ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Το ψάρι βρομάει από το κεφάλι


Η τραγωδία της Εύβοιας και όσων συνέβησαν πριν από δύο χρόνια φαίνεται πως δεν δίδαξαν τίποτα στο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, το οποίο μάλιστα μετά τις πρόσφατες εκλογές έχει χάσει κάθε αίσθηση της πραγματικότητας.

Τι φταίει για τον πύρινο όλεθρο που καταστρέφει τη χώρα εδώ και περίπου μισό μήνα; Η κυβέρνηση όλες αυτές τις ημέρες –και χθες μέσω του κ. Κικίλια– μας είπε ότι φταίει η κλιματική κρίση και το γεγονός ότι πολλές από τις πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινο χέρι, ενώ ο αριθμός τους ήταν μεγάλος. Πρόκειται για φθηνές δικαιολογίες.

Κλιματική κρίση υπάρχει εδώ και χρόνια. Γι’ αυτό τον λόγο τον Σεπτέμβριο του 2021 ιδρύθηκε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Εντούτοις οι κυβερνητικές δικαιολογίες παραμένουν ίδιες με αυτές που εκστομίζονταν πριν δημιουργηθεί το υπουργείο. Λες και αυτό δεν δημιουργήθηκε ποτέ.

Είναι αλήθεια πως το 90% των πυρκαγιών οφείλονται σε ανθρώπινο χέρι. Αυτό λέει η στατιστική των πυρκαγιών. Δεν πρόκειται για κάτι το καινούργιο κι ούτε πρόκειται για στοιχείο που σχετίζεται με την κλιματική κρίση.

Κατά συνέπεια, οι εμπρησμοί –από δόλο ή ελλείψει δόλου– δεν συνιστούν στοιχείο αξιολόγησης του κρατικού μηχανισμού. Η πυρόσβεση είναι μια κρατική λειτουργία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ανεξαρτήτως του πώς αυτές προκλήθηκαν. Και κρίνεται από την αποτελεσματικότητά της. Το ίδιο σαθρό είναι το επιχείρημα περί πολλών πυρκαγιών ταυτόχρονα. Πρόκειται επίσης για γνωστό και παλιό φαινόμενο.

Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους και είναι σε βάρος της κυβέρνησης. Το αντιπυρικό της δόγμα και ο μηχανισμός πυροπροστασίας που υπάρχει, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Πρέπει να αλλάξουν ριζικά και τα δύο.

Η τραγωδία της Εύβοιας και όσων συνέβησαν πριν από δύο χρόνια φαίνεται πως δεν δίδαξαν τίποτα στο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, το οποίο μάλιστα μετά τις πρόσφατες εκλογές –και με τον αέρα του 40%– έχει χάσει κάθε αίσθηση της πραγματικότητας.

Οταν ο δεύτερος καθ’ ύλην υπουργός για τις πυρκαγιές κ. Μηταράκης το σκάει την ώρα της μάχης για να κάνει τη βόλτα του στα νησιά, δεν φταίει η κλιματική κρίση. Οταν η φωτιά μπαίνει σε έναν από τους πιο ασφαλείς στρατιωτικούς χώρους, δεν φταίει το κλίμα που άλλαξε. Οταν γι’ αυτό το γεγονός αρχικά διατάσσεται μια ΕΔΕ από τον υπουργό Αμυνας και μετά από ώρες «ξηλώνεται» ο αρμόδιος διοικητής, αντί να ξηλωθεί όλη η ιεραρχία, δεν φταίει ο καιρός. Το ψάρι βρομάει από το κεφάλι της κυβέρνησης.