ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Ο στραγγαλισμός της δημοκρατίας


Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, αντικείμενο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας «είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος επί των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών». Πράγμα που σημαίνει ότι η επιτροπή αυτή κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να έχει πλήρη και ολοκληρωμένη γνώση της δραστηριότητας των Ανεξάρτητων Αρχών.

Εχει καμία σημασία πώς θα αποκτηθεί αυτή η γνώση; Αν δηλαδή θα αποκτηθεί με πρωτοβουλία της επιτροπής ή με πρωτοβουλία της Ανεξάρτητης Αρχής; Καμία σημασία δεν έχει.

Για να το πούμε σε απλά ελληνικά, όποιος θέλει να μάθει ή ρωτάει ή του τα λένε. Υπάρχει λογικός άνθρωπος που θα αρνηθεί την ενημέρωση, γι' αυτό που η δουλειά του υπαγορεύει να μάθει, επειδή η πρωτοβουλία της ενημέρωσης δεν ήταν δική του; Θα ήταν ο απόλυτος παραλογισμός κάτι τέτοιο. Κι όμως αυτός ο παραλογισμός συνέβη χθες στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ράμμος ζήτησε να προσέλθει και να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών για θέματα της αρμοδιότητάς του. Αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία τού το αρνήθηκε με το επιχείρημα ότι την πρωτοβουλία της ενημέρωσης την είχε εκείνος και όχι η επιτροπή.

Ο πρόεδρος μάλιστα της Βουλής κ. Τασούλας κατέφυγε και σε ειρωνείες σε βάρος του κ. Ράμμου αποκαλώντας τον «αυτόκλητο καλεσμένο». Πρόκειται για τον απόλυτο ευτελισμό των θεσμών.

Οπως κι αν εξετάσει κανείς το ζήτημα, είναι φανερό πως το σύστημα Μητσοτάκη το τερμάτισε εντελώς. Στην προσπάθειά του να καλύψει τις πολιτικές -κι ενδεχομένως ποινικές- ευθύνες που έχει για το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο.

Επέβαλε την απόλυτη σιγή στους εμπλεκόμενους με την επίκληση του απορρήτου. Εξευτέλισε τον θεσμό της εξεταστικής επιτροπής. Με τη γνωμοδότηση Ντογιάκου κουρέλιασε το Σύνταγμα και μηδένισε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο θέμα. Και χθες, κατάργησε στην πράξη την Επιτροπή Θεσμών βάζοντας την κυβερνητική πλειοψηφία να αρνηθεί πλήρως τα καθήκοντα με τα οποία την έχει επιφορτίσει ο Κανονισμός της Βουλής.

Το πρόβλημα είναι ακόμη χειρότερο αν λάβουμε υπόψη πως όλα αυτά γίνονται σε προεκλογική περίοδο. Ο κ. Μητσοτάκης εκμεταλλεύεται τη θέληση των βουλευτών του να είναι υποψήφιοι και να εκλεγούν και επιβάλλει τη θέλησή του στους πάντες. Μια εκβιαζόμενη Ν.Δ. στραγγαλίζει τη δημοκρατία.

ΕΦ.ΣΥΝ. / Αποψη