ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Συνελήφθησαν δέκα δημοσιογράφοι στην Τουρκία


Ακόμη πιο ασφυκτικό έγινε το πλαίσιο λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, μία εβδομάδα μετά την έναρξη ισχύος ενός νόμου που τιμωρεί με φυλάκιση «διασπορά ψευδών ειδήσεων». Το Συνδικάτο Δημοσιογράφων της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι δέκα δημοσιογράφοι φιλοκουρδικών μέσων συνελήφθησαν σε έξι τουρκικές επαρχίες κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων της αστυνομίας.
«Δέκα από τους συναδέλφους μας συνελήφθησαν στη διάρκεια επιχειρήσεων στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, τη Βαν, το Ντιγιάρμπακιρ, την Ούρφα και τη Μαρντίν», ανέφερε το συνδικάτο TGS στο λογαριασμό του στο Twitter. Ωστόσο, οι αιτίες των συλλήψεων δεν διευκρινίστηκαν.
Οι συλληφθέντες δημοσιογράφοι, τέσσερις από τους οποίους είναι γυναίκες, εργάζονται για τα φιλοκουρδικά πρακτορεία ειδήσεων Mezopotamya και Jinnews, σύμφωνα με το συνδικάτο των δημοσιογράφων. Το πρακτορείο Mezopotamya επιβεβαίωσε ότι επτά δημοσιογράφοι του συνελήφθησαν.
Ο νέος νόμος που δήθεν αντιμετωπίζει την «παραπληροφόρηση» αναμένεται να πλήξει κι άλλο την ελευθεροτυπία στην Τουρκία.
Στο τέλος Ιουνίου, 16 Τούρκοι δημοσιογράφοι βρίσκονταν στη φυλακή για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.
Η Τουρκία υιοθέτησε στα μέσα Οκτωβρίου τον νόμο για την... παραπληροφόρηση, ο οποίος έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις. Οκτώ μήνες πριν από τις γενικές εκλογές, ο νόμος αυτός τιμωρεί με φυλάκιση μέχρι τριών ετών όποιον κατηγορείται ότι διαδίδει «ψευδείς ή απατηλές πληροφορίες»...