ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Λύθηκε το «μυστήριο» με τον πρώην πρόεδρο της Κίνας


Πώς παρουσίασαν την αποχώρησή του από το Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και τι μετέδωσαν τα κινεζικά κρατικά μίντια


Η «σκόνη» που σηκώθηκε μετά την ξαφνική αποχώρηση του πρώην ηγέτη της Κίνας, Χου Τζιντάο, από την τελετή λήξης του Συνεδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος άρχισε να υποχωρεί αφού το Πεκίνο αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του.
Έτσι, τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ώρες μετά το συμβάν, μετέδωσαν ότι η αιτία της απροσδόκητης αυτής σκηνής ήταν ότι ο πρώην πρόεδρος «δεν αισθανόταν καλά».
«Ο Χου Τζιντάο επέμεινε να παρευρεθεί στην τελετή λήξης...παρά το γεγονός ότι πρόσφατα βρισκόταν σε ανάρρωση», διαβεβαιώνει το πρακτορείο Νέα Κίνα στο Twitter.
«Καθώς δεν αισθανόταν καλά κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, η ομάδα του, για το καλό της υγείας του, τον συνόδευσε σε διπλανή αίθουσα για να ξεκουραστεί. Τώρα, είναι πολύ καλύτερα», διευκρίνισε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Η σκηνή με το βίντεο της αποχώρησης έκανε το γύρο του διαδικτύου και λίγο αργότερα στα μεγάλα δυτικά μέσα ενημέρωσης η είδηση πρωταγωνιστούσε.
Το γεγονός πως δεν υπήρχε καμία επίσημη ενημέρωση από την Κίνα προκάλεσε πολλές εικασίες αλλά και αναφορές για το διαφορετικό μοντέλο πολιτικής που αντιπροσωπεύει ο πρώην πρόεδρος. Παράλληλα, γίνονταν αναφορές για την ενίσχυση του ρόλου του νυν προέδρου Σι Τζινπίνγκ, μετά τα σημαντικά ψηφίσματα των τελευταίων ημερών.

Ο 79χρονος Χου Τζιντάο, διετέλεσε πρόεδρος της Κίνας από το 2003 μέχρι το 2013 και θεωρείται μεταρρυθμιστής.
Η θέση του κατά την τελετή λήξης του Συνεδρίου ήταν δίπλα στον Σι Τζινπίνγκ στο Μέγαρο του Λαού.
Η σκηνή εκτυλίχθηκε μετά την είσοδο του Τύπου στο Μέγαρο του Λαού για την κάλυψη της τελετής λήξης του Συνεδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και μόλις πριν την ομόφωνη ψηφοφορία των 2.300 συνέδρων για την ένταξη στο καταστατικό του κόμματος του «κεντρικού ρόλου» του Σι Τζινπίνγκ.

Ο Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε σήμερα την τρίτη του θητεία στην ηγεσία της χώρας του, μετά το 20ό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στο οποίο ο 69χρονος ηγέτης ενίσχυσε περαιτέρω την εξουσία του. Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ο Σι Τζινπίνγκ θα αναδεικνυόταν για άλλα πέντε χρόνια Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ στην ψηφοφορία κεκλεισμένων των θυρών, που σημαίνει ότι θα αναδειχθεί εκ νέου πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου τον Μάρτιο του 2023.