ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

«Το πουλί ελευθερώθηκε» τιτίβισε ο Μασκ και καρατόμησε τα στελέχη του Twitter


Σαρωτικές αλλαγές φαίνεται ότι σκοπεύει να κάνει στο νέο του απόκτημα ο Έλον Μασκ. Μετά την απόλυση της διευθυντικής ομάδας του Twitter, φημολογείται εντόνως ότι ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας επιθυμεί να αναλάβει ο ίδιος τη διαχείριση της υπηρεσίας σύντομων μηνυμάτων. Μάλιστα, με ένα αινιγματικό tweet υπαινίσσεται περαιτέρω αλλαγές.
«Το πουλί είναι ελεύθερο», έγραψε ο Μασκ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ άλλαξε και την περιγραφή στο προφίλ του σε «Chief Twit».
Πάντως, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά έσπευσε να τον «φρενάρει», τουλάχιστον σε επίπεδο Ε.Ε. «Στην Ευρώπη, το πουλί θα πετάει με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τουίταρε συγκεκριμένα ο Τιερί Μπρετόν.
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο ιδρυτής των εταιρειών Tesla και SpaceX, απέκτησε χθες Πέμπτη τον έλεγχο του Twitter, αφού ολοκληρώθηκε η εξαγορά του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης έναντι τιμήματος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μετά το τέλος της μακράς σε διάρκεια διαπραγμάτευσης με άφθονες ανατροπές, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο απέλυσε αμέσως τον επικεφαλής της υπηρεσίας Παράγκ Αγκραβάλ και άλλα δύο ηγετικά της στελέχη, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post.
Ο Μασκ είχε επικρίνει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες, τον Aγκραβάλ και την ηγεσία του Twitter. Τουλάχιστον ένας από τους διευθυντές οδηγήθηκε έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, έγραψαν οι New York Times. Σύμφωνα με το Bloomberg, ήταν ο επικεφαλής σύμβουλος Σον Έντζετ. Πάντως, η επίσημη ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της εξαγοράς, ύψους περίπου 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακόμη εκκρεμεί.

Θέλει ο Μασκ να γίνει ο ίδιος αφεντικό στο Twitter;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο Μασκ θέλει να αναλάβει ο ίδιος τον έλεγχο του δικτύου. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, θα μπορούσε να παραδώσει την κορυφαία θέση σε κάποιον άλλο, έγραψε η οικονομική ιστοσελίδα.
Ο εκκεντρικός επιχειρηματίας είναι ήδη επικεφαλής - μεταξύ άλλων - του κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και της διαστημικής εταιρείας SpaceX. Επίσης, ηγείται μικρότερων επιχειρήσεων, όπως η εταιρεία διάνοιξης σηράγγων Boring Company και η ερευνητική Neuralink, η οποία αναπτύσσει τεχνολογίες για τη απευθείας σύνδεση ανθρώπων και υπολογιστών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μασκ σχεδιάζει επίσης να εφαρμόσει την ανακοίνωσή του ότι οι χρήστες του Twitter θα απελευθερωθούν από τις ισόβιες απαγορεύσεις. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ άλλων, επηρεάζεται από μια τέτοια απαγόρευση – η οποία σύμφωνα με προηγούμενες πληροφορίες είναι μη αναστρέψιμη. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η κατάργηση της ισόβιας απαγόρευσης θα άλλαζε επίσης τη θέση του Τραμπ, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο Ρεπουμπλικανός αποκλείστηκε από το Twitter μετά την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021. Ο Μασκ είχε δηλώσει τον Μάιο ότι ήθελε να επιτρέψει ξανά στον Τραμπ την είσοδο στο δίκτυο.
Προσπαθώντας ωστόσο να καθησυχάσει τις εύλογες ανησυχίες που τροφοδοτεί αυτή η εξαγορά, λόγω των πολιτικών του απόψεων, των επιχειρηματικών του μεθόδων, της υπερφίαλης προσωπικότητάς του, του αυταρχισμού και της αντισυμβατικής προσωπικής του ζωής, ο Μασκ διαβεβαιώνει σε ανοιχτή του επιστολή προς χρήστες και διαφημιστές, ότι το Twitter δεν πρέπει να γίνει «τόπος τρόμου» όπου μπορεί να ειπωθεί οτιδήποτε χωρίς συνέπειες. Η πλατφόρμα πρέπει να είναι «ζεστή και φιλόξενη για όλους», έγραψε συγκεκριμένα.

«Ο λόγος που απέκτησα το Twitter είναι επειδή είναι σημαντικό για το μέλλον του πολιτισμού να έχουμε μια κοινή ψηφιακή πλατεία της πόλης» για υγιή συζήτηση, ανακοίνωσε, επιμένοντας ότι δεν θα μπορούσε να γίνει ένα «κολαστήριο ελεύθερων για όλους». Παράλληλα, προσθέτει ότι προσεγγίζει το έργο με ταπεινοφροσύνη - και γνωρίζοντας ότι παρ' όλες τις προσπάθειές του μπορεί να αποτύχει. Ο Μασκ πάντα δικαιολογούσε τη συγκεκριμένη αγορά ως υπέρμαχος ενίσχυσης της ελευθερίας του λόγου.