ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Τσίπρας: "Ο Πάτσης συμβολίζει τη λεηλασία του δημοσίου πλούτου από τις γαλάζιες ακρίδες"


Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το σκάνδαλο με τον Ανδρέα Πάτση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη.
«Γιατί διεγράφη ο κ. Πάτσης; Είχε συστήσει εισπρακτική εταιρεία που ανήκει στα λεγόμενα "κοράκια", είχε απευθείας αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ και όλα αυτά ήταν γνωστά και δημοσιοποιημένα. Μαζεύονται πολλά: Πάτσης, Μαραβέγιας, Νικολάου, Κοντολέων... Είναι πάρα πολλά» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι «ο κ. Πάτσης συμβολίζει τη γαλάζια λεηλασία, έχουν πέσει σαν τις ακρίδες. Έχουμε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που λειτουργούν ως τρωκτικά».
«Με την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας είχαμε προστασία της πρώτης κατοικίας και τώρα χωρίς τρόικα μοιράζουν τα κόκκινα δάνεια της μεσαίας τάξης στους Πάτσηδες για πλειστηριασμούς» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.
Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στον ρόλο του Κυριάκου Πιερρακάκη, διερωτώμενος: «Δεν ήξερε τι γίνεται στα ΕΛΤΑ; H στάση του κ. Πιερρακάκη μού θυμίζει τη στάση του πρωθυπουργού σε κάποια θέματα. "Δεν είμαι εγώ, είναι ο διπλανός μου. Για τις υποκλοπές υπεύθυνος είναι ο ανιψιός μου". Υπήρξε ερώτηση του κ. Κάτση στη Βουλή και ο κ. Πιερρακάκης δεν ήρθε να απαντήσει».
«Η περίπτωση Πάτση δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο, είναι εκτεταμένο φαινόμενο. Πρέπει να εστιάσουμε στο γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες εταιρείες ΙΚΕ που παίρνουν κόκκινα δάνεια πολιτών έναντι πινακίου φακής» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Η κυβέρνηση εσκεμμένα αφήνει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στην αισχροκέρδεια που όπως είπε βρίσκεται ανεξέλεγκτη από επιλογή της κυβέρνησης. «Η χώρα έχει αρνητικές πρωτιές στην Ευρώπη και σε σχέση με τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και με τους χαμηλούς μισθούς. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες γιατί η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα προ φόρων στην Ευρώπη. Από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι τον Ιούλιο του 2022 έχουν παραχθεί υπερκέρδη 2,2 δισ. λέμε εμείς, η ΡΑΕ καταλόγισε 924 εκατομμύρια για τους έξι μήνες. Θα έπρεπε να έχουν εισπραχθεί, είτε 600 εκ. για έξι μήνες ή με τα δικά μας στοιχεία 1,9 δισ. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει φορολογήσει ούτε ένα ευρώ μέχρι στιγμής. Βλέπουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας στην ενέργεια όπως και στα καύσιμα που η κυβέρνηση δεν τα αντιμετωπίζει. Γιατί δεν γίνονται έλεγχοι στην αγορά;» διερωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μίλησε για τις «τρομακτικές ανατιμήσεις στο σούπερ μάρκετ, σε μία σειρά από προϊόντα».

Παράλληλα μίλησε για μία διαδικασία μεγάλης αναδιανομής του πλούτου στη χώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις επιλογές της κυβέρνησης, ενώ επανέλαβε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είναι κοστολογημένο γραμμή γραμμή. «Τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν κατά 7 δισ. το πρώτο οκτάμηνο. Όταν το κόστος των μέτρων που προτείνουμε είναι 5 δισ. δεν χρειάζονται να βρούμε κάπου τα λεφτά» τόνισε και συμπλήρωσε: «Έχουμε διαφορετική φιλοσοφία στο πού θα βρούμε τα λεφτά. Δεν θα τα παίρνουμε από τη μία τσέπη και να τα δίνουμε στην άλλη. Πιστεύουμε σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Οι πλούσιοι στη χώρα μας ίσως να περνάνε καλά αλλά οι μεσαίοι γίνονται φτωχοί».

Ανησυχητική κλιμάκωση από Ερντογάν

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι υπάρχει μία ανησυχητική κλιμάκωση της ρητορικής του Ερντογάν.
«Η Τουρκία βλέπει το τελευταίο διάστημα να αφήνεται έδαφος για διεκδικήσεις. Θέλει τη δημιουργία τετελεσμένων. Από την πλευρά της χώρας δεν αξιοποιήθηκαν σημαντικές ευκαιρίες. Το 2021 μετά την εκλογή Μπάιντεν η Τουρκία ήταν αποδυναμωμένη διπλωματικά. Είχα ζητήσει από την κυβέρνηση να αναλάβει μία πρωτοβουλία ενεργητικής διπλωματίας και να συνδέσει τα ελληνοτουρκικά με μία θετική ατζέντα στα ευρωτουρκικά. Λάθος που το πληρώνουμε. Κακώς εκείνη την περίοδο ο Μητσοτάκης εστίασε στην ενίσχυση των εξοπλισμών. Η Τουρκία είναι ένας παράγοντας εξαιρετικά υπολογίσιμος και για την Ευρώπη και για τις ΗΠΑ».
«Η αμυντική επάρκεια της χώρας είναι πολύ σημαντικό πράγμα στη χώρα. Κάποιοι εξοπλισμοί είναι αναγκαίοι. Ασκήσαμε έντονη κριτική σε κάποιους εξοπλισμούς που έγιναν χωρίς σχέδιο και βγάζουν τον προϋπολογισμό μας πολύ έξω. Το μεγάλο ερώτημα είναι με ποια στρατηγική θα πορευτούμε εμείς με μία Τουρκία που - είτε έχει τον Ερντογάν είτε όχι - είναι μία υπολογίσιμη κίνηση» τόνισε.
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε, μετά και από σχετική ερώτηση της Σίας Κοσιώνη, ότι «το εμπόριο πατριωτισμού πρέπει να τελειώσει. Είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι στον Ερντογάν. Αλλά η εξωτερική πολιτική έχει αρχή, μέση και τέλος, πρέπει να συζητάμε τις διαφωνίες μας».

Ερωτηθείς για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και γιατί δεν το έκανε όταν ήταν κυβέρνηση απάντησε: «Είναι αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Για το Αιγαίο υπάρχει το casus belli. Όταν ήμασταν κυβέρνηση η ΝΔ μας κατηγορούσε ότι χωρίζουμε το Αιγαίο στα δύο. Γιατί το καταθέτουμε τώρα; Το καινούργιο στοιχείο είναι το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Όπως το Ουρούτς Ρέις έκανε έρευνες στα 7 μίλια και η κυβέρνηση έκανε λάθος και μίλησε για κόκκινη γραμμή στα 6 μίλια, το ίδιο μπορεί να γίνει και τώρα. Άρα οφείλουμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα Νοτιοανατολικά της Κρήτης. Εντάσσω αυτό σε μία ευρύτερη στρατηγική, είναι ένα συνολικό πακέτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και με την Λιβύη και την Κύπρο και της Τουρκίας με την Κύπρο».

Το σχόλιο για τις δημοσκοπήσεις και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «ζούμε σε ένα ρευστό περιβάλλον, καλό είναι μερικοί να κρατάνε μία πισινή. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Εκφράζω την πίστη μου και από όσα δεδομένα έχουμε στις δημοσκοπήσεις αλλά και από την πολιτική μου εκτίμηση. Οι δημοσκοπήσεις συστηματικά υποεκτιμούν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την κάλπη».
Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μία διαφορά διαρκώς μειωμένη της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνουν μία μεγάλη δεξαμενή αναποφασίστων αλλά και μία διαρκώς διογκούμενη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση.
«Είναι απολύτως φυσιολογικό ότι η δεξαμενή των αναποφάσιστων δεν θα πάει στην κυβέρνηση» σημείωσε και υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις μετρήσεις στο νεανικό κοινό είναι πρώτο κόμμα.
«Αυτό που θα κρίνει τις εκλογές είναι αν θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα τα καταφέρει να ορθώσει μία εναλλακτική λύση στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας
Αυτή η κάλπη είναι διαφορετική, είναι η κάλπη της απλής αναλογικής. Μία κάλπη που ο πολίτης θα γνωρίζει ποιος έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση με συνεργασίες και ποιος όχι.
Αν βγούμε πρώτοι, θα επιδιώξουμε και πιστεύω θα το πετύχουμε. Ο κύριος Μητσοτάκης ομολογεί ότι δεν μπορεί να συγκυβερνήσει με κανέναν. Τι λέει; Ψήφισέ με στις δεύτερες αλλά αν δεν έχω και τότε τη δυνατότητα, πάμε στις τρίτες. Ο Μητσοτάκης εξελίσσεται σε παράγονται αποσταθεροποίησης. Με απλή αναλογική και κυβέρνηση συνεργασίας θα είχαμε αυτό το όνειδος με τις παρακολουθήσεις; Ένας πρωθυπουργός που δίνει τη δυνατότητα στον ανιψιό του να παρακολουθεί;»
διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.