ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Ποιος και γιατί εξαφάνισε τη δημοσίευση του Ευρωκοινοβουλίου για τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα;


Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η επίσημη σελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και ο λογαριασμός του στο Twitter κατέβασαν, όπως όλα δείχνουν, το εκτενές άρθρο και τα σχετικά

infographics που δημοσίευσαν χθες, βασισμένο στα στοιχεία της Παγκόσμιας Κατάταξης για την Ελευθερία του Τύπου.
Το Ευρωκοινοβούλιο εξαφάνισε τα infographics που έδειχναν και με σχηματικό τρόπο το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει «κοκκινήσει» και πλέον θεωρείται ως «προβληματική χώρα» σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, αλλά και το ότι πλέον βρίσκεται μακράν χαμηλότερα από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, αφού η Βουλγαρία, που κατείχε την τελευταία θέση μέχρι και πέρσι, κατάφερε να κάνει ένα «άλμα» αρκετών θέσεων τον τελευταίο χρόνο.

Συγκεκριμενα δεν πέρασαν παρά μερικές ώρες μετά την ανάδειξη του θέματος για την αναδημοσίευση της έκθεσης -καταπέλτη των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα από το Ευρωκοινοβούλιο, με ειδική αναφορά και στην κατρακύλα της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη, και η σχετική ανακοίνωση μυστηριωδώς εξαφανίστηκε...

Εκτός απ' την ανακοίνωση στον επίσημο ιστότοπο του Ευρωκοινοβουλίου στα Αγγλικά, την οποία χθες αναδημοσίευσε και το efsyn.gr, εξαφανίστηκε και η σχετική ανάρτηση που είχε κάνει στο Twitter το ελληνικό τμήμα του Ευρωκοινοβουλίου. Στο συνοδευτικό, το ελληνικό τμήμα έγραφε: «Επιδείνωση της πόλωσης στον χώρο των ΜΜΕ, με την ελευθερία του τύπου να πλήττεται παράλληλα και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασαν οι @RSF_inter /Reporters Without Borders».
Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε και την εξής επισήμανση: «Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην τελευταία θέση, με τους δημοσιογράφους να εμποδίζονται τακτικά να καλύψουν θέματα από το μεταναστευτικό μέχρι την Covid-19».
Περίεργα πράγματα...


Εξηγήσεις ζητά ο Παπαδημούλης

Παρέμβαση για το θέμα έκανε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, κάνοντας γνωστό ότι ζήτησε «άμεσες εξηγήσεις και ανάληψη ευθύνης για αυτή την απαράδεκτη λογοκριτική παρέμβαση» με επιστολή του προς την Πρόεδρο του ΕΚ.

UPD
Tι λέει η εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου 

Δεν μας διαφώτισε η απάντηση που έδωσε στην Εφ.Συν. η εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου στο ερώτημα γιατί εξαφάνισαν απ' την επίσημη ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού οργάνου την ανακοίνωση για την έκθεση-καταπέλτη των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.
Παρότι στην απάντησή της η εκπρόσωπος λέει ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ελευθερία του Τύπου και κάνει ειδική μνεία στη συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ελευθερίας του Τύπου, η απάντηση που δίνει είναι επιτηδευμένα δυσνόητη.
Συγκεκριμένα, η απάντηση που έδωσε έχει ως εξής:
«Το διαδικτυακό άρθρο σχετικά με την παγκόσμια έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου αποσύρθηκε από τον ιστότοπο, καθώς δεν ήταν σύμφωνο με τις συντακτικές κατευθυντήριες γραμμές για τις υπηρεσίες επικοινωνίας του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές, τα συντακτικά προϊόντα θα πρέπει πάντα να αναφέρουν σαφή σύνδεση με τις δραστηριότητες και την ατζέντα του Κοινοβουλίου, κάτι που δεν συνέβη στην προκειμένη περίπτωση.
Το Κοινοβούλιο αποδίδει μεγάλη σημασία στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, ως έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της δημοκρατίας. Την παγκόσμια ημέρα ελευθερίας του Τύπου, διεξήγαγε συζήτηση στην ολομέλεια με την Επιτροπή σχετικά με την αντιμετώπιση των απειλών κατά των δημοσιογράφων και την ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου και εγκαινίασε επίσημα τη δεύτερη έκδοση του βραβείου Daphne Caruana Galizia για την υποστήριξη της ερευνητικής δημοσιογραφίας και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης».
Το βασικό ερώτημα παραμένει: Ποιος και γιατί εξαφάνισε τη δημοσίευση;