαγιών. Οταν πυροσβέστης είναι η θάλασσα, το τελευταίο που περιμένει ν’ ακούσει κανείς από τον πρωθυπουργό, στη Βουλή, είναι ότι «αποτελεί παράδοξο να αμφισβητούν κάποιοι την ετοιμότητα του κράτους». Αυτό μάς οδηγεί στον τίτλο της τρίτης σελίδας: «Η κριτική είναι ασέβεια και λαϊκισμός».