ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Ο Παύλος και ο Τόλης κάνουν μάθημα σολφέζ στο σπίτι του «εγώ» Αλέκου Αινιάν


Αν και το LP «Φλου» (EMIAL) ξεκίνησε ως καλλιτεχνικό συνοικέσιο ανάμεσα σε δύο αγνώστους, τον Παύλο Σιδηρόπουλο και το συγκρότημα «Σπυριδούλα», αξιώθηκε δικαίως με τον καιρό να γίνει δίσκος αναφοράς στην ιστορία του ελληνικού ροκ – όχι ως best seller, αλλά ως δημοφιλές και επιδραστικό για τους νεότερους long seller.
Το βιβλίο του Γιώργου Ι. Αλλαμανή «Παύλος Σιδηρόπουλος & Σπυριδούλα. Φλου», ενταγμένο στη σειρά «33 1/3» των εκδόσεων «Οξύ», εξετάζει τη συνεργασία που κατέληξε στο δισκογραφικό γεγονός του Μαΐου του 1979, με ενδελεχή έρευνα στις πηγές και δύο πολύτιμους ξεναγούς: τον Βασίλη Σπυρόπουλο κιθαρίστα, σε ιστορικό ντουέτο με τον αδελφό του Νίκο, και τον Τόλη Μαστρόκαλο, μπασίστα, αντίστοιχα, του συγκροτήματος στη σύνθεση που ηχογράφησε το «Φλου». Ανασύρουν μνήμες και συνειρμούς, διατυπώνοντας με νηφαλιότητα προσωπικές εκτιμήσεις, σε συνεντεύξεις που έγιναν ειδικά γι’ αυτή την έκδοση.
Σύντομες διαφωτιστικές μαρτυρίες καταθέτουν επίσης ο σκηνοθέτης και τραγουδοποιός Ανδρέας Θωμόπουλος και ο «προδρομικός» τραγουδιστής της Σπυριδούλας Γιώργος Κοτσμανίδης. Η dj και ραδιοφωνική παραγωγός Θέκλα Τσελεπή έχει γράψει τον πρόλογο σε μορφή προσωπικής επιστολής στον Παύλο, συγκινησιακά φορτισμένης και –φευ…– μάλλον απαισιόδοξης για το μέλλον.
Η σειρά «33 1/3» αποτελείται από πρωτότυπα βιβλία μεγέθους «τσέπης», που το καθένα είναι πορτρέτο ενός ιστορικού LP κάποιου κορυφαίου γκρουπ ή καλλιτέχνη – από Beatles και Μαρία Κάλλας μέχρι Joy Division και Nine Inch Nails.
Στο εξωτερικό έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 150 βιβλία από το 2003 με μεγάλη επιτυχία. Υπεύθυνος της ελληνικής σειράς «33 1/3» των εκδόσεων «Οξύ» είναι ο δημοσιογράφος Μάκης Μηλάτος. Ηδη στις προθήκες των βιβλιοπωλείων βρίσκονται έντεκα μεταφρασμένοι τίτλοι, καθώς και τα βιβλία του Χριστόφορου Κάσδαγλη για το «Βρώμικο ψωμί» του Διονύση Σαββόπουλου και του Αλέξη Βάκη για τον «Μεγάλο Ερωτικό» του Μάνου Χατζιδάκι.
  • Διαβάστε στην Εφημερίδα των Συντακτών (ΕΔΩ) την αποκλειστική προδημοσίευση από το νέο βιβλίο του Γιώργου Ι. Αλλαμανή για τον ιστορικό δίσκο «Φλου» του Παύλου Σιδηρόπουλου και των «Σπυριδούλα», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Οξύ», σειρά «33 1/3».