ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Παρέμβαση για την εξαφάνιση της έκθεσης των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα»...


...από την σελίδα του Ευρωκοινοβουλίου 

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, για το ζήτημα της «εξαφάνισης» της ανάρτησης

της ετήσιας έκθεσης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα που δείχνει την Ελλάδα να έχει κατρακυλήσει στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ στα θέματα ελευθεροτυπίας, και η οποία απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, αναρτήθηκε τη περασμένη Τρίτη στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την Τετάρτη, μια μέρα μετά, η ανάρτηση αυτή εξαφανίστηκε.
Ο Στέλιος Κούλογλου στην παρέμβαση του κάλεσε το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ανοίξει έρευνα για το γεγονός, καθώς «είναι η πρώτη φορά που υπάρχει φαινόμενο λογοκρισίας στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου, υποθέτω εξαιτίας πιέσεων μιας κυβέρνησης». Αναλυτικά:

«Θα ήθελα να ζητήσω από το Προεδρείο να κάνει μια έρευνα, καθώς χθες είχαμε ένα θλιβερό γεγονός στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είχε δημοσιευθεί η ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα και χθες αυτή η ανάρτηση αφαιρέθηκε. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε λογοκρισίας στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου, υποθέτω εξαιτίας πιέσεων κάποιας κυβέρνησης. Σας παρακαλώ να το ερευνήσετε. Ευχαριστώ πολύ».
Κατόπιν της παρέμβασης του Στέλιου Κούλογλου, που ήταν εκτός ημερησίας διατάξεως και καταχειροκροτήθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες πλην της ακροδεξιάς, πολλοί συνάδελφοι του τού ζήτησαν να αναλάβει την πρωτοβουλία ενός συλλογικού αιτήματος προς την Πρόεδρο Ρομπέρτα Μέτσολα, προκειμένου να ερευνηθεί το συμβάν.
Στην επιστολή του προς τους συναδέλφους του, με την οποία τους καλεί να στηρίξουν το αίτημα αυτό, ο ευρωβουλευτής σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτή η ξεκάθαρη περίπτωση λογοκρισίας τραυματίζει την εικόνα και την αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι χαρακτηριστικός ο σημερινός τίτλος της Euractiv: Το Ευρωκοινοβούλιο μπαίνει στο προβληματικό κλαμπ της ελευθεροτυπίας».