ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Και πίνω μπύρες… (λέγαμε κάποτε)


Τα νέα είναι σοβαρά και δυσάρεστα: Δεν υπάρχει βύνη στην αγορά ούτε για δείγμα. Πρόκειται για παράπλευρη απώλεια εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η χώρα όπου εισέβαλε ο Πούτιν είναι/ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βύνης στην Ευρώπη. Οι μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όπως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και η Βεργίνα, έχουν δικές τους μονάδες παραγωγής βύνης, αλλά οι μικρές ζυθοποιίες που αναπτύχθηκαν τόσο πολύ στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, θα τυραννηθούν άσχημα. Για να καταλάβετε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, σας μεταφέρω δυο στοιχεία:
1. Ένας τόνος βύνης πέρυσι κόστιζε 440 ευρώ. Πριν από 2-3 μήνες η τιμή ήταν στα 630 ευρώ και τώρα οι τιμές που δίνουν οι παραγωγοί στην αγορά είναι στα 950 ευρώ.
2. Ο Παύλος Φωτιάδης, πρόεδρος του ομίλου Φώτος Φωτιάδης -που έχει την πιο παλιά ζυθοποιία στην Κύπρο και αγόρασε πρόσφατα στις Σέρρες τη Siris που παράγει την μπύρα Voria, αναζήτησε στην ελληνική αγορά 1.000 τόνους βύνης για να τους μεταφέρει στην Κύπρο. Μάταια όμως, καθώς διαθέσιμοι ήταν μόλις 80 τόνοι.

DarkRoom / Newmoney