ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Ο εχθρός εντός των τειχών


Το ότι είμαστε σε πόλεμο, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, επιχειρώντας να συμπυκνώσει δραματουργικά την ανεξέλεγκτη επέλαση της φωτιάς σε πολλές περιοχές της χώρας, είναι γεγονός.
Είναι πράγματι σε πόλεμο οι χιλιάδες πυροσβέστες που βρίσκονται οκτώ συνεχείς μέρες στα μέτωπα, με λιγοστά μέσα και χωρίς επιτελική εποπτεία και σχεδιασμό.

Είναι σε πόλεμο οι χειριστές των λιγοστών και καταπονημένων πτητικών μέσων που επιχειρούν να ανακόψουν τις πυρκαγιές με συνεχείς πτήσεις και ρίψεις υψηλού ρίσκου.
Είναι σε πόλεμο οι χιλιάδες εθελοντές της Ρόδου και των άλλων περιοχών που βρίσκονται εκεί που δεν βρίσκεται ένας συνεκτικός και με σαφές σχέδιο κρατικός μηχανισμός πρόληψης, κατάσβεσης, ανάσχεσης της φωτιάς, προστασίας όσων κινδυνεύουν, βοήθειας όσων έχουν καταστραφεί τα σπίτια, τα κτήματα και οι επιχειρήσεις τους.

Είναι σε πόλεμο ακόμη και οι ανυποψίαστοι τουρίστες που είδαν να καταστρέφεται η μικρή πολυτέλεια των ολιγοήμερων διακοπών τους και βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δυσκολία φυγής από τη φλεγόμενη Ρόδο, με την ανικανότητα ή απροθυμία των διεθνών τουριστικών οργανισμών να τους βοηθήσουν ή με την προπαγάνδα μιας κυβέρνησης που παρουσίασε ως μεγαλειώδη «επιχείρηση Δουνκέρκη» τη χαοτική εκκένωση των πολιορκούμενων από την πυρκαγιά νησιωτικών θερέτρων.

Είναι σε πόλεμο οι πολίτες της Ρόδου, της Κέρκυρας ή της Εύβοιας, που για πολλοστή φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τη σαρωτική προέλαση της φωτιάς σε δάση που έχουν μετατραπεί σε εύφλεκτη ύλη, εγκαταλελειμμένα από εγκληματικά αποψιλωμένες δασικές υπηρεσίες.

Είμαστε σε πόλεμο, πράγματι. Αλλά ποιος είναι ο εχθρός; Ο πρωθυπουργός φρόντισε να τον περιγράψει με τη μεγαλύτερη δυνατή αοριστία. Ο εχθρός είναι «το μέτωπο της φωτιάς» -τι λες τώρα!-, οι ανεξέλεγκτες δυνάμεις της φύσης, προφανώς η κλιματική κρίση γενικώς και αορίστως. Είναι ένας βολικός εχθρός, γιατί δεν μπορείς να του καταλογίσεις ευθύνες, δεν μπορείς να του απαγγείλεις κατηγορίες για εγκλήματα με δόλο ή βαριά αμέλεια, δεν μπορείς να τον στείλεις στο δικαστικό εδώλιο και στη φυλακή.

Ωστόσο, σε αυτή τη διαρκή καταστροφή που συντελείται σε παγκόσμια ζωντανή μετάδοση, με τον κρατικό μηχανισμό αμήχανο, ακρωτηριασμένο θεατή και την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ρόλο εμπρηστή της κοινής λογικής και αρνητή της πραγματικότητας, το αβίαστο συμπέρασμα είναι ένα: είμαστε πράγματι σε πόλεμο, αλλά ο εχθρός που μας επιτίθεται βρίσκεται εντός των τειχών.

ΕΦ.ΣΥΝ./ Αποψη