ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Είδος «πολυτελείας» πλέον τα γαλακτοκομικά – Έρχονται και νέες αυξήσεις


Aνατιμήσεις δίχως τέλος σε βασικά είδη διατροφής που επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τον οικονομικό προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Οι τιμές σε προϊόντα όπως το τυρί, το γιαούρτι και το γάλα αυξάνονται συνεχώς με αποτέλεσμα το κόστος για να γεμίσει το καλάθι του νοικοκυριού με τα απολύτως απαραίτητα να ανεβαίνει συνεχώς.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Mega, οι συνεχείς ανατιμήσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι παραγωγοί.
Όπως συμβαίνει πάντοτε το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων αυτών μεταφέρεται στην τελική τιμή των προϊόντων και στην τσέπη των καταναλωτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξέλιξη των τιμών από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022. Η φέτα από τα 8,5 ευρώ εκτινάχθηκε στα 10 με 11 ευρώ ενώ τεράστια είναι η διαφορά της τιμής στο πρόβειο γάλα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον τυροκόμο Στέφανο Βακόνδιο, οι τιμές των βασικών αυτών προϊόντων όχι μόνο δεν πρόκειται να πέσουν αλλά επίκειται και νέο κύμα αυξήσεων.
«Οι τιμές αυτές θα ξεκινήσουν τη νέα χρονιά {…} άρα περιμένουμε και άλλη αύξηση, γιατί ακόμα δεν έχουμε αγοράσει με την νέα τιμή. Θα έρθουν και άλλες αυξήσεις. Είναι δύσκολα, και οι τιμές αυτές δεν έχουν κλείσει ακόμα με τους παραγωγούς. Είναι σειρά των κτηνοτρόφων να μπουν στο παιχνίδι, είμαι και εγώ κτηνοτρόφος. Έχουμε πονέσει πάρα πολύ με αυτό το θέμα. Οι ζωοτροφές κάθε βδομάδα αυξάνονται κατά 1 λεπτό», σημείωσε μιλώντας στο Mega.