ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Ταχυδακτυλουργοί της στρεψοδικίας, βιρτουόζοι της διαστρέβλωσης


«Το θέαμα παρουσιάζεται ως μια πελώρια θετικότητα, αδιαφιλονίκητη και απροσπέλαστη. Δεν λέει τίποτα περισσότερο παρά “αυτό που φαίνεται είναι καλό, αυτό που είναι καλό φαίνεται”. Η στάση που
καταρχήν απαιτεί είναι αυτή η παθητική αποδοχή». Αυτό γράφει ο Γκι Ντεμπόρ στο εμβληματικό βιβλίο του «Η κοινωνία του θεάματος» (εκδόσεις Μεταίχμιο).

Οι επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης φαίνεται πως ξέρουν καλά τους κανόνες του «θεάματος», αφού ο κανόνας «αυτό που φαίνεται είναι καλό», με τη βοήθεια των πετσωμένων ΜΜΕ, δείχνει να έχει γίνει ένα είδος κοινωνικής συνείδησης. Το προπαγανδίζει η τηλεόραση, άρα είναι καλό!

Οι πολίτες-πελάτες της αγοραίας μας δημοκρατίας δεν πολυσκάνε και δε βάζουν δύσκολα στους εαυτούς τους. Άπαξ και το παίζουν ο ΣΚΑΪ, ο ΑΝΤ1, το OPEN, το MEGA ή η ΕΡΤ, έτσι θα είναι! Όλα που δείχνει το «κουτί» είναι «μια πελώρια θετικότητα, αδιαφιλονίκητη και απροσπέλαστη». 
Η κατασκευή της πραγματικότητας ως «θετικότητας» έχει πλέον εγκαθιδρυθεί! Τα χοντρά ψέματα και η παραποίηση της πραγματικότητας από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του πλασάρονται σαν αδιαμφισβήτητες αλήθειες, ενώ όποιος τολμήσει να αντιδράσει, δέχεται τις επιθέσεις και τη δολοφονία χαρακτήρα από τα «πιστόλια» του κυβερνητικού συστήματος.

Ταχυδακτυλουργοί της στρεψοδικίας, βιρτουόζοι της διαστρέβλωσης και σολίστ της απόκρυψης ταυτόχρονα! Το θέαμα κυριαρχεί και η ουσία πάντα χάνει. Όλα είναι επικοινωνία και η επικοινωνία είναι το παν. Αυτές τις μέρες, η μισή Ελλάδα καίγεται, αλλά τα κανάλια μόνο καλά λόγια έχουν να πουν για την αντίδραση της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού. Η σκηνοθεσία, το σενάριο και η παραγωγή είναι έργο των καναλαρχών. Το θέμα είναι για πόσο κρατάει το αναισθητικό και εάν κάποια στιγμή θα ξυπνήσουμε!

Τάσος Τσακίρογλου
Eφημερίδα των Συντακτών (26.7.2023)