ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Πενήντα χρόνια Μεταπολίτευση κι ακόμη το ΚΚΕ κυνηγάνε!


Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Αχ, η ωραία Ελλάδα του Κοκού, της Φρειδερίκης, των δοσιλόγων, των ταγματασφαλιτών, των τριψιλιτών, των μαυραγοριτών, να μας κυβερνάνε και να μας καρπαζώνουνε! Που είναι, ρε φίλε, εκείνα τα χρόνια που υπήρχε σεβασμός, υπήρχε τάξις, υπήρχε ασφάλεια, που δεν τολμάγανε τα κοριτσάκια να αντιμιλήσουν στους γονείς τους, δεν τολμάγανε τα αγοράκια να φιληθούνε ταναμεταξύ τους, δεν τολμάγανε οι σκούροι να ξεμυτίσουν στην κοινωνία. Δεν τολμάγανε και τα κουμμούνια να πούνε κιχ, κουβέντα, φωνήεν, σύμφωνο, ούτε αναπνοή σε λέω. Που πήγαν αγάπες μου οι εποχές που ήταν παράνομο το καταραμένο το ΚΚΕ και το κυνηγούσανε πρωί και βράδυ και αυτό και τις παραφυάδες του. Τι το ‘θελε ο καταραμένος ο Καραμανλής και τους νομιμοποίησε και μας κάτσανε στο σβέρκο οι κονσερβοκουτάδες με την ιδεολογική ηγεμονία τους; Θρήνος…

Κάτι γίνεται, όμως, κάτι κουνιέται για να επιστρέψουν τα κουμμούνια στην ανυπαρξία. Παίζεται μια μπαλίτσα όχι και τόσο υπόγεια, για να μπει σε εισαγωγικά η «νομιμοποίηση» και να τρέμουν τον ίσκιο τους οι κούτβηδες. Βλέπε την διάταξη που εστάλη στα κόμματα για τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του ΠΔ 26/2012, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 29 του ν. 4648/2019. Έχει να κάνει με τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές και λέει, μεταξύ άλλων:
«Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος του κόμματος να μην έχει καταδικασθεί: βα) σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή ββ) σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή βγ) σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα».
Το οποίο πάνω κάτω αποκλείει την κάθοδο στις εκλογές κομμάτων «τύπου Κασιδιάρη» και αντίρρηση ουδεμία, αυτό μας έλειπε άλλωστε. Έλα όμως που περιλαμβάνεται στην τροποποίηση και μια ακόμη παράγραφος λίγο πιο γενικόλογη και πολύ πιο πονηρή. Απολαύστε την:
«Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».
Σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει αθώα η διατύπωση και βεβαίως όλες και όλοι την αγαπάμε την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και ορκιζόμαστε να την προστατεύσουμε με κάθε τρόπο. Ας ρίξουμε, όμως, μια ματιά στο καταστατικό του ΚΚΕ, πριν πάμε παρακάτω. Λέει εκεί, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Στρατηγικός στόχος του ΚΚΕ είναι η κατάκτηση της επαναστατικής εργατικής εξουσίας, η δικτατορία του προλεταριάτου, για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Το ΚΚΕ φιλοδοξεί να δώσει όλες του τις δυνάμεις για την οικοδόμηση της ανώτερης αυτής κοινωνίας, έχοντας πλήρη συνείδηση ότι θα είναι έργο της ίδιας της εργατικής τάξης, επικεφαλής όλων όσοι υποφέρουν από την εξουσία του κεφαλαίου, και της ουσιαστικής συμμετοχής τους, τόσο στον αγώνα για την κατάκτησή της, όσο και στη διαφύλαξη και στερέωσή της».
Από την εισαγωγή του καταστατικού είναι τα ανωτέρω, όπου το ΚΚΕ αυτοπροσδιορίζεται ως «επαναστατική οργάνωση εθελοντών ομοϊδεατών». Τα κρατάμε, τα σημειώνουμε και επιστρέφουμε στην τροποποίηση που προτείνει η κυβέρνηση. Βάσει αυτής, λοιπόν, η ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα κρίνει αν ένα κόμμα θα μπορεί να συμμετέχει στις εκλογές με κριτήριο, φυσικά, αν «η οργάνωση και η δράση του κόμματος εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Και ρωτάω τώρα εγώ, με το φτωχό μου το μυαλό:
Πόσο απίθανο είναι, κάποια στιγμή (κάποια στιγμή, λέω) να διαμορφωθεί μια πλειοψηφία στον Άρειο Πάγο που αφού διαβάσει το καταστατικό του ΚΚΕ και δει τα περί επαναστατικής εργατικής εξουσίας και δικτατορίας του προλεταριάτου, θα αποφασίσει ότι πάνε κόντρα στην «ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος» και θα διατάξει αποβολή απ’ τις εκλογές;

Εντάξει, μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά και την ωμή παρέμβαση Ντογιάκου κατά της ΑΔΑΕ πόσο την περιμέναμε δηλαδή; Πόσοι την υποψιαζόμασταν; Εκεί θα βασιστούμε κυρίες και κύριοι, στο νόμο των πιθανοτήτων και στην παράδοση της Μεταπολίτευσης ή θα πάρουμε τα μέτρα μας για να μην ξαναζήσουμε εφιάλτες του παρελθόντος; Κάλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε, που έλεγε και η γιαγιά του συναδέλφου Γιώργου Τραπεζιώτη πριν εγκαταλείψει για πάντα τον μάταιο ετούτο κόσμο!

Υ.Γ.: Και δεν είναι μόνο το ΚΚΕ. Και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ σκέφτομαι και άλλα αριστερά κόμματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα καθόδου στις εκλογές αν επικυρωθεί η τροπολογία των «δύο άκρων»…

** το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το Newpost (19.1.2023)